Bentlakásos iskolákban látná a megoldást a Jobbik



Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteki sajtótájékoztatóján ismertette javaslatukat a bentlakásos iskolák létesítésérõl, mellyel a cigány fiatalok integrálódását lehetne elõsegíteni. Szeretnének errõl mielõbb érdemi vitát folytatni.


Valamint Egyed Zsolt országgyûlési képviselõ beszámolt a Felsõzsolcán történt rendkívüli eseményrõl



A pedagógia feladata, hogy a fiatalokat a felnõtt életre, a társadalmi normák betartására felkészítse. A magyarországi oktatás kudarcot vallott a cigány kisebbség integrálásával, miközben mesterséges vita folyik szegregáció-integráció címen. A cél, a cigány gyermekek felemelése kell legyen. Integrálni õket a törvények, a munka, a tanulás az oktatás világán belülre, a jelenlegi helyzetükbõl. A cigány társadalomban évtizedek óta egy lefelé haladó spirál érvényesül, egyre rosszabbnál rosszabb, a társadalmi szabályoktól eltérõ abnormális minták kerülnek átadásra a cigánycsaládoknál, amire sem a társadalom, sem az oktatás nem tudott megfelelõ választ adni.


A cigány gyermekek többségükben - kikerülve a családból, az oktatásból - nem igazán tudnak bejárni olyan társadalmilag elfogadható utat, olyan életpályákat, mellyel társadalmi integrálódásukat elõsegítik.


Két alternatíva marad számukra, a segélybõl való tengõdés és a bûnözés.



Az oktatás területén lehetne ez ellen érdemben tenni.



- Egyrészt tudatos foglalkozással, és nem struccpolitikát folytatva,


- másrészt ezt minél fiatalabb korban elkezdve és hatékony módszerekkel.



Sürgõsen, érdemben kell lépni, mert miközben a létszámuk egyre nõ, a társadalmi állapotuk egyre romlik, ez elõbb-utóbb „polgárháborús veszéllyel fenyeget”.



A Jobbik javaslata: hozzanak létre bentlakásos iskolákat a hátrányos sorsú cigánygyermekek számára.



A bentlakásos iskolák léte nem idegen a világban, de nálunk a politika még nem folytatott érdemi vitát errõl. Szlovákiában évek óta téma a politikai pártok között. A Jobbik szeretné, ha nálunk is megvitatnák ezt a kérdést.



A bentlakásos iskola lényege: általános iskolás kortól a cigánygyermekek kollégiumi formában élnének az oktatási intézményekben, ahonnan meghatározott idõközönként egy vagy két hetente, havonta mennének haza a családjukhoz.


A cél egyértelmû, hogy a fiatal számára rossz, a felnõtté váláshoz alkalmatlan családi környezetbõl kikerüljön.


Fordított szocializációt kell elindítani. Azokat a társadalmilag szükséges normákat, amit a cigánygyermek az oktatási intézményben elsajátít, ha hazatér a családi környezetbe, remélhetõleg át tudja majd adni. Nem õ fogja visszavenni az ottani normákat, hanem õ hat a környezetére úgy az alapvetõ tisztálkodást, mint az otthon körüli teendõket illetõen.



A sajtó és a politika egy részének támadására felkészültek.


A vád várhatóan az lesz, hogy a Jobbik el akarja szakítani a cigánygyerekeket a családjuktól.


A válaszuk: a Jobbik szeretné ezeket, a cigánygyermekeket megmenteni a társadalom számára, mert amilyen környezetben jelen pillanatban élnek, ennek semmiféle esélye sincs.


A mûködõképes modell: melyre példaként hivatkoznak Böjte Csaba ferences szerzetes Erdélyben mûködõ iskolái. Eredményét mindenki tényszerûen megvizsgálhatja. Nagyon sok fiatal lelket mentett és ment meg a tisztességes normális élet számára.



Ezek a bentlakásos iskolák nemcsak állami, önkormányzati, de a történelmi egyházak körében és segítségével kezdhetnék meg mûködésüket.


A finanszírozást illetõen a cél fontosságára való tekintettel áldozni kell. Konkrét javaslatként felvetették, hogy a családi pótlék és iskoláztatási támogatás összegét is a gyermek neveltetését vállaló pedagógiai intézmény kapná.



**



Ezt követõen Egyed Zsolt országgyûlési képviselõ beszámolt a Felsõzsolcán történt rendkívüli eseményrõl. A Jobbik borsodi országgyûlési képviselõje rögtönzött sajtótájékoztatón ismertette, hogy Felsõzsolca fideszes polgármesterjelöltje a Jobbikról, és a részükrõl támogatott, függetlenként induló polgármester-jelöltjükrõl Tóth Lajosról valótlanságot állító, lejárató szórólapok terjesztését fizetett aktivistára bízta.



Csütörtökön, Felsõzsolca cigányok lakta részén terjesztették a szórólapot, miszerint a Jobbik el akarja üldözni a cigányokat, valamint szögesdróttal körbevett táborokba zárná a gyermekeiket. Egyed Zsolt kifejtette, a Jobbik a Borsod megyei közgyûlésben éppen arra törekszik majd, hogy a becsülettel dolgozó, gyerekeiket iskolába járató cigány családokat a társadalom megbecsült tagjaiként kezelje. Viszont a bûnözõkkel szemben a párt továbbra is határozott fellépést ígér. A Jobbik aktivistái kérdõre vonták a szórólapokat terjesztõ hölgyet, aki írásban nyilatkozott arról, hogy tevékenységét Orosz Csaba fideszes polgármester-jelölt fizette. Azt az utasítást kapta, hogy a kiadványt a település kimondottan a cigányok lakta részein osztogassa. Az ügyben feljelentést tettek.



Orbán Éva