Hangulatjelentés


az Õrs vezér térrõl




Augusztus 26-a, este fél hét. A nap még ragyogva süt, az ég kékjét párhuzamosan és egymást keresztezve nem kívánatos hosszú, fehér göndör csíkok szelik át. Aki hallott a HAARP programról, az aggodalommal tekint az égre.



Itt, a Metró kijáratnál többen is ajánlószelvényt gyûjtenek. Egy „kisebbségi” magánszemély, az LMP és a Jobbik. A „kisebbségi” kissé hátrébb, az LMP szorosan a Jobbikhoz közel tevékenykedne. Úgy tûnik nem igazán népszerûek, magányosan standolnak.



A Jobbiknál hosszabb sorokban, türelmesen várakoznak az emberek. Fiatalok, középkorúak és idõsek is. Vona Gábor pártelnökként az egyetlen, aki úgy tûnik, nem fél a lakosságtól, és maga sem rest, ajánlószelvényeket gyûjteni dr. Staudt Gáborral, a Jobbik fõpolgármester-jelöltjével, a XIV. kerületi jobbikosok szervezésében. Ma ez már a harmadik állomása a Moszkva tér és a Blaha Lujza tér után.



Nem lehet nem észre venni, hogy milyen szeretettel veszik körül. Türelmesen várnak a választópolgárok, hogy ajánlószelvényeiket személyesen adhassák át, hogy csak egy-két szót válthassanak Vona Gáborral, hogy egy közös fénykép készüljön vele, ill. Staudt Gáborral. A fõvárosi progjamjukat, vagy egy-egy fotót aláírassanak, hogy otthon a becsben tartott emlékek közt ezt az emléket megõrizzék.



Telik az idõ, és a várakozók száma a Jobbiknál, akik a nemzeti érdekek radikális képviseletét vállalták fel, nem csökken.


Eközben az LMP-seket két óra alatt, mindössze egy fiatalasszony és egy középkorú férfi kereste csak meg. Tény, hogy rájuk három kulcs-téma a fõ jellemzõ: a drogliberalizáció, a másság feltétel nélküli elfogadása, valamint az idegenek befogadásának támogatása, ahogy ezt Schiffer András az MTV 1-en a Híradóban kifejtette, - bár sajátos igazmondással ezt plakátjaikon mélyen elhallgatják.



A várakozók egymással is szót váltanak. Van, aki pesti, van aki Nyíregyházáról, van aki Mátészalkáról utazott ide. Érdeklõdöm, kit mi hozott ide?


Válaszaik egyértelmûek és határozottak, akár fiatalok akár idõsebbek. Legtöbbször a „csak bennük bízom”, „radikális változásokra van szükség”, „egyet értek a programjukkal”, „hozzájuk tartozom”, „közel állnak hozzám”, „velük értek egyet”, „szebb jövõt szeretnék” hangzik el. Egy szimpatizáns házaspár kíváncsiságból jött, meglepõdve tapasztalták milyen sokan vannak, de õk is ajánlószelvényüket hozták el.



Este 20 óra, már sötétedik, még mindig van 1-2 érdeklõdõ.


Szimpatikus, hogy sem Vona Gábor, sem Staudt Gábor sem sietnek, noha fél nyolcig tartott volna a meghirdetett program.



Meghitt, kellemes és barátságos volt a hangulat, egy szebb jövõ reményében.



Orbán Éva