BOTRÁNYOS


A tudatlanság vagy szándékosság magasiskolája Debrecenben



Kíváncsiságból kapcsolgattam a televízióadókat. Érdekelt, melyik televízión mi az ünnepi mûsor. 2010. augusztus 20. délelõtt 10 óra tájékán az „állami” köztelevíziókban Debrecenbõl, élõben közvetítenek. Én a DUNA TV, barátnõm a MTV 1. és 2. élõ adásában ugyanazt látjuk. Most éppen Szent István király megkoronázását mutatják be.


A zöld gyepen elõadott jelenetben a fiatal Istvánon bõ ing, összefogva bõrövvel, amin úgy tûnik, mintha tarsoly lenne. A koronázás alkalmából két oldalt ANJOU zászlót tartanak.



Az Árpád-házi királyi családot két zászló jelképezi, csak nem ez!


Mindkettõ képe megtalálható címerünkben.



A felkent, megkoronázott királyok a bíbor mezõben zöld hármas-halmon lévõ ezüst/fehér kettõs-keresztet, az uralkodó család férfitagjai a hétszer vágott 4 piros és 4 ezüst/fehér sávozott zászlót használták. Illik tudni, hogy 1301-ben hal meg az utolsó Árpád-házi király.



A XIII. század végén a trónkövetelõ Anjouk úgy kívánták az Árpád-házhoz fûzõdõ rokoni köteléküket kifejezni, hogy saját zászlójukhoz - kék mezõben ezüst/fehér liliomok – 1:1 arányban kapcsolták az Árpád-házi sávozott zászlót, amit a külsõ szélen helyeztek el.



A koronázást a Szent Koronát jelzõ kellékkel mutatják be.



Köztudott, hogy a Szent Korona beavató korona. Azt, koronázáskor, a király feje fölött tartották, érintette az uralkodó fejét, de azt királyaink nem viselhették. A jelenet végén, mint aki jól végezte dolgát, a Szent Koronával a fején vonul ki hosszasan a fõszereplõ.



Megdöbbentõ ez a történelemhamisítás Szent István ünnepén, különösen a koronázását bemutató jelenetben.


Milyen történelmi ismeretekkel rendelkezik az a „rendezõ”, aki még azzal sincs tisztában, hogy az 1000. esztendõben az elsõ Árpád-házi király nem használhatta egy közel háromszáz évvel késõbbi, másik uralkodó-ház felségjelét? Aki még azt sem tudja, hogy a Szent Korona beavató jellege mit jelent.



Avagy én lennék naiv, hogy csak dilettantizmust tételezek fel? Netán ennek a megjelenítésnek szándékos, liberális népbutítás áll a hátterében, a megtartó erõvel rendelkezõ Szent Korona és Árpád-házi felségjelek kicsinyítése, azok tartalmainak elutasítása? Elvégre igaz történelmi gyökerekkel nem rendelkezõ, ostoba tömegeket könnyebb irányítani.



Hogyan fordulhat ilyen elõ a Fidesz 2/3-os gyõzelmét követõen?!



Orbán Éva