Megdöbbentõ és elfogadhatatlan gyakorlatot tesz lehetõvé az Országgyûlés Házszabálya



„Le a kezekkel!” címen tartottak sajtótájékoztatót Balczó Zoltán és Dúró Dóra, a jobbik országgyûlési képviselõi 3-án, a Képviselõi irodaházban.




A Jobbik Házszabály módosító javaslatot nyújtott a képviselõi helyettesítés eltörlésére.



Már korábban is felhívták a figyelmet a képviselõk álláshalmozására, amit felül kellene vizsgálni, mivel az akadályozza a megválasztott képviselõket feladataik maradéktalan ellátásában. Az MSZP-s képviselõk több mint fele, a FIDESZ – es képviselõk közel 70% -a önkormányzati tisztségviselõ is. Ezen felül még egyéb tisztségeket is elláthatnak. Az ülésterem számtalanszor kong az ürességtõl, miközben fontos viták színtere. Többször a plenáris üléssel azonos idõpontban zajlanak a bizottsági ülések. Van úgy, hogy a kormánypárt részérõl mindössze egyetlen képviselõ van jelen. Az országgyûlési képviselõk hiányzásait a Házszabály nem szankcionálja, annak anyagi következménye nincs.



A Jobbik szerint egyértelmû, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása mind a Fidesznek, mind az MSZP-nek érdeke. Az önkormányzatokban is érintett képviselõiket csak ily módon tudják tehermentesíteni a parlamenti munkában való részvétel alól. Ezért is nyújtotta be – már korábban - a Jobbik, a rendkívüli ülésszak alatt a politikusi álláshalmozást kizáró törvényjavaslatát.



Az Országgyûlés Házszabályának hatályos rendelkezései lehetõvé teszik, hogy a bizottság tagjai – egyéb elfoglaltságuk miatt - a bizottság ülésein helyettesük útján vegyenek részt. Ezért a vitát követõ szavazáskor a helyettesítési megbízást kapott képviselõk mindkét kezüket magasba emelve, kétszeres szavazattal vesznek részt a döntésben. Elõfordul, hogy egy-egy szavazás olyan, mint egy „parlamenti tornaóra”



A szavazatukat más képviselõkre átruházó politikusok a vitában nem vesznek részt, a vita során kialakult ellenvéleményeket nem hallják. Az ülés közben felhozott új napirendi pontokról pedig úgy „szavaznak”, hogy nem is tudják mire is adják le a voksukat. Arra is volt példa, hogy pártlistán megválasztott képviselõ más, ideológiailag pártjától távol álló bizottsági tagnak adta át képviseleti jogát.



Ez nyilvánvalóan súlyosan sérti a képviselõi mandátum egyenlõségének alkotmányos elvét.


A Jobbik eltörölné a képviselõi helyettesítést. Még akkor is ha a képviselõ rendkívüli közfeladatot lát el vagy betegség miatt nem tud részt venni az ülésen.


A képviselõ tudatosan vállalja a választók meghatározott csoportjának képviseletét, amit a választók jogosan el is várják tõle. Ha a képviselõ nem vesz részt a bizottság ülésén, de szavazati jogát átadja, akkor ezt a vállalását nem teljesíti.



Mindezek alapján a Jobbik indokoltnak tartja, hogy a képviselõi jogokat az országgyûlés bizottsági ülésein is csak személyesen lehessen gyakorolni – ahogyan az a törvény által elõírt módon az önkormányzatok bizottságaiban történik. Az ennek megfelelõ Házszabály módosítási javaslatunkat az Országgyûlésnek benyújtották.



A módosító javaslat értelmében 3 lényegi változás lenne:



- A bizottsági tag a bizottság ülésein csak személyesen vehet részt.



- A bizottság határozatképességéhez a bizottsági tagok több mint felének jelenléte szükséges.


- A bizottság tanácskozóképességéhez a bizottsági tagok több mint egyharmadának a jelenléte szükséges. A bizottság tanácskozóképességének megállapítására csak akkor van szükség, ha azt bármelyik bizottsági tag kéri.



Ha indítványukat elfogadnák, a jövõben egyetlen képviselõ sem szavazhatna valamelyik társa helyett az országgyûlési bizottságok ülésein.




Orbán Éva