A nemzettudat erõsítéséért száll síkra a Jobbik



A Jobbik a koronás címerrel ékesített piros-fehér-zöld nemzeti zászló újbóli használatát kezdeményezi, és arra kéri a kormányt, hogy a 1945 elõtti állapothoz hasonlóan a tanintézmények osztálytermeiben, a címer alatt függesszék ki a „Magyar Hiszekegy"-et.



Errõl tartott sajtótájékoztatót Pörzse Sándor, a Jobbik országgyûlési képviselõje hétfõn. Kifejtette, hogy 1920-45 között a hivatalos nemzeti zászló közepén a koronás címer látható. A Szent Korona itt is a Kárpát-medencei magyarság összetartozását szimbolizálja. A koronás címert a kommunista rezsim távolította el a nemzeti zászlóról.



Pörzse Sándor a Jobbik képviselõje T/588. számon alkotmányt módosító, önálló képviselõi indítványt nyújtott be.


A benyújtott alkotmánymódosító javaslat szerint a "Magyar Köztársaság zászlaja három, egyenlõ szélességû piros, fehér és zöld színû vízszintes sávból áll. A zászló közepén a Magyar Köztársaság címere foglal helyet."



A részletes indoklásban 1848-napjainkig ismerteti a hivatalos nemzeti zászló történetét.


"A mai magyar alkotmányos rendszernek a felségjelvények a legtradicionálisabb elemei. A nemzeti jelképekben az ezeréves államiság jelenik meg, amit legösszetettebben a címerpajzson szereplõ Szent Korona fejez ki".



Az 1990. évi XL. Törvény, a címer nélküli zászlóról rendelkezett. Az 1995. évi LXXXIII. Tv. 11.§ (4) bekezdése szerint is megengedett - nem kizáró esetekben – a zászlón elhelyezett címer használata. A címer fontosságát az Alkotmány is rögzíti. A Szent Korona szimbólum értékét az Alkotmánybíróság is elismerte.



A Jobbik által kezdeményezett változtatás, a nemzeti identitást erõsítõ feladata mellett, azzal a praktikus érvvel is alátámasztható, hogy a magyar zászló 11 hasonló trikolórtól való megkülönböztetését is szolgálná.



A „Magyar Hiszekegy” közoktatási intézményekben történõ kifüggesztését javasolja a Jobbik. A H/820 sz. alatti önálló képviselõi indítvány országgyûlési határozat meghozatalára irányul.


„A magyarság nemzeti összetartozásának erõsítése érdekében és a magyar tanulók közoktatásban történõ, nemzettudatot erõsítõ részvétele céljából” az Országgyûlés kérje fel a Kormányt, hogy tegye lehetõvé, hogy a „Magyar Hiszekegy” a közoktatási intézmények minden tantermében a címer alatt kifüggesztésre kerüljön.



A határozati javaslat indoklása szerint a trianoni szerzõdés következményei után a mû megírására pályázatot írtak ki 1920-ban. A pályázat gyõztese Papp- Váry Elemérné Sziklay Szeréna lett. A három soros versszak a nemzet imájává vált. Számtalan helyen került diák és felnõtt közelbe. Részévé vált az életüknek. Trianon tragédiáját követõen nem volt olyan hivatalos rendezvény, ünnepség, ahol el nem hangzott volna.


A tanítás megkezdése elõtt a diákok ezt mondták el imaként.



"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában:


Hiszek egy isteni örök igazságban,


Hiszek Magyarország feltámadásában!



Ámen".



Orbán Éva