Sajtótájékoztató Põsze Lajos Magyar Nemzeti Gárdára tett kijelentéseivel kapcsolatban



Mindössze a frakcióvezetõ-helyettesi tisztségébõl hívta vissza Põsze Lajost a Jobbik. A politikust a Magyar Nemzeti Gárdával kapcsolatos - a Jobbik álláspontjával ellentétes – sajtóban és televízióban tett kijelentései miatt váltották le posztjáról a mai nappal.


Elfogadhatatlannak - minõsítette Vona Gábor -, amit Põsze Lajos a Magyar Gárdával összefüggésben a Magyar Nemzet napilapnak nyilatkozott. Ezt a lépést figyelmeztetésnek szánták és egyelõre nem gondolkodnak további szankciókban. A Jobbik a jövõben keményebben kívánja szankcionálni a párt álláspontjával ellentétes, nyilvánosan tett megnyilvánulásokat.


Vona Gábor közölte: Põsze Lajos kijelentései után úgy tûnik, mintha a Jobbik és a Magyar Nemzeti Gárda között feszültség lenne. Nincs konfliktus közöttük. Az elõzõ kormány idején közösen harcoltak a demokráciát semmibe vevõ hatalommal szemben. A Jobbik továbbra is testvéri, bajtársi, baráti kapcsolatot tart a Gárdával, és nem tûri el a jövõben sem, hogy a pártból bárki elhatárolódjon a tisztességes magyar emberekbõl álló Magyar Nemzeti Gárdától. Éppen ezért a mai nappal Põsze Lajost azonnali hatállyal visszahívta frakcióvezetõ-helyettesi posztjáról a Jobbik.


Újságírói kérdésre válaszolva Vona Gábor elmondta, Põsze Lajos nem kér bocsánatot, mandátumának visszaadása sem merült fel.


Orbán Éva