Gondolatok a põsze-féle morál kapcsán



A miniszterelnök Jobbik frakciónál tett látogatása után, az Orbán - Vona sajtótájékoztató igen nagy érdeklõdésnek örvendett. Véleményem szerint elõre borítékolható volt a Gárdával kapcsolatos ellentétes álláspont.


Orbán Viktor nem képviselhetett más véleményt, ezt várták el tõle, vagy erre utasították. No nem a választói! A háttérhatalom.


Vona Gábor állásfoglalása és nyilatkozata is az elvárásnak felelt meg, de az, a választói akaratának. És ez döntõ különbség. Vona nyilatkozata, következetes és bátor kiállása tiszteletet vált ki nemcsak a híveibõl.



A Gárda-mozgalom alulról szervezõdõ civil szervezõdés meglátásom szerint, melyet a hatalmi érdek „félkatonainak” minõsít, és kiirtani törekszik, bár eddig egyetlen jogszerûtlen cselekedetet sem követtek el.



- Kiálltak a kiszolgáltatott vidéki bántalmazott magyar emberek mellett, megvédték õket, kimutatva a szolidaritásukat, mert a magyar rendõrség nem lépett fel érdemben hosszú évek óta. Ez nem tetszett a bûn-elkövetõknek, mert ez által akadályoztatva lettek, a rasszizmust kiáltó kisebbségi jogvédõknek, és fõleg nem tetszik azoknak, akik magukénak akarják tudni Magyarországot.



- Ott voltak a gátakon étlen, szomjan, és tették azt, amit az arra hivatottaknak kellett volna tenni, akiknek azt is probléma volt megszervezni, hogy zsák is legyen, meg homok is, miközben elõfordult, hogy volt olyan polgármester, akit egy hétig a települése nem is látott.



- Ahol lehetõségük volt és tehették, segítettek a bajbajutottakon.



- Többször és több helyen is adományokat gyûjtöttek az árvízkárosultaknak.



- Segítik egymást is, ha szükség van rá.



- Rendszeresen vért adnak, hogy segítsenek az embertársaikon.



Fegyverük egyáltalán nincs, amivel ijesztgetni lehetne, vagy netán életet kioltani, ellentétben a külföldi õrzõ-védõ, sokkal inkább félkatonainak minõsíthetõ csoportokkal, akik nagy valószínûséggel nemzetbiztonsági szempontból is nem kis kockázatot jelenthetnek.



Sokkal szerencsésebb és bölcsebb volna, a Gárdát átszervezve, kibõvítve Nemzetõrséget létrehoznia az Orbán-kormánynak, más országok nemzetõrségéhez, Honi Gárdájához hasonlóan. Úgy gondolom nagyon hasznos lehetne, több szempontból is.



A gárdamozgalom közösséget kovácsolt, és összetartozást erõsített a végletekig kiszolgáltatott lakosságnak. S ezáltal kibontakozóban van az együtt, egymásért jegyében egy nemzeti feltámadás lehetõsége is, mert az agymosottság egyre kevesebbekre jellemzõ. Teljesen logikus, hogy ez kiknek és miért nem tetszik.



A Jobbik választási sikeréhez a Gárda léte sokban hozzájárult. A Jobbik, a nagy ellenszél ellenére, bejutott a Parlamentbe, igaz, csak 47 fõvel. Most az õszi önkormányzati választások közeledtével a politikai érdek ismét azt követeli, hogy a magyar érdekeket radikálisan és egyértelmûen képviselõket minél jobban kiszorítsák. Az Orbán-kormány kétségtelen több jobbikos programpontot utólag magáévá tett, mert ezzel tudta csak növelni a szavazótáborát, mivel a fideszes táboron belül is sok a Jobbik-szimpatizáns.


Ha most sikerül viszályt szítani a Jobbikban, megosztani õket a Gárda melletti kiállás ürügyén, akkor egyszerre több legyet üthetnek egy csapásra.



Orbán Viktor


- Eleget tesz a nemzetközi és belföldi liberális, politikai elvárásoknak.


- A „nem tûröm”- mel belsõ vitákat provokál, amivel megpróbálják megosztani és lejáratni a Jobbikot.


- S nem utolsó sorban egyeduralmát növeli, és megszilárdítja azt.


- Kiszorítja fiatal radikális ellenfeleit a politikai porondról.



Most ott tartunk, hogy egy Põsze Lajos nevezetû, Jobbikos listán bejutott „képviselõ” a Magyar Nemzetnek és a Hír tévének nyilatkozott Gárda-ügyben. Állítólag többek véleményét jelezte, miszerint a Gárda-kérdés akadályozza a szakmai munkára figyelést, már nem kell a Gárdát felvállalni, mert nincs rájuk szükség, a fõvárosban pedig kimondottan hátrányt jelent, nem hoz plusz szavazatokat.



Ezt a Põsze Lajost a Jobbikra szavazó polgárok, köztük gárdisták juttatták be a Somogy megyei listáról országgyûlési képviselõnek.



Képviselõi javadalmazása 2010. június hónapban a hivatalos tájékoztató szerint:



Képviselõi tiszteletdíj: 463.800.- Ft.


Választókerületi pótlék: 556.560.- Ft.


Lakhatási támogatás: 115.950.- Ft


_______________


Összesen: 1.136.310.- Ft. Azaz Egymillió egyszáz-harminchatezer háromszáztíz forint.



És ez az ember, miután választói szavazatai alapján havonta ennyit köszönhet nekik forintban, megtagadja õket, mert egyrészt további hasznot nem remélhet tõlük, másrészt akaratlanul is felmerül az emberben a kérdés, hogy a Jobbikon belüli viszályszítás, amit ezzel felvállalt, kiknek az érdeke? No meg az is, hogy mennyi vagy mi lesz ezért a jutalom.



A lényeg, hogy Põszének sikerülhet a Jobbiknak komolyan ártania ezzel.



Az a küldött, aki nem képviseli a választói akaratot képviselõnek nem nevezhetõ, különösen nem Jobbikos képviselõnek, akik más erkölcsi alapon állnak, mivel a Szent-Koronára tettek esküt.


Ezért a tisztesség megköveteli hogy Põsze Lajos minimum, kérjen bocsánatot, de tisztességesebb lenne, ha visszaadná a mandátumát.


Ha Novák Elõdöt egy illetlen, kétértelmû bekiabálásért lemondásra lehet felszólítani, akkor ilyen erkölcsi mélyponton lévõ megnyilvánulás mindenképp indokolná azt.



Vona Gábor következetes, korrekt kiállásához visszatérve, meg kell újra próbálni korrekt és becsületes, közhasznú, közmegelégedésre alkalmas megoldást találni Gárda-ügyben. Vona Gábornak, és a frakciónak nem Orbán Viktornak kell megfelelniük, hanem a választói akaratnak. Ellenkezõ esetben nagyon hamar kiesnek a rostán. Ha azokhoz simulnak, akik ellenében rájuk szavaztak, nem sok sikerre számíthatnak az önkormányzati választásokon. S ezzel nemcsak õk, de az ország is veszít.



Orbán Viktornak is célszerû lenne ezt a kérdést újra átgondolni, mert a „nem tûröm” despotikus megfogalmazással szavazatokat fog veszíteni, mivel a demokratikusan gondolkodó választópolgárok egy ország miniszterelnökétõl szolgálatot várnak és nem uralkodást.



Orbán Éva