Antidemokratikus és fél-diktatórikus törvénymódosító javaslatok



Az ellenzéki Jobbik szerint a választási rendszer antidemokratikus, fél-diktatórikus átalakítását készíti elõ a Fidesz.



Novák Elõd, a Jobbik országgyûlési képviselõje, a párt alelnöke, csütörtökön sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy a Fidesz az õszi, önkormányzati választások elõtt akarja megváltoztatnia a választási törvényt, úgy, hogy közben az állampolgárokat úgy tájékoztatták, hogy paritásos eseti bizottságot hoznak létre, a választójogi reform elõkészítésére. Ez párhuzamosan történik, miközben sem az érintetteket, sem a civileket nem kérdezik meg, nem vonják be az õket alapvetõen érintõ törvény módosításába. A paritásos bizottság léte valójában ámítás, amitõl érdemi eredmény nem várható.


Az országgyûlés ülésein már most kezdenek kiszorulni - még az érdemi odafigyelést illetõen is - az ellenzék javaslatai. Példaként említette, hogy a Jobbik javaslatainak ismertetése alatt mindössze 16 fideszes képviselõ tartózkodott az ülésteremben.



Novák Elõd alkotmányellenesnek nevezett több, a kormánytöbbség által javasolt törvénymódosítást, mert szerintük ezek a módosítások kizárják a kisebb pártokat és a civil szervezeteket a választáson történõ indulásnak még a lehetõségétõl is.


A képviselõ szerint ez kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálja.



A Fidesz részérõl történõ módosítási javaslatok közül



- Az igazolással szavazók esetében annyi a változás, hogy csak személyesen kérheti a választópolgár ezt, ami nehézkesebbé teszi az ügyintézést. Ugyanakkor a 104 § 2. és 4. bekezdése között ellentmondás áll fenn, mivel bent felejtették az elõterjesztõk a meghatalmazott útján történõ szavazási lehetõséget.



- Rövidíteni kívánják a hivatalos kampány-idõszakot.



- Az ajánlószelvények gyûjtésének idejét 35 napról 9 napra rövidítenék. Ez hátrányosan érinti a kisebb pártokat és a független jelölteket. Errõl mindenképpen vitára lenne szükség.



- A jogorvoslati lehetõség is korlátozódna. A visszaélésekkel kapcsolatos jogorvoslati bejelentések határidejét 3 napról 2 napra kívánják korlátozni. Ez lehetetlenné teszi a jogorvoslattal élni kívánó panaszbejelentõk helyzetét, mivel általában pénteken 16 órakor ülésezik az OVB, és ügyvédi beadványt vasárnap 16 óráig hivatalosan beadni eleve lehetetlen.



- A szavazatszámlálók delegálását is megnehezítenék. A rendelkezésre álló idõt itt 1 héttel rövidítenék meg, ami rendkívül hátrányos nemcsak a pártok, de a választási bizottságok oldaláról is. A delegáltak ugyanis térítésmentesen egészítik ki a bizottságok szükséges létszámát, és vesznek részt a feldolgozásban. Ez jelentõs anyagi megtakarítást is jelent az államnak. Az OVB számít a munkájukra.



A Jobbik országgyûlési képviselõi szerint: a 2/3-os kormánytöbbség – a választójogi reformot elõkészítõ parlamenti albizottság megkerülésével - egy antidemokratikus, féldiktatórikus választási rendszer kialakításán dolgozik, mely kizárólagosan a Fidesz érdekeit szolgálja, és a kormányzó pártokat hozza elõnyös helyzetbe.



Orbán Éva