Szent László Király Alapítvány


a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért






Közhasznú beszámoló a Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért 2009. évi tevékenységérõl



A szervezet alapadatai:


Elnevezés: Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért


Képviselõ: Bicskei Gáborné Orbán Éva


Székhelye: 1102 Budapest, Liget u.35/b


Levelezési cím: ua.


Adószám: 18193996-1- 42


KSH szám: 181193996-9133-569-01


Közhasznúsági fokozat: közhasznú szervezet


A nyilvántartásba vételi végzés száma, kelte: Pk.60478/2007


Nyilvántartási szám: 10297


Támogatható: OTP 11701004-20221067




Az Alapítvány célja :



A magyar nemzet erkölcsi megújulásának elõsegítése, kultúrájának gyarapítása, a nemzet tagjai önérzetének erõsítése. Alapfeladatának tekinti a múlt és jelen nemzeti értékeinek feltárását, ápolását és szükség esetén megvédését. Mivel feladata a nemzeti értékek védelme és közismertté tétele, ezzel összefüggésben kiemelten kezeli a felnövekvõ ifjúság oktatásának és nevelésének kérdését, mert õk jelentik a Jövõt.


A nemzet életében fontos történelmi évfordulókra és témákra cikkekkel és kiadványaival emlékeztet, különös tekintettel a szellemi és erkölcsi megújulásra.


Kérjük, amennyiben fontosnak tartja a fenti célkitûzéseket, és lehetõsége van rá, támogassa az Alapítványt.


A 2009. esztendõben az Alapítvány semminemû anyagi támogatást sem kapott állami és társadalmi szervezettõl, ami rendkívül megnehezítette a tevékenységünket. Egyetlen civil támogatás - tízezer forint értékben - a Hegedûs és társa bt-tõl érkezett, amit ezúton is köszönünk. Csak a magunk szellemi erejére támaszkodhattunk. A nehézségek ellenére is igyekeztünk az Alapítvány céljainak megfelelni.



Állásfoglalások az Alapítvány részérõl erkölcsi alapállásból:


A sokak felháborodását kiváltó IMF hitelszerzõdéssel kapcsolatban – erkölcsi alapállásból –


1./ A Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért kéréssel fordult az Alkotmánybírósághoz és dr. Sólyom László köztársasági elnök Úrhoz 2009.01.28-án.



Kértük, hogy a nagy felháborodást kiváltó IMF Hitelszerzõdés III. sz. mellékletében foglaltakkal kapcsolatban nyilvánítsanak véleményt,


valamint magát a Hitelszerzõdés megkötését az Alkotmánybíróság vizsgálja felül 1. Utólagos normakontroll 2. Alkotmányjogi panasz 3. Mulasztásos alkotmánysértés megállapítása tárgyában.


Az Alapítvány beadványaihoz hivatalos úton csatlakozni lehetett: www.keh.hu ügyfélkapun, és az Alkotmánybíróságnál hagyományos levél küldésével.


Az AB a kérést elutasította, dr. Sólyom László köztársasági elnöktõl nem kaptunk választ.



2./ Csatlakoztunk dr. Halász József által, Závoda Pál és a Holokauszt Emlékközpont zsinagógaépületében rendezett Az árpádsáv tegnap és ma” címû idõszaki kiállítás rendezõi ellen, benyújtott feljelentéséhez. Valamint újságcikkben számoltunk be a kiállítás tartalmi csúsztatásairól és számos tárgyi tévedésérõl és az ezzel kapcsolatos sajnálatos hangulatkeltésrõl.



3./ A Kõbányai Szent László Napok alkalmával tartott rendezvények miatt észrevétellel éltünk a kerület polgármesterénél Verbai Lajosnál. Egyrészt kifogásoltuk a Szent László templom körül rendezett méltatlan zsibvásárt, valamint a koncert helyét (templom) és a több ezer forintos „külön szedett” magán belépõdíjat, különösen arra való tekintettel, hogy a rendezvény költségeit az önkormányzat biztosította.



Az ismeretterjesztõ munka keretében:


Mivel az Alapítvány kiemelten kezeli az ifjúság nevelésének kérdését. Ezért határon túra: Kárpátaljára személyesen jutatott el 100 kötet Nemzeti jelképeink, Mi és a Kárpát-medence, Amit ’56-ról illik tudni kiadványokat ajándékként, valamint itthon szervezetnek és családosoknak 1165 kötetet ajándékként. A Technika Alapítványtól kapott 25 db ’56-ról szóló könyvet az október 23-i évforduló alkalmából egy-egy találkozó ill. interjú alkalmával ajándékoztuk el.


A Magyar Vár Alapítvány rendezvényén közel 400 fõ érdeklõdésének eleget téve elõadást tartottunk az Árpád-házi sávozott zászló történetérõl, és a nyilas zászlóval össze nem téveszthetõségérõl.



Augusztus 15-20 kapcsán megemlékezõ cikket jelentetünk meg a net-en a Szentkorona Máriának történõ felajánlásáról.



Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 53. évfordulója alkalmából számos rendezvényen képviseltettük magunkat. Részt vettünk a Corvin köziek kitüntetésén is, és Povl - Bang Jensen dán ENSZ-diplomata halálának 50. évfordulóján tartott megemlékezésen és koszorúzáson.


Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy - a politikai légkör miatt - tanárok félnek, és nem merik az ’56-ról szóló elõadásunkat fogadni.



A rendezvények egy részérõl tudósítást közöltünk internetes honlapokon.


Megemlékezõ cikket tettünk fel a net-re Gondolatok Október 23-a kapcsán, mely többek elismerését kiváltotta.



Megemlékezõ elõadást tartottunk Nagykanizsán, ahol az 56-os szervezet mellett a helyi gimnázium 3. osztálya is aktívan részt vett.



A Tatabányai Rádió (okt.28.) valamint a Magyar Katolikus Rádió (nov.10. adás nov.14.) interjú keretében beszélgetést folytatott az SZLKA elnökével az 1956-os Forradalom- és Szabadságharcról.



Az Echo Tv-ben egy esti mûsorban elismerõen szóltak, az Amit 56-ról mindenkinek tudnia kell kiadványunkról.



Együttmûködés más civil szervezetekkel:



Két alkalommal Civil Országos konferencián vettünk részt, többek között a parlamentben tartott KDNP rendezvényén.


A SZLKA rövidebb ideig kapcsolódott a Szociális Fórum tevékenységéhez, de mivel az SZLKA tevékenysége alapvetõen mûvelõdési, történelmi, érték és hagyományápoló, ezért nem képzelhetõ el együttmûködés.


Részt vettünk Kúnszentmiklóson a MSZ nagyrendezvényein, és tájékozódási céllal Bösztörpusztán is. Jelen pillanatban - bár a program oktatási és kulturális kérdéseiben egyet értünk - több kérdésben fenntartásaink vannak. Ezért az Alapítvány nem csatlakozik az MSZ-hez.


Jelen voltunk a Havasi Gyopár Alapítvány szervezte módszertani továbbképzésen.



Jelenlegi, folyamatos munkáink:


A pro Veritate sorozat második kötetének megírásán munkálkodunk, mely a Turul kötet lesz, amennyiben sikerül támogatókat találnunk a kiadáshoz. Jelenleg a kézirat és a képanyag gyûjtése történik. A sorozat elsõ kötete: Amit az Árpádsávos zászlóról illik tudnunk kötet volt. Az 1956-ról tervezett kiadványunk kiadását ismételten anyagi gondok miatt nem tudtuk megvalósítani.


Nyilvánosan is megköszönjük mindazok segítségét, akik munkával az Alapítvány tevékenységét segítették. Kérjük, segítsék a jövõben is a munkánkat!


S aki teheti, kérjük, támogassa az Alapítványt anyagilag is :


OTP 11701004-20221067 - mert a tartalékaink teljesen kimerültek.




Budapest, 2010. április 27.



Bicskei Gáborné Orbán Éva s.k.


Kuratóriumi elnök




A Szent László Király Alapítvány 2009.évi mérleg adatai