Reagálás Orbán Viktor sajtótájékoztatójára



Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Nemzeti Kávézóban (április 26. 15.h.) tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor délelõtt (11.h.) tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.



A tõle megszokott nyíltsággal mondott véleményt. Véleménye szerint, Orbán Viktor kemény beszédeit általában bátortalan cselekvés követte eddig. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzottak nem tartalmaztak konkrétumokat.


A Jobbik számára Orbán Viktor beszéde azt igazolja, hogy a Jobbik programja mutatja meg az országnak a válságból kivezetõ utat. Orbán Viktor beszédében a Jobbik programjának pontjai visszaköszöntek.



A nemzeti együttmûködésrõl szólva beismerõ vallomásként értékeli, hogy Orbán Viktor beismerte, hogy az elmúlt 20 év kudarc, zsákutca volt.


Az, hogy mi lenne az új irány, az a beszédébõl nem derült ki. Úgy tûnik, hogy a jelenlegi keretek közt, a régi struktúrát megtartva, azt szépítve kíván berendezkedni a Fidesz és az új kormány.



Az igazi változás három súlyponti pillére Magyarország jövõje szempontjából, amit feltétlenül újra kell gondolni, és melyekrõl Orbán Viktor beszédében nem esett szó:


- Az Alkotmány kérdésérõl, a történelmi jogfolytonosság helyre állításáról,


- az adósságcsapdáról, melybõl az ország nem tud szabadulni


- és az ország nemzetközi helyzetének, kapcsolatainak újragondolásáról.


Ezek nélkül nem lesz lényegi változás.


Többek között hiányolta:


A számonkérésrõl sem hangzott el konkrétum, pedig ez, a Fidesz igen komoly választási ígérete volt. Vona Gábor szerint a politikai felelõsök felelõsségre vonása nélkül nem képzelhetõ el a számonkérés.


IMF-fel való tárgyalásról nehezen értelmezhetõ utalások hangzottak el. Kifejtette, hogy nem a hiánycél növelése céljából kell tárgyalásokat kezdeményezni, mert a 2/3-os kormánynak lélektani lehetõsége van arra nézve, hogy az ország adósságállományának újra tárgyalását tegye a tárgyalások céljává, mert ennek elmulasztása történelmi bûn lenne.


A 4 éve ígért adócsökkentésrõl sem hangzottak el konkrétumok, ehhez Orbán Viktor bizalmat kért.


A közbiztonsággal kapcsolatban elhangzott, hogy a kisebb – húszezer forint alatti - bûncselekményekkel kapcsolatban a Fidesz-kormány fel fog lépni – amit üdvözölnek és támogatnak, de aggodalomra ad okot, hogy ezt a munkanélküliség és az igazságosság kérdésével kapcsolta össze Orbán Viktor. A Jobbik zéró toleranciát hirdet minden bûnözéssel szemben, és ezt várják el a kormánytól is.


A Jobbik 4 fõterületen fog nyomást gyakorolni a kormányra:


- Az adócsökkentés megvalósulása érdekében szakmai- politikai téren együtt kívánnak mûködni.


- A számonkérés elérése érdekében szintén.


- A közbiztonság helyreállítására Orbán Viktor 2 hetes türelmet kért. Ezt követõen utána kíván nézni a Szabolcs, Borsod, Heves megyék településein a változásnak, ahol több tízezer család van fenyegetett helyzetben.


- A kilakoltatás veszélyétõl a több tízezer családot meg kell menteni.


Szó esett a beszédben a határon túli magyarokról. Kevésnek érzik a bátortalan jó szándékot, adott esetekben a konfliktust is fel kell vállalnia a 2/3-os kormánynak.


A Jobbik konkrét tervekkel készül. A Parlamentben határozati javaslatot nyújtanak be, hogy június 4-e, Trianon napja legyen nemzeti emléknap, valamint a 90. évforduló méltó megemlékezésére. Szakmai egyeztetést kezdeményeznek a héten a parlamenti pártok szakértõivel a magyar állampolgárság megadásáról is.


Orbán Viktor beszédében a Jobbik számára a legörömtelibb rész a föld-kérdéssel kapcsolatos elmondott gondolatok voltak, amely megegyezik a Jobbik elgondolásával és programjával. A moratórium - 2012 májusát követõ - meghosszabbítása nem oldja meg ezt a kérdést, csak a föld-törvény tulajdoni struktúrájának az átalakítása, a francia-osztrák és dán modell mintájára. A Jobbiknak ez az elképzelése, és ehhez minden segítséget, együtt mûködést megadnak a cél elérése érdekében.


Kérdésekre válaszolva elmondta:


A frakcióban az egyeztetések a héten megkezdõdnek.


A magyar állampolgárság megadásával kapcsolatos törvényt szeretnék augusztus 20-a elõtt elfogadtatni. Támogatják a határon túliak önrendelkezését. Két kamarás országgyûlésben gondolkodnak, ami más jellegû szavazati lehetõséget biztosítana a határon túli magyaroknak.


A számonkéréssel kapcsolatban, létrehozzák a Pongrátz Gergelyrõl elnevezett Igazságtételi Központot, mely a feltárásokat lesz hivatva segíteni. A Fidesz részérõl megjelölt 10 téma mellé a Jobbik is lett további 10 ügyet. A vizsgálóbizottságban az MSZP-vel semmilyen együttmûködést nem tud elképzelni.


A Gárdával kapcsolatban megjegyezte, nem szeretné, ha Draskovics álmát Orbán Viktor váltaná valóra. Helyette a rossz törvényeket kell megváltoztatni, melyeket a Gárdával kapcsolatban alkalmaztak.


A csendõrséggel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rendõrség jelenleg Bermuda háromszöghöz hasonló szorításában van. A Jobbik a csendõrség felállításában látta volna a megoldást. A rendõrõrsök erõsítését támogatják, és minden intézkedést, mely a közbiztonságot erõsíti.


Dr. Morvai Krisztina köztársasági elnöki jelölését nem látja reménytelennek, mert a Fideszben is lehetnek olyan képviselõk, akik értékelik és elismerik a munkáját, és támogatnák.


Orbán Éva