Bemutatták a Jobbik árnyékkormányának Oktatási- Kulturális- Ifjúsági- és Sportminiszter-jelöltjét: Balczó Zoltánt


Balczó Zoltán fõiskolai docens, EP-képviselõ. 1998-2002 között országgyûlési képviselõ, az Oktatási és Tudományos Bizottságnak MIÉP-es tagja. Ezt megelõzõen, majd a 2002-t követõen a Fõvárosi Önkormányzat Oktatási Bizottságában dolgozik, mint a Fõvárosi Közgyûlés képviselõje. A Jobbiknak 2003 óta tagja. 2009 júniusában a párt EP-képviselõjévé választották. A Bethlen Gábor program egyik kidolgozója. Szûkebb szakmai területe az oktatásügy és az energiapolitika. A Jobbik euroszkeptikus politikájának képviselõje. Többször felszólalt az Unio Alkotmányos Szerzõdése, valamint késõbb a Lisszaboni Szerzõdés ellen is.


A Jobbik az ország oktatásügyét stratégiai fontosságú kérdésként kezeli, mivel a felnövekvõ fiatal generációk tudásszintje, erkölcsi értékrendje, hazájához fûzõdõ kapcsolata meghatározó a jövõ szempontjából.


A Jobbik oktatáspolitikai elképzelései merõben eltérnek a jelenlegi gyakorlattól tartalmában és felépítésében is.


Balczó Zoltán EP-képviselõ, miniszterjelölt kifejtette: „A korszerû nemzeti közmûveltséget csak olyan, a magyar hagyományokra épülõ iskolarendszer alapozhatja meg, amely a családi háttértõl függetlenül biztosítja a tanulók tehetségének kibontakozását.”


Az ifjúság nevelésének a keresztény erkölcsi értékeken, a szolidaritáson és a hazaszereteten kell alapulnia.


A közoktatási rendszer finanszírozása, tartalmi és szervezeti szabályozása az állam feladata és felelõssége. Az intézmények fenntartási költségeit az önkormányzatok, míg a béreket az állami költségvetés biztosítaná, megfelelõ színvonalon, a pálya vonzóvá tétele mellett.


Az oktatás színvonalának emelése érdekében ki kell építeni a tanügy-igazgatási és szakfelügyeleti rendszert.


Alapfokú oktatás:


Kiemelten támogatnák a kistelepülések alsó tagozatait, az idegen nyelvek oktatását, a tehetséggondozást, a hátrányos helyzetben lévõket.


Az általános iskola alsó tagozatában visszaállítanák az érdemjegyekkel történõ értékelést és az évismétlést.


Az iskolai erõszak megfékezésében a diák fegyelmi úton történõ eltávolítást is bevezetnék, sõt a nehezen kezelhetõ diákok számára olyan intézményeket kell fenntartani, ahol felkészült pedagógusok és pszichológusok terelhetik õket jó irányba.


A Jobbik nem látja célravezetõnek a halmozottan hátrányos, döntõen cigány családokból iskolába kerülõ gyerekek minden áron való integrációját, mivel az a többi diák oktatásának kárára történik. Célszerûbb és hasznosabb a felzárkóztatás, a külön csoportban történõ foglalkoztatás, egy olyan pozitív diszkrimináció, melynek célja a közösségbe való beilleszkedés.


Középfokú oktatás: Az érettségit ismét egyszintûvé és egységessé tennék. Az írásbeli mellett a szóbeli vizsgák kellõ hangsúlyt kapnának. A vizsgabizottságokban helyet kapnának a felsõoktatási intézmények képviselõi.


A szakképzés szerkezetén változtatnának, a munkaerõ piaci igényeknek megfelelõen.


Felsõoktatás: A Bolognai rendszer lineáris képzése helyett visszaállítanák az egyetemi és fõiskolai rendszer duális szerkezetét. Megteremtenék a minõségi fejlesztés feltételeit, az oktatói és hallgatói létszám, és az infrastruktúra összhangját. Csökkentenék a költségtérítésre kényszerített hallgatók arányát, mivel az a családokra elviselhetetlen terheket ró.


Kultúra:


Magyarországon a kultúra támogatása állami feladat. Nemzeti elkötelezettségû kormánynak a sokszínûségen belül érvényesíteni kell a szándékait a média, a színház, a film, a könyvkiadás és terjesztés területén egyaránt. Az állami források elosztását felül kell vizsgálni, mert a jelenlegi sok kívánnivalót hagy maga után.


Szükségesnek tartják, hogy a faluközösségek iskolái egyben kulturális, informatikai, népoktatási és házi-kézmûipari központokként is mûködjenek.


Balczó Zoltán kifejtette, hogy szükség van egy új, nemzeti érdeket képviselõ médiatörvényre. A kereskedelemi televíziónak is megvan a helye, de csak a törvények betartásának szigorú ellenõrzése mellett. Az RTL és TV2 csatornáktól csak a földi sugárzás lehetõségét vonnák meg.


A könyvpiacot 3 terjesztõ (Libri, Líra és lant, Alexandra) uralja, és a nagy haszon is náluk csapódik le, miközben alacsony kulturális járulékot fizetnek, amin változtatni szükséges. Szükség lenne egy államilag támogatott irodalmi könyvesbolt hálózat kiépítésére.


Sport:


A fiatalok aggasztó fizikai és egészségügyi állapota miatt szükség van a sportolás népszerûsítésére. Kiemelt szerepet szánnak "a nyári táborok és a hétvégi diákturizmus” támogatásának. Terveik közt szerepel a "Kárpát-medencei ifjúsági olimpia" életre hívása. Ez visszaszoríthatja a fiatalok drog fogyasztását is.


Az államnak ezzel egy idõben feladata az élsport magasabb szintû támogatása is - tette hozzá Balczó Zoltán.


Orbán Éva