Választási csalás elõkészületeirõl tartott sajtótájékoztatót a Jobbik



Volner János, a Jobbik Rendvédelmi Kabinetjének elnöke és Dúró Dóra tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön a Jobbik tudomására jutott választási csalás elõkészületeirõl.



A Jobbik aggasztónak és felháborítónak tartja, hogy dokumentumokkal is bizonyítható módon, Magyarországon ismét választási csalásra irányuló közvetlen elõkészületek történtek a közelmúltban. Megdöbbentõnek, hogy erre egy volt belügyi dolgozók által alapított, nemzetbiztonsági felügyelet alatt álló cég környezetében került sor.


A kiszivárgott sajtóinformációk ellenére a szocialista kormányzat mélyen hallgat.

Az Idom 2000 Zrt. régóta végez a magyar állam számára nemzetbiztonsági felügyeletet igénylõ szoftverfejlesztõi tevékenységet. A 2006-os és 2010-es választási rendszer jegyzékkészítõ programjainak fejlesztésére is ez a cég kapott állami megbízást, ami a választások tisztaságának szempontjából kulcsfontosságúnak mondható feladatkör.


A cég zárt forráskódú szoftvert alkalmaz, ami azt biztosítja, hogy a késõbbiekben a szerzõi jogokra való hivatkozással már csak ez a cég, azaz a forráskód tulajdonosa végezheti a szoftverrel kapcsolatos összes feladatot. Ezt, a megrendelõk mindennemû kritika nélkül tudomásul vették.



A Jobbik a nyílt forráskódú szoftverek (OSS) használatát támogatja, ami jelentõs költségmegtakarítás mellett, megszünteti a monopolhelyzetû szolgáltató zsarolási lehetõségét, és egyben utat nyit a magyar informatikai szakemberek, vállalkozások szakmai érvényesülésének.



Furcsa piaci manõverek az Idom 2000 Zrt. körül.

Az Idom 2000 Zrt. a 2004 február 2-án alapított építõipari céggel, az É.B.SZ.K. Építõipari és Szolgáltató Kft.-vel szoros üzleti kapcsolatot épített ki. A két cég vezetõje, Kovács Zoltán és Vódli Ferenc após és veje. Az építõipari cég komoly szoftverfejlesztési megbízások egész sorát nyerte el az Idom 2000 Zrt.-tõl.


A Jobbik birtokába került APEH büntetõ feljelentés tanúbizonysága szerint az É.B.SZ.K. Kft. részére több mint 545 millió forint kifizetésére került sor. Az APEH kimutatása szerint a vizsgált idõszakban a cég bankszámlájáról 1,228 milliárd Ft-ot vettek fel készpénzben.

Szerzõdés a szoftverrendszerek szerzõi és felhasználási jogáról



A Jobbik birtokába került a két cég közötti vállalkozói szerzõdés, melynek szerzõi és felhasználási jogokat szabályozó része rögzíti: a szoftverrendszerek forráskódja, tárgykódja, programjai és annak részletei, moduljai, szoftverdokumentációi az építõipari cég tulajdonába kerültek. A megrendelõ Idom 2000 Zrt.-t csak a vagyoni jogosultság illeti meg.




Az APEH 2008. július 2-án, értesítette az É.B.SZ.K. Kft-t, hogy július 8-án adóellenõrzést kezd a cégnél. Ezt követõen érdekes változások történtek.



Érdekes változások a tulajdonos személyét illetõen



Egy nappal az APEH ellenõrzés kezdését követõen, július 9-én változásbejegyzési kérelem érkezett a Cégbírósághoz, ahol a változást 2008. július 29-én bejegyezték, majd augusztus 21-én közzétették. Eszerint Bhasil Mohamed, marokkói állampolgár lett a cég (és a választási szoftverek forráskódjának) új tulajdonosa.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Idegenrendészeti Hatósági Osztálya és a Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala Hatósági és Felügyeleti Osztálya az APEH megkeresésére közölte: Bhasil Mohammed sem az idegenrendészeti nyilvántartásban, sem a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban nem szerepel. Bhasil Mohammed soha nem járt a schengeni övezetben, így hazánkban sem, ennek ellenére az É.B.SZ.K. Kft. tulajdonosaként jelenleg õ a 2010-es választási rendszer forráskódjának tulajdonosa.

Volner János a Jobbik Rendvédelmi Kabinetjének elnöke
nyomatékosan hívta fel a figyelmet, hogy



milyen veszélyeket rejt magában ez a helyzet.



- A Nemzetbiztonsági Hivatal nem aggódik, hogy a magyar választási rendszer forráskódjának tulajdonosa egy ismeretlen, külföldi állampolgár. Az új tulajdonos személyének feltérképezésére, nemzetbiztonsági átvilágítására így sor sem kerülhetett.


- A szocialista kormányzat nyugodt, a pártok részére nyújtott tájékoztatón mosolyogva nyugtatják meg az aggódókat: nincs a választási rendszer körül semmi gond.


- Igaz, a forráskód jelenlegi tulajdonosáról gyakorlatilag semmit nem tudnak. Külön aggodalomra ad okot, beláthatatlan következményekkel járhat, hogy Bhasil Mohammed birtokába került sok egyéb mellett az okmányirodai rendszerek forráskódja is.



A választási eredmények manipulációját lehetõvé tevõ választási csalás kiküszöbölésére a Jobbik számára egyetlen esély kínálkozik: minden egyes szavazókörbe delegálnak egy-egy aktivistát.


Egyben egy alternatív szavazatösszesítõ rendszert állítanak fel.

Orbán Éva