A Jobbik a programja után, Árnyékkormányát is bemutatja



A Nemzeti Kávézóban tartott sajtótájékoztatót Vona Gábor, a Jobbik kormányfõjelöltje pénteken. Jelezte, hogy a közvélemény kutatásokkal ellentétben komoly társadalmi bizalmat élveznek, és várhatóan a választásokon nagy meglepetéssel szolgálnak majd. A Jobbik már január 16-án nyilvánosságra hozta a programját. Ez alkalommal megnevezték miniszterelnök (Vona Gábor) és köztársasági elnök (dr. Morvai Krisztina) jelöltjüket.


Ezt más pártok mai napig nem követték, vagyis programjaik ismeretlenek a választók elõtt. A választok számára ma: „zsákbamacska” a két nagy párt programja, valamint az is, hogy kikkel kívánják megvalósítani.


A Jobbik a nyilvánosság elé tárt programja mellett megkezdi azoknak a miniszter-jelölteknek a bemutatását, akikkel a programját végre kívánja hajtani. Árnyék-kormányuk felállt, és a választópolgárokkal meg kívánják ismertetni miniszter-jelöltjeiket. Elsõként a Miniszterelnöki Hivatal kancellária miniszterének szánt Põsze Lajost, a párt szakpolitikai igazgatóját mutatta be. Jelezte, hogy ezt követõen minden héten egy újabb miniszterjelöltet nevez meg a Jobbik.


"Nyílt lapokkal játszunk” - a választópolgároknak tudniuk kell hogy milyen programra, és kikre szavaznak – mondta.


A kormányszerkezet kialakításakor kerülni kívánják a fölösleges felforgatást. Mindössze olyan változtatásokat terveznek, amelyek szakmailag indokoltak. Pl. a közigazgatási államtitkári pozíció megszüntetését.


A Jobbik által javasolt szerkezete a minisztériumoknak vezetõi szinten a következõ lenne:


- Miniszter


– Miniszterhelyettes (politikus, a volt politikai államtitkár feladatkörével, de közvetlen irányítói jogkör nélkül.)


- Államtitkár (közigazgatási szakember, aki a hivatal vezetõje. A volt közigazgatási államtitkár feladatkörével. Közvetlenül a miniszter irányítása alá rendelve.)


- Szakállamtitkárok (az adott szakterületek felsõ színtû vezetõi, akik az államtitkárok alá rendeltek.)



A Jobbik leendõ minisztériumai a következõk:


- Miniszterelnöki Hivatal (MeH)
- Igazságügyi és Önkormányzati Minisztérium (IÖM)
- Rendvédelmi Minisztérium (RM)
- Honvédelmi Minisztérium (HM)
- Külügyi és Külgazdasági Minisztérium (KKGM)
- Pénzügyminisztérium (PM)
- Gazdasági és Informatikai Minisztérium (GIM)
- Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MVFM)
- Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM)
- Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium (SZCSMM)
- Egészségügyi Minisztérium (EÜM)
- Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium (OKISM)


Ezenkívül két tárca nélküli minisztériumot is terveznek:


- Nemzetpolitikai tárca nélküli miniszterrel
- Egyházügyi tárca nélküli miniszterrel.


Néhány fontosabb változtatásként többek között Vona Gábor miniszterelnök-jelölt jelezte, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a MeH-be kerülne államtitkári vezetéssel, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is. A külkereskedelem irányítása is átkerülne a Külügyminisztériumba.


Külön, kiemelten hangsúlyozta Az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium feladatainak fontosságát, különös tekintettel az ifjúság nemzeti tudatának alakításában. Egyházak vonatkozásában a történelmi egyházak fontosságát említette, valamint kiemelten hangsúlyozta, hogy a Jobbik ellentétben a rágalmakkal keresztény alapokon áll.


Vona Gábor ezután bemutatta a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ kancellária miniszterjelöltet, Põsze Lajost, aki személyes tanácsadója és egyben a Jobbik szakpolitikai igazgatója.


Põsze Lajos elmondta: nagy megtiszteltetés számára ez a megbízatás. Jelenleg olyan kritikus helyzetben van az ország, ahol nem hibázhat a vezetõség, és rendkívüli felelõsséggel tartozik a választóknak. Kijelentette, hogy erõs kormányzatot és erõs államot kívánnak építeni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy erõs Miniszterelnöki Hivatal jöjjön létre.


Gördülékenyen tervezik a munkavégzést, a párt programja alapján. A kormányzat és a választók között közvetlen és élõ kapcsolatrendszert szeretnének kialakítani.


Jövõ pénteken újabb miniszter-jelöltet mutatnak be. A Jobbik gyõzelemre készül a választások alkalmával.



Orbán Éva