A borok királya ne csak a királyok bora legyen!


MAGYAR BORT AZ ÜNNEPI MAGYAR ASZTALOKRA!



Igényes, hangulathoz is illõ környezetben - Csathó Pál reneszánszot és a bor hangulat-világát idézõ életképei között - ismertette borkóstolóval egybekötött közeli programjait a Vármegye Galériában a Tokaji Borbarátnõk Társasága.



Az egész világon ismert hungaricum a tokaji bor. A Tokaji Borrégiónak - a világon elsõként - 1730 óta van eredet védettsége.


Mégis, leginkább desszertként ismerik és fogyasztják különleges és kiváló minõsége miatt. Mivel egy csodálatos adottságokkal megáldott magyar tájon, magyar kezek által születik ez a különleges és választékos nedû, hisz megtalálhatja mindenki a kedvére valót, a száraztól az édesig, a szervezõk azt szeretnék elérni, hogy a magyar háztartásokban is méltó helyére kerülne a tokaji bor, úgy a magyar konyhákban, mint az ünnepi asztalokon. Elvégre ez az egyedül álló magyar termék, melyet a királyok borának is neveznek végeredményben a borok királya is egyben.



A magyar árúk védelmében is illene, hogy legszebb ünnepeinket méltó magyar borokkal köszöntsük, hogy ne múljon el a karácsonyunk sem a legnemesebb magyar bor, a tokaji nélkül, mert a Tokaji - magyar, egészséges, nemes, ünnepi.



Az érdeklõdõk többek között a Demeter Vin Király dûlõ különlegességét, a Béres Szõlõbirtok Lõcse furmintját és 2005.évi 5p. aszúját, az Erzsébet pince két száraz borát, a Karádi és Berger borászat száraz és édes borait kóstolhatták meg, igen kellemes hangulat és beszélgetés közepette.



A Borbarátnõ hölgyek, odafigyelve hazánk értékeire, különleges értékek létrehozására törekednek.


Minden évben hagyományos rendezvényeik vannak, és megtartják a Luca napi sajtótalálkozót.


A Borbarátnõk fontosnak tartják, hogy ne csak a hegyvidék, de az ország lakosságát is aktivizálják, lokálpatrióta szemléletüket erõsítsék. Minden esztendõben pályázatot hirdetnek, és jótékonysági bált rendeznek.


A most soron következõ, 6. jótékonysági bálra 2010. február 6-án kerül sor, melyre jegyek, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. –ról rendelhetõek. A helyszíne a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ. A bevételt a Mezõzombori Kölcsey Ferenc Általános Iskola támogatására szánják.



Míg az elõzõ évben novella-pályázatot hirdettek, most ugyancsak különleges és sokak fantáziáját megmozgató pályázatot írtak ki a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesülettel közösen, a :



Tokaji borokhoz illõ borkorcsolya és desszert receptverseny kapcsán.



A verseny szabályai:


1./ Otthon elkészíthetõ fogások, melyek harmonizálnak valamelyik tokaji bortípussal (száraz, félédes, édes, késõi szüret és aszú is választható).


2./ Csak természetes alapanyagok, és lehetõleg helyi alapanyagokból készüljenek.


3./ Félkész termékek nem használhatóak fel.


4./ Receptek leírásának igen precíznek kell lennie.


5./ Fotókkal illusztrálják.


6./ Több recepttel is lehet pályázni.


H.i.: 2010. április 2. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Eredményhirdetés: 2010. május 28. a Tokaj Világörökség Fesztivál nyitónapján lesz.



A zsûri által legjobbnak ítélt borkorcsolya ill. desszert lesz Tokaj-Hegyalja borainak hivatalos, a borászoknak is ajánlott kísérõje.



A III. Borkirálynõ Választást 2010. augusztus 20-21-én Tarcalon rendezik meg.



Sikerekben és eredményekben gazdag tevékenységet kívánunk a férfiak teljesítményét túlszárnyaló Tokaji Borbarátnõknek, Hegyalja méltó nagyköveteinek.



Orbán Éva