A szocik, a távhõ, meg az áfa


címmel tartott sajtótájékoztatót a Jobbik



A távfûtés számlája rendkívül sokakat érint az országban. A lakótelepeken élõk tetszik nekik vagy sem, rendkívül magas távhõ számlákkal szembesülnek, ami már megfizethetetlen. Az érintett lakók mérhetetlenül kiszolgáltatottak. Miközben a nyári kánikulában is közel tízezer forintot fizetnek, a fõszezonban, sokaknál, fõleg kisnyugdíjasok esetében ez az összeg az átlagnyugdíj felénél is többet tesz ki. A korszerûsítés magas költségei mellett, a másik lehetõség a lakók számára, ha leválnak a Távfûtõ Mûvekrõl.


Errõl a húsbavágó kérdésrõl tartott sajtótájékoztatót Kepli Lajos, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Környezetvédelmi Kabinet elnöke.



A szocialista párt ismét megpróbál szociálisan érzékenynek látszani, de a valódi problémát csak elkendõzik.


Hetek óta ettõl hangos a média, miközben óriásplakátokon hirdetik, hogy „tesszük amit tenni kell, 5%-ra csökkentettük a távhõ ÁFA tartalmát”. ( A decemberi számlán még 18% ÁFA szerepel)



A távhõ elõállítása idejétmúlt, korszerûtlen, nem környezetbarát, de jó üzlet.



A panellakásokat fûtõ távhõt ma Magyarországon jellemzõen un. kapcsolt rendszerû erõmûvekben állítják elõ, ahol földgáz, ritkábban olaj vagy szén eltüzelésével áramot termelnek. Az áramtermeléshez felhasznált gõz hulladék hõjét használják fel a lakások fûtésére. A kapcsolt erõmûvekben az áramtermelés rendkívül alacsony hatásfokú, vagyis gazdaságtalan. Ezért a távfûtéses lakások lakóinak rendkívül magas távhõ díjakat kell fizetni, hogy nyereségük legyen.


A távfûtés egyébként is jó üzlet. A kapcsolt energiatermelés során megtermelt áramra kevésbé érthetõ módon zöld áram támogatás is jár, holott ezek az erõmûvek legkevésbé sem nevezhetõk környezetbarátnak, hiszen a szén-dioxid kibocsátásuk jelentõs, mivel fosszilis energiahordozót égetnek.


A puszta tények, a számok önmagukért beszélnek:


A távhõ ÁFA 5%-ra történõ lecsökkentésével látszólag mintegy 17 milliárd forint marad a távfûtéses lakásban élõk zsebében. Azonban a kapcsolt energiatermelés zöld áram támogatása 2009. I. fél évében az MVM jelentése szerint 31 milliárd forint volt, ami kötelezõ emelt árú átvételt jelent. Ez az éves szinten 62 milliárd Ft körüli összeg. Az áramszolgáltató átvételi kötelezettsége az utóbbi idõben a villanyáram áremelkedésével járt.


Szakértõjük szerint: amit egyik kézbõl látványos reklámkampány keretében odaadtak a távfûtéses lakásban élõknek, azt valójában tõlük, és mindenki mástól visszaveszik az áram díjában, mivel a kötelezõen átvett áram 72%-át kapcsolt távfûtõ mûvekben állítják elõ.



Mi áll az áfa-csökkentés hátterében?



Az ÁFA csökkentésre azért volt szükség, mert az utóbbi idõben a horribilis távfûtési díjak miatt egyre több lakóépület vált le a rendszerrõl. Ez veszélybe sodorta a cseppet sem környezetbarát, rossz hatásfokú kapcsolt energiatermelést, és a létesítmények tulajdonosi köreinek biztos profitját.



A tulajdonos köröknek jut a legtöbb haszon.



A Jobbik szakértõi szerint nem lenne meglepõ, ha kiderülne, hogy a fûtõmûvek hátterében kormány közeli vállalkozók állnának, akik a zöldnek nevezett áramból busás hasznot húznak. Az ÁFA csökkentés leginkább nekik hozott hasznot. A távfûtést használók és mindenki más pedig a villanyáram díjában megfizetik az „elengedett” Áfának megfelelõ, vagy még annál is nagyobb összeget.


Most már azok is fizetnek a távfûtésért, akik nem ilyen lakásban élnek.


Sajnálatos tény, hogy a kormány mesterségesen életben tartja az idejétmúlt és korszerûtlen, cseppet sem környezetbarát, de bizonyos köröknek annál jövedelmezõbb távfûtést.



Orbán Éva