S A J T Ó T Á J É K O Z T A T Ó T


tartott a Jobbik, október 16-án a Nemzeti Kávézóban, melynek témája: az emigráns magyarság szerepe a nemzet életében.


Az érdeklõdõknek Murányi Levente '56-os szabadságharcos és elítélt, a Jobbik alelnöke, valamint Várkonyi Zsolt, a Jobbik Külügyi Bizottságának tagja ismertette a Jobbik elképzeléseit.


Murányi Levente elsõsorban az emigrációban élõk történelmi cselekedeteit méltatta, különös tekintettel az ’56-os forradalom és szabadságharcban betöltött szerepükre. 16 pontban foglalták össze azokat az elveket és célkitûzéseket, melyeket a Jobbik magára nézve kötelezõnek tart. Tisztelettel és szeretettel vállalják fel mindazt, amiért az ötvenhatos szabadságharcosok küzdöttek. Külön is kitérve Pongrátz Gergely szellemi örökségére.


Várkonyi Zsolt tájékoztatójában elmondta, hogy jelenleg közel másfél millióra becsülik a világ minden tájára szétszóródott magyarság számát, három, egymást követõ generációt alapul véve. Ezzel eddig egyetlen párt sem foglalkozott, a Jobbik viszont fel kívánja vállalni a kapcsolattartást több vonatkozásban is.


Segítséget kívánnak adni a kint élõ magyarságnak elsõ sorban itthoni hivatalos ügyeik, hazatérésük intézésénél. Mivel a kint élõk nagyobbik fele emigránsként hagyta el a hazáját, erõs volt köreikben a nemzeti érzések és tudat ápolása . A magyar közösségek hûen emlékeztek és ápolják ma is ’56 szellemi és erkölcsi örökségét. Napjainkra viszont sajnálatos tény, hogy a kint született unokák már nem beszélik a magyar nyelvet. Több megkeresés is érkezett a Jobbikhoz azzal a kéréssel, hogy szeretnének a fiatalok magyarul, anyanyelvükön tanulni. A Jobbik ebben a kérdésben már keresi a megfelelõ szervezeti formát.


Arra a kérdésre, hogy „Mit szándékoznak tenni a kinti sajtó valótlan állításai ellen, tervezik-e, hogy ehhez a kint élõ magyaroktól segítséget kérnek?” a következõket válaszolta:


Nagyon nehéz a kinti sajtóval kapcsolatban a jelenlegi helyzet. Egyrészt mindig utólag szereznek tudomást a megjelent gyalázkodó írásokról. Kötegekben áll már a begyûjtött anyag, amennyi erejükbõl futja megválaszolásra került.


Másrészt egy konkrét példával illusztrálta a közvetlen kapcsolatot egy svéd újságíróval.


Május 1-én a Margitszigeten az újságíró személyesen gyõzõdhetett meg, tehetett fel kérdéseket a Jobbikkal, a rendezvénnyel, a Gárdával kapcsolatban. Barátságosan váltak el a kedvezõ benyomásokat szerzett Anna Roxvall újságírótól. A Sydsvenska Dagbladet svéd lapban megjelent cikk ellenkezõje volt a tapasztaltaknak. Amikor megkeresték az újságírót, azt a választ kapták, hogy nem az általa írt, eredeti cikket hozták le, azt utasításra meg kellett változtatnia. Gyakorlatilag ez a helyzet, és ez sajnos nem elszigetelt jelenség.


A sajtótájékoztatón jelen volt Hóka Ernõ, aki az 1947-ben Rákosiék által szétvert Szabadságpárt elnöke volt, jelenleg Amerikában a Magyar Szabadságharcos (Nemzetõr) Világszövetség elnöke. További tájékozódás végett Vona Gáborral és a Jobbik vezetõivel kíván eszmecserét folytatni.


Orbán Éva