Merõben más erkölcsi alapállás a képviselõi munkában


Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik szeptember 24-én 11 órakor a Nemzeti Kávézóban.



Az eltelt idõszak szakmai munkájáról, a választásokra történõ felkészülésrõl tájékoztatta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a megjelenteket.


Véleménye szerint szakmai és szervezeti szempontból is felkészültek a - legrosszabb esetben - csak tavasszal bekövetkezõ országgyûlési választásokra.



A Jobbik munkájában alapvetõ kérdés – ellentétben másokkal - a nemzeti érdekeknek történõ megfelelés. Szakmai programjuk is ennek jegyében készült, melyet 2010. január 16-án kívánnak nyilvánosságra hozni.


Meggyõzõdésük, az eddigi tapasztalataik alapján, hogy a Parlamenten belüli munkában is, és nemcsak kívül, képesek eredményeket elérni. Ezt bizonyítja az Eu-képviselõik tevékenysége is, akik az elmúlt rövid idõszak alatt is elismerésre méltó aktivitással és eredménnyel végzik munkájukat Brüsszelben.



Alapvetõ paradigmaváltás jellemzi programjukat minden területen. Nem választási kortes-beszédnek és megtévesztésnek szánták a választópolgárok szavazatainak megnyerése céljával. Komolyan gondolják és felelõsséggel az ország helyzetének jobbra fordítása végett fogalmazzák meg a cselekvési programjukat.


A végleges programot négy szakmai konferencia elõzi majd meg:



Október 4. Közbiztonság-rendvédelem, ahol a csendõrség felállításának szükségessége is téma lesz.



November 8. Az ifjúsággal kapcsolatos (oktatástól a munka és otthonteremtésig) témák széleskörû megvitatására kerül sor.



December 6. Az magyar egészségügy áldatlan helyzete, az azon történõ változtatás a gondolatcsere tárgya.



Január 6. A gazdaság és mezõgazdaság égetõ kérdései kerülnek napirendre.



Mivel a Jobbik kormányzásra készül, programjuk Magyarország nemzeti érdekeket elsõdlegesen szem elõtt tartó irányítását foglalja magába. Magyarország belpolitikai helyzete még nem lefutott, a társadalmi folyamatok rendkívül felgyorsultak, a közhangulat kiszámíthatatlan.



A Jobbik, az adott idõben a választópolgárok elé tárja a programját. Nyílván más pártok is ezt teszik majd. A különbözõ pártok, érdekcsoportok programjait a választópolgárok megismerve dönthetnek majd, hogy kit választanak.



Dr. Morvai Krisztina Eu-képviselõ a szakmai munka új lendületérõl, annak mérföldkõ szerepérõl beszélt.



Ez a lehetõvé teszi, hogy a marginalizálódás és szélsõségezés háttérbe szoruljon a nemzeti érdekeket radikálisan képviselõkkel kapcsolatban. Elfogadhatatlan állapot, hogy akiknek van bátorságuk nemzeti érdekek képviseletére, és szembe mernek menni a globális világrend urainak érdekeivel, azokat kriminalizálják. Tégy, hogy itt az idõ a radikális változásokra.


2006. hazugságbeszéde és az ellene tiltakozók brutális megfélemlítése és bántalmazása a bukott rendszer talpon tartását szolgálta.



A jobbikos Eu-képviselõk státusza kinyitotta az ajtót nemcsak Brüsszelben, ahol a jobbikos képviselõk megismertetik az igaz magyar helyzettel az ottani képviselõket, akik nem hallottak a valós magyar állapotokról, hanem a magyar parlamentben is.


A Jobbik 3 Eu-képviselõjének jogában áll a magyar parlamentben is felszólalni, a bizottságok munkájában részt venni, bár szavazati jog nélkül. Az állami szerveknek kötelességük kérdéseikre tájékoztatást adni.


Ez lehetõséget nyújt a szakmai programok összevetésére is, és választásra is.



Brüsszelben dr. Morvai Krisztina az európai és svéd biztost is tájékoztatja az itthoni problémákról. A bizottságok munkájában aktívan részt vesznek. Különösen égetõ kérdésként értékelte a mezõgazdaság, azon belül a tejtermelõk gondjait. Tapasztalatait gazdafórumokon gyûjtötte össze, és tárta a nyilvánosság elé. Miközben a magyar piac 100%-át kötelezõ volt felajánlani a csatlakozáskor, mindössze a mezõgazdasági támogatás csak 25 %-a osztódik vissza. Követelmény, hogy vagy a 100 % visszaosztása történjék meg, mint a korábbi tagállamok esetében, vagy biztosítsák a magyar termékeknek a megfelelõ piacot.



Ezzel kapcsolatban, különösen a tejtermelõ gazdák érdekében Gráf József miniszterhez is levélben fordult:


A tejtermelõk helyzetének javítására irányuló kormányzati intézkedésekrõl kért felvilágosítást (forgalmazási elõírások betartása, egyéb intézkedésekkel, az elõrehozott közvetlen kifizetésekkel, a magántárolással, a visszatérítéssel, támogatások átcsoportosításával). A versenyhatósági intézkedésekkel kapcsolatban tejágazat mellett az almatermelés válsághelyzének megoldására vár válaszokat a minisztertõl.



A napokban levélben fordul a legfelsõbb ügyészhez is Budaházy György ügyében. Választ vár arra, hogy a politikai célzattal letartóztatottak élhetnek-e jogaikkal, nem ismétlõdik-e meg, ami 2006-ban történt a fogvatartottakkal.



Pösze Lajos a korszakváltás programjaként minõsítette a Jobbik programját, mely teljes változást hoz


A magyar érdekek felvállalásában. 20 kabinet sok száz szakemberrel dolgozik a kimunkálásán, mely nemzeti, szociális, gazdasági program, melyben az ország minden értékére tekintettel vannak, tájra, kultúrára, múltra stb.


Szakmai konferenciák kezdõdnek a jövõ héttõl.


Péntekenként 11 órától lesznek a sajtótájékoztatók.


A Jobbik programját új, és az eddig szokásostól való más megközelítés, valamint teljes értékrend váltás jellemzi.



Orbán Éva