” mert vétkesek közt cinkos, aki néma”


( Babits)




Dr. Morvai Krisztina, a Jobbik listavezetõ EP-jelöltje június 4-én sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Kávézóban.




A sajtótájékoztató mottója Babits: Jónás könyve fõ mondanivalójára épült: „ mert vétkesek közt cinkos, aki néma „. A napjainkra kialakult tragikus helyzet egyik oka a passzivitás. A passzivitás elleni gondolat és a felelõsségvállalás kérdése fûzi össze Morvai Krisztina három aktuális beadványát illetve feljelentését is. Sorrendben a következõket:



Dr. Kovács Tamás legfõbb ügyészhez és Bencze József országos rendõrkapitányhoz fordult, és tett feljelentést Szögi Lajos tanár sérelmére Olaszliszkán 2006. október 15-én elkövetett, kirívó brutalitású emberölés ügyében.


Mivel ítéleti bizonyossággal tudható tények szerint egyértelmû, hogy az áldozat nem vétett, az elkövetõk rasszista indíttatású (Öld meg a magyart!), emberi mivoltukból kivetkõzve, egymást „lelkesítve” követték el a gyilkosságot. A tragikus gyilkosságot sokkal többen követték el, mint ahányat a Bíróság elítélt. Mindennemû kötelezõ segítség nyújtást (mentõk értesítése) elmulasztottak. A rendõrök és feletteseik súlyos mulasztásokat követtek el. 2-3 rendõr ment csak a helyszínre, ellentétben a békés tüntetéseken meglévõ gyakorlattal, ahová rendkívüli erõkkel vonulnak ki. A helyszínt elhagyva, azt nem biztosították, így alkalmat biztosítottak a nyomok eltüntetésének, a véres ruházatok elégetésének, és az összebeszélésnek. A feljelentés úgy a gyilkosságot csoportosan elkövetõk, mind a pszichikai bûnsegédként elkövetõk, valamint a rendõri mulasztások esetében a már megszületett ítéletre hivatkozik.


A feljelentés a rendõri felelõsséggel kapcsolatban a következõképp fogalmaz:



„ A leírt tényállás alapján feljelentést teszek ismeretlen rendõrök, rendõri vezetõk ellen bûnpártolás illetve hivatali visszaélés bûncselekménye miatt, tekintettel arra, hogy hivatalos személyi minõségükben az eljárás sikerét meghiúsítani törekedtek súlyos, szándékos mulasztásaikkal.”



A másik témakör a 2006, õszi budapesti tömeges rendõri brutalitások, szemkilövések, kirívó súlyú emberi jogi jogsértések nemzetközi „visszhangjáról” következményeinek hiányáról, Lovas István brüsszeli összeállítására történt reagálás, ill. állásfoglalás volt.


Amennyiben a 2006. szeptember 19 -20-i történésekre a Fidesz megfelelõen reagált volna, nem kerülhetett volna sor az október 23-i tragikus eseményekre. Önmagában kevésnek bizonyult, Ékes Ilona (Fidesz) képviselõ asszony áldozatos, fáradtságot nem ismerõ karitatív tevékenysége, ami szinte „titokban” zajlott. A Fidesznek nemzetközi sajtótájékoztatót kellett volna tartania, valamint a hazánkban meglévõ nagykövetségekhez kellett volna fordulnia. Budapestre kellett volna hívni az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió emberi jogi, tényfeltáró küldöttségét.


A Fidesz eltûrte, hogy a Parlament Emberi Jogi Bizottsága által összehívott kihelyezett ülést a kormánypárti képviselõk ellehetetlenítsék. Ennek következménye az október 23-i vérengzés, ami már a Fidesz ünneplõivel szemben alkalmaztak.



A harmadik témakör a parlamenti pártok politikusaihoz intézet nyílt levél, mely a választási kampány tapasztalatai alapján született.



Miközben hazánk sorskérdései a következõ években az Európai Unióban dõlnek el, a hazánkat képviselõkrõl szavaznak az állampolgárok június 7-én, a pártok nem a sorskérdésekkel, azok megoldási javaslataival, hanem egymás – különösen a Jobbik – gyalázásával vannak elfoglalva.


2011-tõl a magyar föld külföldiek kezére kerülhet, palesztin sorsra juthat a magyar nép, miközben külföldi – többek között izraeli – befektetõk akadálytalanul vásárolják fel hazánkat, miközben a magyar vidék megélhetési bûnözõktõl retteg.



Hol van az, az erõ és az a védelem, amit a képviselõknek, mint az emberek által erre tartott és fizetett alkalmazottaknak kellene nyújtaniuk a vezetésük alatt álló ország elszegényedésével, lecsúszásával, gyarmattá válásával szemben- tette fel a kérdést Morvai Krisztina.



Amíg a legkisebb bolti pénztárosnak felelnie kell a hiányért, a villanyszerelõnek a szerelés biztonságos elvégzéséért, addig a politikai és gazdasági vezetõk mindenfajta felelõsség alól mentesülnek.



A Jobbik ellen azért indítottak minden oldalról támadást, kezdtek rágalomhadjáratba, mert nyíltan szól a problémákról, és egyértelmûen a magyar emberek érdekeit képviseli, és az Uniónak egyenrangú és nem másodrendû polgárai kívánnak lenni.



Végezetül kifejtette, hogy a parlamenti képviselõk nem csak a döntéseikért felelõsek, hanem azért is, amit nem tettek meg annak ellenére, hogy meg kellett volna tenniük, majd röviden megemlékezett Trianonról.



A sajtótájékoztató második része angol nyelven folyt. Számos külföldi újságíró jelent meg, akik kérdéseket tettek fel: a Magyar Gárda, a Jobbik, Simon Perez kijelentésével, valamint a cigány kisebbséggel kapcsolatban. A kérdésekre Morvai Krisztina közel egy órán keresztül folyamatosan angol nyelven válaszolt.



Orbán Éva



Szent László Király Alapítvány


A Szellemi és Erkölcsi Megújulásért


Az Alapítvány támogatható:


OTP 11701004-20221067