Kifosztottak és kifosztandók



A hatalom bitorlói lehetõséget biztosítanak a dúsgazdag Bajnai Gordonnak - többszáz libatenyésztõ család tönkretétele után - az ország kiszolgáltatott lakosságának kifosztására is.



A Magyar Nemzet és a Független Hírügynökség híradásai szerint miközben 2003. végén a libatenyésztõ beszállítóit alig fizette a Hajdú-Bét Rt., a Bajnai Gordon által vezetett Wallis érdekeltségébõl kimentették az ingó és ingatlan vagyont. - írta a Magyar Nemzet.



A lap birtokába jutott 2003. decemberi közgyûlési jegyzõkönyv szerint a Hajdú-Bét. részvényesei úgy döntöttek, hogy a cég 125 millió forintos kölcsönt nyújt az egyébként stabil anyagi háttérrel rendelkezõ Wallisnak, továbbá 180 millió forintos hitelkeretet is biztosít a Bajnai Gordon által vezérigazgatott társaságnak. Ugyanez a közgyûlés döntött az ingatlanvagyon egy részének eladásáról is.


A 2004 elején kötött szerzõdés alapján a Hajdú-Bét Rt. egy csaknem 119 millió forintos követelését átjátszotta a Wallisnak. A Hajdú Bét Rt. közgyûlésein résztvevõk listája a lap szerint sok mindenrõl árulkodik.



A 2003 december 29-i ülésen például három ciprusi, egy arab emírségekbeli, egy luxemburgi és két amerikai cég is részt vett. A szavazatok többsége a Wallis érdekeltségébe tartozó ciprusi cégeké volt - olvasható a Magyar Nemzetben.



A libatenyésztõ gazdák tragédiáját dokumentáló film:



KIFOSZTOTTAK


címmel


Erdélyi János és M. Szabó Imre alkotása a Hajdú Bét Rt. károsultjairól



A filmet vasárnap este a Hír televízióban levetítik. 14-ére, a szavazás napjára tervezték, a Parlament elõtt, a film nagyközönség elõtti vetítését. Ez pillanatnyilag kétséges, a köztársasági õrezred kifogásai miatt. A téma aktualitása miatt kerestem meg M. Szabó Imrét, a film egyik készítõjét.




- Mi késztette Önt arra, hogy ezt a filmet elkészítsék?



Nagyon megdöbbentett, a földönfutóvá, nincstelenné, tett hajdúsági parasztemberek helyzete, akik valójában egy gazdasági vállalkozásba úgy mentek bele, hogy megbíztak Bajnai Gordonban, nem is sejtve azt, hogy tulajdonképpen egy óriási csapdába sétálnak bele.



- Mi volt ez a csapda?



A Hajdú - Bét Rt. eredetileg jól indult. Ez felbátorította a vállalkozni kényszerült kisvállalkozókat. Amikor megkerestem õket, mégközelebbrõl megismertem a tragédiájukat. Mert mindenükbõl kiforgatták õket. A bank végrehajtói, azonnal megjelentek a legszánalmasabb tanyákon is, hogy behajtsák azt, amit nem lehetett.



- Mindez hogyan zajlott?



Az történt ugyanis, hogy eleinte a Hajdú-Bét Rt. felvásárolta a libákat a tenyésztõktõl, akik ebbõl a pénzbõl vásárolták meg eleinte a takarmányt, de késõbb már banki hitelre kényszerültek. Ezzel párhuzamosan lelassultak számukra a kifizetések, majd meg is szûntek. A szerencsétlen gazdák futottak a pénzük után, és így a hitelek felvétele gyakorlatilag folyamatossá vált. Miután a Hajdú-Bét Rt. elvitte a hízott libákat, és bekaszírozta a pénzt az eladott libák után, a gazdáknak nem fizetett.



Ekkor kerestem meg Erdélyi János filmrendezõ barátomat, hogy csináljunk egy dokumentum-filmet, dolgozzuk fel ezt a történetet úgy, amely nemcsak a mának, hanem az utókornak szóló üzenet is egyben. Az, hogy a gátlástalan, erkölcstelen, mélyen embertelen „pénzpiaci szereplõk”, bankárok, természetesen egy politikai hálózathoz (MSZP) vannak bekötve.



Hogy álltak a film készítéséhez a károsultak?



A forgatásnak nagyon örültek a gazdák, annak, hogy valaki végre érdemben felerõsíti a hangjukat, és bemutatja a tragédiájukat. A filmnek, rendkívüli, óriási visszhangja volt. Erdélyi János kiváló, mûvészi szintre emelte ezt a drámai üzenetet.



- Mi volt az Ön szerepe ebben a filmben?



Én a film szerkesztõje voltam. Jelen voltam egy forgatás kivételével valamennyi forgatáson. A vágási és utómunkálatokat együtt végeztük. Ez egy nagyon fontos film, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most is aktuális az üzenete, sõt aktuálisabb, mint valaha. Az, hogy a mohó, tele szájjal is faló, bankárvilág képes embereket, emberek életét teljesen tönkretéve, érdekeiken átgázolva, a saját profitját növelni. Mi több, ezt a profitot külföldre, offshore cégekbe menekíteni. Ezért nagyon sok félelem övezte ezt a filmet.



- Mi a véleménye arról, hogy emberéleteken átgázoló, családokat tönkre tevõ ember lehet Magyarország miniszterelnöke?



Szinte már természetes, hogy olyan ember, mint Bajnai Gordon, aki a Hajdú-Bét Rt. vezetõje, a Wallis Rt. Vezérigazgatója volt, miniszterelnök lehet. A kontraszelekció érvényes. Azok az emberek, akik súlyos gazdasági és erkölcsi bûnöket követtek el, ma Magyarország élére kerülhetnek. Én a magam eszközeivel mindent megteszek, hogy erre ne kerüljön sor.



- Úgy hallottam, 14-ére, a szavazás napjára idõzítve, a Parlament elõtt, kivetítõn szerették volna a filmet a nagyközönség elõtt levetíteni. Ez pillanatnyilag kétséges?



A rendõrséghez kellett benyújtani a kérelmet. A köztársasági õrezreddel konzultálva, az õrezred nem járult hozzá. Ezért tudomásom szerint bírósághoz fordulnak a tüntetés szervezõi.



Vasárnap ismét összeállt nyíltan is az MSZP és az SZDSZ. A gyûlésen részt vevõk hûségeskût tettek a lakosság kifosztását alapcéltként megfogalmazó illegitim kormány programjához. Az erkölcsi szint alattiságra jellemzõ, hogy egy erkölcsi és emberi értékben nulla, Magyarország miniszterelnöke lehet.


Meddig tûr még a nép?



Orbán Éva



Szent László Király Alapítvány


A Szellemi és erkölcsi megújulásért



Az Alapítvány támogatható:


OTP 11701004-20221067