Megfélemlítés és példastatuálás


„Politikai merénylet felsõbb utasításra”



A Nemzeti Kávézóban tartotta meg sajtótájékoztatóját dr. Morvai Krisztina, EU-képviselõ-jelölt, dr. Gaudi-Nagy Tamás NJSZ, és Vona Gábor Jobbik-elnök, a nemzeti ünnepen történt újabb rendõrségi durva túlkapásokkal kapcsolatban.



Általános mozgósításra van szükség az emberi méltóság és az emberi jogok visszaállítására



Ezért Morvai Krisztina feljelentést tesz:


- „felbújtói minõségben” Draskovics Tibor és Gyurcsány Ferenc ellen, „ hiszen miniszteri felhatalmazás nélkül e bûncselekményekre nem kerülhetett volna sor, …mivel a diktatórikus rendõrséget végsõ soron mindenki számára nyilvánvalóan ez a fõdiktátor irányítja”.


- Levélben tájékoztatja az Európai Parlament elnökét arról, hogy képviselõjelölti minõségében, az EP választási kampány nyitónapján a kézivezérelt rendõrség a nyílt utcán megtámadta. A feljelentéshez önmagáért beszélõ videofelvételt csatol.



- Balog Zoltánt a Magyar Országgyûlés Emberi Jogi Bizottságának elnökéhez fordult, hogy tegyen meg az üggyel kapcsolatban minden lehetséges és szükséges intézkedést.



- A történtek szükségessé teszik, hogy az Emberi Jogi Bizottság mostantól kezdve minden nemzeti ünnepen és jelentõs utcai rendezvényen biztosítson (emberi jogi) megfigyelõ szolgálatot. A hatalom újabban rácsokkal körbezárja a megjelenteket korlátozva õket jogaikban, megakadályozva a szabad csatlakozás vagy elvonulás lehetõségét. Nem lehet nem látni, hogy a hatalmon lévõk mit tesznek az ország népével az ország teljes elgyarmatosítása érdekében. S aki ez ellen szólni vagy lázadni mer, azt randalírozó csõcseléknek titulálják, és a valótlan, tõlük megszokott jelzõkkel bélyegzik meg.



Morvai Krisztina kifejtette, hogy ellene és a Nemzeti Jogvédõk elleni durva és példátlan támadásnak egyértelmûen a megfélemlítés és a példa statuálás volt a célja, melyet felsõbb utasításnak kellett megelõznie. Az ünneplõ és demonstráló polgárok szabadságjogait, pedig rendõrbakancsok tiporták. Az õ személye elleni tonfákkal és könnygázzal való rendõri támadást az enyhítette, hogy munkatársai, és a Jobbik rá vigyázó õrei testükkel fogták fel az ütlegeket. „ Az a vakmerõség, hogy mindezt a belvárosi utcán, kamerák jelenlétében merik megtenni, azt jelzi, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette kormány Magyarországon nyílt, gátlástalan, totális diktatúrát folytat”.


A nemzeti ünnepeken történt rendõri intézkedések okán, a mai napon teljes körû összefogást hirdetett minden jó szándékú, szabadságszeretõ magyar embernek, párthovatartozásra tekintet nélkül, az emberi jogok és a demokrácia visszaállítására, a diktatúrával szemben.


Általános mozgósításra van szükség az emberi méltóság és az emberi jogok visszaállítására, ideértve a polgári és politikai szabadságjogokat és a gazdasági, szociális, kulturális jogokat is. Határozottan és egyértelmûen a nemzeti erõk összefogására szólított fel, és az értelmiség kiállására.


Megköszönte a személye iránt kifejezett szeretõ aggódást és szolidaritást.



A hatalom nem akarta, hogy békésen fejezõdjön be az ünnep.



Vona Gábor


Köztudott, hogy a nemzeti ünnep alkalmából a Hõsök terén gárdistákat avattak, és a Jobbik kampány nyitó gyûlését a Deák téren tartotta. Már az ünnep reggelén érezni lehetett, hogy a hatalom folyamatosan utazott a Gárda és a Jobbik rendezvényére. A levegõben volt, hogy a hatalom nem akarja, hogy békésen fejezõdjön be az ünnep. Nyílván felsõbb utasításra történt, hogy provokációkkal próbálkoztak már a Hõsök terén is. A Deák téren rendõri provokáció történt a színpad mögött, a sajtó által nem látható részen, aminek csak úgy lehetett elejét venni, hogy a rendõrség kivezényelt egységei és a gyûlésen részt vevõ emberek közé gárdistákból kellett sorfalat állítani. Vona Gábor szerint is a megfélemlítés és az elrettentés volt a célja már a rendvédelmi erõk felvonultatásának is, amit a rendõri megnyilvánulások igazoltak. A nemzeti ünnep alkalmából politikai merénylet történt, felsõbb utasításra. A jelenlegi hatalom megrendelte ezt a politikai leszámolást, melynek üzenete:


Döbbenetes. A Jobbik kampánya elsõ napján a listavezetõt, egy büntetõjogászt, egy egyetemi tanárt, háromgyermekes családanyát a rendõrök jogtalanul, gusztustalan módon bántalmaztak. Ennek üzenete a hatalmon lévõk részérõl a következõ: „Ez volt az elsõ nap, ezért ezt kaptátok. Gondoljátok át, mire számíthattok a következõ napokban”. A Jobbik ebbõl erõt merít és nem fél. Változatlanul azt képviselik: Magyarország a magyaroké! Tapasztalják, hogy egyre többen, a társadalom széles rétegeibõl mögéjük állnak, és támogatják ezt az elvet. A hatalom bevetett törvénytelen eszközei pedig elõbb-utóbb rájuk hullik majd vissza.



Az erõszak és az önkényeskedés a rendõrség lépéseire volt jellemzõ



Gaudi-Nagy Tamás kifejtette, hogy a kétes legitimizációjú hatalom 2006 õszén kiterebélyesedett erõszak jegyében folytatta a stratégiáját, hogy a nemzeti ünnepet meggyalázza. Megsértve az alapvetõ emberi és politikai jogokat. A kormányzat a rendõrséget karhatalmi módon használja fel arra, hogy a kormányzati erõkkel való szembenállást kifejtõket megfélemlítse. 35 embert elõállítottak, az egész várost kordonerdõk szabdalták szét. A belvárost, az embereket, mint kiszolgáltatott csordákat terelgették fel-alá, megalázó intézkedéseknek alávetve. Az NJSZ munkatársai egész nap, késõ éjszakáig próbáltak a jognak érvényt szerezni, a fogdákba vitt embereknek jogi segítséget nyújtani.


Külön meg kell említeni, hogy az összes vonulásos rendezvényt megtiltották, holott az március 15-e egyik jellemzõje.


Az erõszak és az önkényeskedés a rendõrség lépéseire volt jellemzõ. Kiemelte, Majoros Zoltán rendõrezredest, aki a március 15-i intézkedés sorozatot vezényelte. Õ az, aki a 2006-os rendõr-attack kapcsán a Papp-jelentésben megtalálható H-705-s parancsnok. Aki az elkövetett cselekedeteiért 2007-ben elõléptetést kapott. Most is az este 21-óráig engedélyezett tüntetést a Bazilikánál már 10 perccel korábban oszlatni kezdte. Igyekeztek rábírni a rendõri vezetõket a jog betartására, s miután szabad elvonulást kaptak, és a metro-állomás felé igyekeztek hazajutni, valamilyen módon bosszút akartak állni, és csak azt tudja elképzelni, hogy felsõbb utasításra meg akarták leckéztetni Morvai Krisztinát és a jogvédõket. Láthatósági mellény volt rajtuk, könnyû volt felismerni.
Mindent megtesznek, hogy a még fogdában lévõket is kiszabadítsák.


A Nemzeti Jogvédõ Szolgálat emberjogi csoport munkatársai most is, mint két és fél éve minden alkalommal részt vettek a rendõrségi túlkapások politikai okból bántalmazott és bebörtönzött polgárok jogi védelmezésében.


Megengedhetetlen, ami itt történt a jogsértések kapcsán. Nem maradhat következmények nélkül.



Orbán Éva



Szent László Király Alapítvány


A Szellemi és erkölcsi megújulásért


Az Alapítvány támogatható:


OTP 11701004-20221067