Ezt látni kell!



Da Vinci – A Géniusz


kiállítás



Házasságon kívül, törvénytelen gyermekként született, 1452. április 15-én Vinciben, Ser Piero di Antonio jegyzõ és parasztleány szerelmébõl, s ez sajátos módon határozta meg életét. Apja nevelte, de testvérei kisemmizték örökségébõl. A korabeli törvények szerint az akkor döntõnek számító latin és görög nyelvet nem tanulhatta. Balkezével írt, un tükörírással, jobbról bal felé haladva, régi firenzei dialektusban, egyéni, sajátos rövidítésekkel, melyet senki nem ismert rajta kívül. Szeretettel szemlélte a vizet, a virágokat, az állatokat, az egész világot. Ma azt mondanánk hátrányos helyzetû gyermeksors volt az övé, de ez nem igaz, mert olyan hatalmas akaraterõvel rendelkezett, mint a kiválasztottak. És azzá is vált. Mivel nem olvashatta a legnagyobb görög és latin szerzõk munkáit, kénytelen volt mindent saját maga újragondolni és felfedezni.


Elsõ emlékképe, amire kisgyermekként visszaemlékszik – milyen sajátosan ismerõs nekünk magyaroknak – a következõ.


Bebugyolálva pólyásbabaként fekszik egy bölcsõszerû kosárban, a szabad ég alatt, miközben a magasban hatalmas „héja” köröz az ég alatt. Majd hirtelen alázuhanva a gyermek arcára száll, csõrével megcsipkedi, miközben szárnya tollaival a gyermek száját érinti.


Utolérhetetlen és páratlan nagy mûvésszé, tudóssá, feltalálóvá vált, akiben a reneszánsz csodája tükrözõdött.


Mára Leonardo da Vinci az emberben rejlõ végtelen alkotó lehetõség szimbólumává kristályosodott. Példát és bíztatást sugározva, hogy kitartó akaraterõvel milyen alkotó géniusszá válhat az ember.



A legnagyobb Leonardo da Vinci kiállítást tekinthetik meg az érdeklõdõk február 7-tõl Budapesten, a VAM Design Centerben (VI. Király u.26.)


A Da Vinci – A Géniusz kiállítás a teljes életmûvet bemutatja. A látogatók megismerhetik mint mûvészt, mint feltalálót, anatómust, szobrászt, mérnököt, zenészt és építészt. Magának a kiállításnak a megalkotásához is 10 esztendõ kellett. A kiállítást az Anthropos Association of Italy és a Grande Exhibition hozta létre az Olasz Kulturális Minisztérium nagylelkû támogatásával. Budapesten a Live Nation Hungary szervezésében látható.


A kiállított tárgyak reprodukciók, többségükben megérinthetõek. Lélegzet elállítóak, elbûvölõek, hatásuk alól nem igen tudunk szabadulni. Magunk is, miközben rácsodálkozunk, a lángelme hatása alá kerülünk. A tárlat része Pascal Cotte kutatása, a világhírû Mona Lisa titka elemzés. Különleges technikával elénk varázsolja a festmény különbözõ titkait, és a közel 500 évvel ezelõtti színeket, változatokat. 25 titkot sikerült P. Cotte-nak velünk is megosztania.


Megtekinthetjük Leonardo da Vinci feljegyzéseit, kísérleteit, felfedezéseit, tanulmányrajzait, az általa megálmodott szerkezeteket. A kiállítás több mint 1000 négyzetméteren tematikusan elrendezve mutatja be a látnivalókat. Így a fizikai-mechanikai elvûeket, polgári és katonai gépeket, vízi és légi szerkezeteket, zenei eszközöket, a siklórepülõtõl a tengeralattjáróig és még annyi minden más találmányát. 120 felfedezésébõl a kiállításon 60 látható. Külön is érdekessége a kiállításnak Leonardo megálmodott városa, melyet a járványok kapcsán tervezett.


Képei közül megcsodálhatjuk Mona Lisa mellett (melyet mindenhová magával vitt), Önarcképét, az Utolsó vacsorát, az Angyali üdvözletet, a Sziklás Madonnát, Szent Jeromost és még néhányat.


A kiállítás interaktív, a kiállított tárgyak többsége megérinthetõ, a megértést 2- és 3Ds animációk, filmek is segítik. Az ismereteket közlõ táblák magyar és angol nyelven olvashatóak.


A belépõ jegyek ára hétköznap: felnõtt: 3.300.- Diák/Ny. 2.500.- gyerek 1.750.- családi: 8.400.-Ft, hétvégén 18 -20 %-kal magasabb. Iskolai csoportok számára külön szerveznek kedvezményes látogatásokat, 10 fõ felett 2.500.-Ft. iskolai 20 fõ felett 1.750.- Ft. melyhez elõzetes bejelentkezés szükséges.



Különösen ajánlom ezt a kiállítást az ifjúság figyelmébe, hogy hitet és erõt merítsen belõle, hogy megérezze a szellem, a tudás hatalmát, hogy egy letûnt, emberi világ közelébe kerüljön, ami ma annyira hiányzik.




Orbán Éva