MAGYAR ÁRÚT, MAGYAR BORT A MAGYAR ASZTALOKRA!


Mit üzennek Karácsony alkalmából Hegyalja királynõjének nagykövetei



Tehetséges lányok, asszonyok, akik odafigyelnek hazánk értékeire, ráadásul magyar érzelmekkel dobog a szívük, különleges értékek létrehozására képesek. A Tokaji Történelmi Borvidék a Világörökség része, melynek Tokaj város a szíve. Törvényszerû, hogy 5 éve, 2003. december 5-én Kulcsár Edit ötlete alapján, Mádon - Tokaj szerelmesei - 18 céltudatos hölgy létrehozta a Tokaji Borbarátnõk Társaságát.



Márai Sándor azt állítja, hogy a bor férfidolog, és van ennek a kijelentésnek alapja is, meg igazsága is. Ám az idõk változásával, a nõk is szerepet kérnek és kapnak ezen a területen is. Kiváló nõi borászok, borszakértõk, borkereskedõk válnak versenytársaivá a férfiaknak, de folyamatosan nõ azoknak a hölgyeknek a száma is, akik egyszerûen „csak” értõn szeretik a bort. Akik nem az alkoholt, hanem a mûvészetet keresik a borban és a hozzá kapcsolódó hihetetlenül gazdag és szép borkultúrában. Például olyanok, mint a Tokaji Borbarátnõk Társasága. Van köztünk vérbeli borász, hivatásos borszakértõ, borászfeleség.



Alapfeladatunk a tokaji borok hazai és nemzetközi hírnevének öregbítése, a hegyaljai hagyományok ápolása, újraélesztése, és természetesen a kulturált, társasági borfogyasztás népszerûsítése.



Elõadásokat, borbemutatókat tartanak, jótékonysági bált szerveznek. Hallatják hangjukat itthon, és külföldön is. 2007-ben felvételt nyertek a Borbarátnõk Nemzetközi Társasága (IAWIW - International Associated Women In Wine ) tagjai közé. Az IAWIW nemzetközi szervezetben, a tagok képviselik a borvidékük, illetve az országuk borait.


A karácsony a legszebb ünnepünk. Az újjászületés, a jobbá válás, a megújulás, a tisztaság, a szeretet, a család ünnepe. Advent pedig a felkészülés idõszaka, hogy méltón tudjunk ünnepelni.


Mindenki készül, így van rendjén. A Tokaji Borbarátnõk ebben a készülõdés idõszakában szeretnének néhány fontos üzenetet eljuttatni az emberekhez. Így születtek meg Luca-napi üzeneteik. Ez alkalomból tartottak sajtótájékoztatót.



A Tokaji Borbarátnõk Társaságának 5 éves fennállásáról és 2008. éves tevékenységérõl. Kulcsár Edit (Demetervin, Mád) tartott beszámolót.



Tevékenységüket patrióta hozzáállásuk határozza meg.




Minden évben hagyományos rendezvényeik vannak, és megtartják a Luca napi sajtótalálkozót.


A Tanuljunk Tokajul elnevezésû borkultúrára oktató rendezvényünk mellett részt vesznek a legjelentõsebb hazai és nemzetközi borfesztiválokon. Az ország különbözõ helyein- Budapest, Tokaj, Visegrád, bemutatták Bakos Zoltán Tokaj címû vándor fotókiállítását. A Tokaji Írótábor vendégei részére évente tartanak borbemutatókat inspirálva az alkotókat e nemes nedû ízeinek megszólaltatására. Májusban részesei voltak a „Reneszánsz Bor – Reneszánsz Élet – Tokaj Reneszánsza” elnevezésû, a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban rendezett kiállításnak. Ez év júniusában felmutatták Tokaj kincseit a „Királyok borai – Borok királyai Királyi Borudvar” korhû történelmi fesztiválon is, tavasszal pedig aktív részt vevõi voltak a Nemzetközi Borbarátnõk (IAWW) VI: Kongresszusának, Genfben, ahol Májer Jánosné Arday Otilia (Tokaj) „A nõk borfogyasztási és vásárlási szokásai” magyarországi piackutatás felmérésérõl számolt be.


A magyar nõk is egyre érdeklõdõbbek a borok iránt többségük már járt valamilyen borrégióban, és vett részt borkóstoláson. Inkább a fehér borfajtákban járatosak, de igen felkészültek a borkultúrával kapcsolatos tudnivalókban, az ideális hõmérséklet, a milyen ételhez mi a legjobb kérdésében.


A legnépszerûbb borvidékek Magyarországon Tokaj és Villány, ezt Balaton és Eger követi, majd Sopron, Mátra, Etyek-Budai borvidék következik a sorban.


Kevesen tudják, hogy a Tokaji Borrégiónak volt a világon elõször – 1730 óta – eredet védettsége.


Tokaj polgármestere és önkormányzata is szívén viseli ezt az örökséget.


Tokaj város a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségének szíve. Ezért Interaktív európai világörökségi borászati „múzeum”, felállítását tervezik, egy mûemlék épületben, ahol bortrezort is kialakítanak, és itt kap majd méltó elhelyezést a Borbarátnõk Társasága is.



A Borbarátnõk fontosnak tartják, hogy a hegyvidék lakosságát, ifjúságát aktivizálják, lokálpatrióta szemléletüket erõsítsék. 2008 szeptemberében „Hegyaljai vagyok” címmel novellapályázatot hirdettek meg a Borsod-Abaúj-Zemplén a megye általános és középiskolás a tanulói részére. Eredményhirdetés: 2009. február 14-én a Tokaji Borbarátnõk Társaságának 5. jótékonysági bálján lesz.



Minden esztendõben jótékonysági bált rendeznek. A 2009. február 14-i báljukon az ételkülönlegességekhez Tokaj fehérbor különlegességeit szolgálják fel a vendégeknek. A bál bevételével a Tokaji Mûvészeti Iskolának kívánnak támogatást nyújtani.



A Borbarátnõk Luca-napi üzenetében Béres Klára (Béres Szõlõbirtok és Pincészet, Erdõbénye) a Tokaji Borbarátnõk nevében arra hívta fel az országunkban élõk figyelmét, hogy ismerjék meg, vegyék, igyák, szeressék meg a tokaji borokat. A száraz csodáktól a méltóságteljes nagy édesekig. Ahogy Hamvas Béla írta: „Az egész világ tudja, hogy Hegyaljának sehol másutt nem található díszei vannak.” Valóban így van ez? Mindenki tudja?- tette fel a kérdést. Ha így lenne, akkor nem vetõdne fel az a kérdés, hogy Hegyaljának a világörökség részhez kell-e tartoznia vagy nem? Fel sem merülhetne a szerencsi energetikai erõmû létesítésének, az Aranyosi-völgy vízi erõmûvé alakításának, vagy hegyaljai egyahegybányák nyitásának a gondolata. Ahol a világ legnemesebb bora készül, ahol a turizmus igazi paradicsomra lelhet, ahol a föld, a szõlõ, a jó levegõ, a gyönyörû táj az élet, a jövõ, ott ezeket akarják elvenni tõlünk?


És nem lenne kérdés az sem, hogy legszebb ünnepeinket méltó magyar borokkal köszöntsük.


Ne múljon el a karácsonyunk sem a legnemesebb magyar bor, a tokaji nélkül!



Jelmondatuk: Tokaji - magyar, egészséges, nemes, ünnepi. Ez illik hozzánk!



Orbán Éva