A felelõsségrõl


Szeptember 20-a kapcsán




A 20-ai tüntetések kapcsán már napokkal korábban arról írtam, hogy a hatalmon lévõk ördögi, provokációs terve van készülõben, nem szabad felvenni a kesztyût a nemzetért küzdõ radikálisoknak. S lám, sajnos beigazolódott.


A Szabadság téren alig néhány perccel a tömeg odaérkezése után a provokáció beigazolódott. Mielõtt méltón elkezdõdhetett volna a téren a megemlékezés, már megkezdõdött rendõri figyelmeztetés nélkül a durva tömegoszlatás. Az ott lévõ játszótéren 3-10 év körüli gyerekek játszottak, igyekeztek fölfelé a mászókán. Egyiküket még megkértem, csináljon onnan fentrõl egy képet nekem.



Ezt persze megelõzte, hogy a Kossuth téri rendezvény addigra befejezõdött, az onnan a Nádor utcán távozók közül, aki akart nyugodtan besétálhatott a Szabadság térre. Többen meg is tették. Ez fordítva nem volt lehetséges. Akaratlanul is felmerül az emberben a gyanú: ezt szándékosan rendezték így? Kik és miért tértek be a Nádor utca felõl ide, a térre?



Vajon milyen elõzetes parancsot kaptak



a rendõrök, akik folyamatos telefonkapcsolatban voltak egymással.



- Kötelezõ-e szakszerûen és törvényesen eljárniuk a radikális elvû tüntetõkkel szemben is vagy az, csak a két kormány-rendezvényen részt vevõkre vonatkozik?



Például kiemelni a randalírozást kezdõ 3-4 fõt a tér emlékmû elõtti részénél, akik közvetlenül a tér egyik végén, a rendõrök közvetlen közelében voltak - akik természetesen nemcsak hõzöngõ fiatalok, de fizetett provokátorok is lehettek – s ezzel a vétlen, demonstráló tömeget biztosítani?


Ha ezt megtették volna a rendõrök, elejét vehették volna a további rendbontásnak. Vagy botrányt kellett produkálni?



- A megérkezést követõen milyen gyorsan kell a demonstrációt feloszlatni, azaz megakadályozni? Ez a tömeg megérkezését követõen igen hamar kb.15-16 perc múlva megkezdõdött.



- Milyen mértékû rendzavarást kell elõsegíteni? Amire azután jogosan lehet hivatkozni.



- A békés résztvevõket hogyan kell megfélemlíteni?



Figyelmeztetünk-e, felszólítunk-e vagy e nélkül lövünk könnygázt, nem törõdve azzal, hogy kik vannak a téren? Netán a templomba menekülõk után ronthatunk, mint annak idején a szovjet megszállók?



Szóval sok kérdés jogosan vetõdhet fel a rendõri intézkedésekkel kapcsolatban a kezdéskor.



Magam részérõl nem csodálkozom a rendõrség hozzáállásán. Elvégre 2006. október 23-a óta egyértelmû, hogy a kivezényelt egységek államvédelmi feladatokat látnak el.



Számomra ennél sokkal kérdésesebb és fontosabb Toroczkai László és Budaházy György vezetõi felelõsségének kérdése.



Toroczkai Laci, Budaházy György ezt akartátok?


Így terveztétek?


Hová tûnt a Hõsök tere tüntetésének méltósága?


Miért kellett így végzõdnie?



Ha ez a két ember valóban tiszta szívvel és hittel a nemzetért akarja tenni, amit tesz, akkor gondoskodniuk kell arról, hogy randalírozók, provokátorok ne kerüljenek a demonstrálók közé. S ha mégis megtörténik, azonnal nekik kellett volna megakadályozni, akár a tüntetõk segítségével.


Egy vezetõ, egy „hadvezér” felelõs a rábízottakért, az életükért. Ha nem így tesz, felelõtlen. Ha az õ gyerekeik játszanak a játszótéren, akkor hogy vélekednének? Mit tettek volna?


Vagy csak egy kis utcai balhé kellett megint, ami a hatalom érdeke?


Így ugyanis egy dolgot biztosan el lehetett érni, azt, amit a hatalom érdeke kívánt.



A békés chartás és cigánytüntetés mellé fel lehet mutatni, egy randalírozó, csak balhét keresõ radikális oldalt, amelyik tör-zúz. Gyurcsány-Szilvásy-Draskovics terve, célja, hogy hergeljék a közvéleményt, ez bejött. Megint lehet riogatni, az utcákon randalírozott a csõcselék.


Ezek képviselnék a magyar nemzet érdekeit? – kérdésfelvetéssel a bõven félretájékoztatott közvéleményt ellenük fordítani a médiának.



A jó szándékú demonstrálókat egy ugrásra kész rendõri intézkedésnek kitenni?


Két-háromezer demonstrálóból hány provokáló volt? Egy elkezdte, majd 2-3-5-10 folytatta? Vajon csak meggondolatlan fiatalok voltak, vagy fizetett, odaküldött provokátorok? Hányan vettek ebben részt a tömegbõl? A rendõrség este 8 óráig 15 fõt vett õrizetbe. Ez kétezer fõvel számolva is csak 0.75 %, még egy százalékot sem tesz ki. Vasárnap az õrizetbe vetteket elengedték. Mindössze 2 fõ ellen tettek feljelentést, ami 0,1 %.



Számomra ezen túl az a döntõ kérdés, hogy miért rángatták ebbe bele a Jobbikot és a Magyar Gárdát, akinek jelen lévõ tagjai a menekülõknek segítettek a Hazatérés templomba eljutni. Vona Gábor ugyanis a Hõsök terén kezdõdõ rendezvényt szentmisével szerette volna méltón zárni.


A történteken viszont Vona Gábornak kell elgondolkodnia.



Hogy mi volt ezzel a cél, az, számomra egyértelmû. Gondolom minden gondolkodó számára is.



De hogy a két szervezõ csak felelõtlen vagy ezt így is tervezte, akarta, azt döntse el mindenki saját maga.



Kik õk valójában? Kiknek a malmára hajtották a vizet?


Bennem egyre komolyabb kétségek merülnek fel velük kapcsolatban.



Orbán Éva