Adományok a Temerini Fiúk javára-

A Szeged - Csanádi Egyházmegye Számlájára


Kedves Nézõim, Kedves Barátaim!Megállapodás jött létre Kiss -Rigó Lászlóval, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökével, e sorok írójával valamint Német László Nagybecskerek püspökével arról, hogy Szegeden megnyitja azt a számlát, amelyre az együttérzõ magyarok a világ bármely részébõl utalhatnak támogató összegeket.

Az összegyûlõ pénzt Német László Nagybecskereki Megyéspüspök Kiss-Rigó László püspök úr segítségével adja át a szülõknek, megfontolás után, különösen indokolt esetben.

Csakis a fiatalok ellátására fordíthatják!Mint ismeretes, az öt temerini magyar fiatalember egy durva kocsmai verekedést követõen - gyilkossági kísérlettel vádolták meg õket - hatvanegy év börtönbüntetést kapott.

A legalacsonyabb ítélet tíz , a legsúlyosabb 15 év.

Háborús bûnösök nem kapnak ennyit, ha egyáltalán elítélik õket.


Ebben a nagyon súlyos ítéletben benne van az is, hogy magyarok.

A most leköszönõ Sólyom László köztársasági elnök úr Boris Tadiccsal minden egyes találkozóján elsõ témaként hozta szóba, hogy adjanak elnöki kegyelmet a fiúknak.

Idén február 25-én a Szerb Kegyelmi Tanács ülésén ez szóba is került, ám ezt megtagadták ! Ott jártam Belgrádban, nagyon megszenvedtem a hírt!

Hat esztendeje sínylõdnek a börtönben. Egyiküket, Horváth Árpádot, õ tíz évetkapott- idén megtámadta a TBC, a Sremska Mitrovicai börtönben.

Jelenleg Belgrádban kezelik a központi börtönkórházban.


A Temerini Fiúk címû dokumentumfilm rendezõjeként 2009 õszén sok helyütt megfordultam Amerikában, Kanadában. Utóbbi országban kétezer dollár adomány jött össze - a költségek levonása után: torontói DVD másolás, budapesti angol nyevre való fordítás stb.

Ezt az összeget fiúk kiszabadulásakor szándékozom átadni.

Ebben a szellemben is vettem át az adományt.

Balatongyörökön 2010 májusában az Ismerõs arcok nemzeti rock együttes adott koncertet. A mûvészek lemondtak tiszteletdíjukról s a mûsor bevételébõl s egyéb adományokból csaknem 330 ezer forint jött össze.

Korábban Mezõhegyesen építõtábori fiatalok elõtt zajlott a filmbemutató, ott 740 ezer forintot adtak össze az együttérzõ ifjú nézõk, ezt az összeget a szülõk kezébe adta a szervezõ.

Aki úgy gondolja, hogy szeretné segíteni a börtönben sínylõdõ magyar fiúkat, ezeken a számlaszámokon megteheti.


A temerini fiúk javára zajló adományokat az alábbi banki jelzõszámokon lehet eljuttatni.


IBAN: HU02

11735005-26031527-00000000


Szeged-Csanádi Egyházmegye


Kérjük a „temerini fiúk” szavakat feltüntetni.


és SWIFT: OTPVHUHB jelzéseketBarátsággal,


M.Szabó Imre Európa Díjas dokumentumfilmes, újságíró,


az Október 23. Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért elnöke


Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.mszaboimre.hu;


+3670 325 2983;+36 306327348; +36205691035
Az ember egy napon rádöbben arra, hogy az életben igazán semmi sem fontos.
Sem pénz, sem hatalom, sem elõrejutás, csak az, hogy valaki szeresse öt igazán.
(Goethe)