NÉZÕPONT KÉRDÉSE



Dr. Becsey Zsoltot nem jelölték Brüsszelbe





Elnézegettem a HírTV-ben a Nézõpont Közvélemény kutató Intézet legújabb, széles mintából merített sorrendjét, az eddig Brüsszelben, az Európa Parlamentben szolgáló képviselõk listáját.


Ez a lista a múltról szól.


A teljesítményelvek alapján kiszámolt, összesített adatokról.


A végzett munkáról, elért eredményekrõl.


A bizottsági részvétel, elfogadott beadványokról, eredményességekrõl, a területi képviseleti munkáról. Délvidékrõl, Csongrád megyérõl, Horvátországról.


Az eddig elvégzett munkáról, a mérhetõ teljesítményekrõl.


Nem arról, örüljenek annak, hogy „itt lehettek”.


Asztal, vacsoraasztal azért akkor nem borult.


Mert képzett, mûvelt úrhölgyek és urak néztek szembe hasonló intelligenciájúakkal, felettük döntõ, õket minõsítgetõ, sorsukat meghatározó fõnökeikkel. Persze, nem saját sorsuk a tét- elsõsorban. Hanem az ország, a nemzet, az általuk képviselt területeken élõk s a közös Európa érdekeinek összehangolása. Az európai értékek, a valódi értékek, a keresztény értékrend feltételeinek megvalósítása.


Ami különösen meglepett a Nézõpont jelentésében, Becsey Zsolt második s Olajos Csongor harmadik helyezése.


Õk ketten például még a mostani választás néppárti jelöltjei között sincsenek!


No nem azért, mert titkolt tervek miatt csendben váratják õket.


Hallgatnak elõttük, róluk s kerülik õket.


Úgy, hogy még csak az EU választási kampányokon se vehetnek részt!


Egyszerûen kitörölték õket az emlékezetbõl!


Ám az emberek mégis emlékeznek rájuk.


Magam is.


Dr. Becsey Zsolttal, a FIDESZ-KDNP- EU- Néppárti képviselõjével például Délvidéken, Becsén dögkutak partján, ahová emberek ezreit lõtték-lökték bele a szerb, titóista, kommunista partizánok 1944-45-ben , s akiknek késõbb a csontjait a közeli bõrgyárba szállították, a megfelelõ anyag kinyerése céljából. Az üres gödrök között a csendes döbbenetben, ott találkoztunk. Rendszeresen. Nem elsõsorban mint Szerbia csatlakozási megbízottjaként. Hanem magyar hazafiként, együtt érzõ emberként!


Kis magyar Holokaust!


Egykori, mindinkább haló rokonok, hajlott hátú korabeli gyermekek emlékeznek halottak napján. Az elmúlt években Becsey Zsolt mindig ott volt. Jelenléte kimozdította a vajdasági tartományi, - magyar és szerb- vezetõket, akik ott ötöltek- hatoltak, igen-igen…borzasztó...


A keresztet gyorsan ácsolták az ügyes kezû magyarok, s a könnyezõ hozzátartozók megrendülten hallgatták a szavalatokat, Becsey képviselõ kemény, a bûnt elismertetõ, azt kikövetelõ szavait, hogy Szerbia EU csatlakozásának-tagságának feltétele, a bocsánatkérés!


Ökumenikus istentiszteletek, aztán - miközben a szerb titkosszolgálat botcsinálta operatõrei végig fényképezték-leltározták a résztvevõ gyászolók, az együtt érzõ magyarok arcát – távoztában erõt sugárzó magánbeszélgetéseket is folytatott.


Olykor a zsebébe is nyúlt s anyagilag is támogatta a szomorú rendezvény szervezõit.


Tudta, kisvártatva megjelennek a helybéli szerbek s szétverik, felgyújtják a keresztet.


Magam dokumentumfilmekben örökítettem meg a drámai eseményeket.


Becsey Zsolt többször látogatta a temerini fiúk szüleit, elismerve: bûnt követtek el fiaik, de aránytalanul nagy mértékû ítéletet


hoztak, azért, mert magyarok.


Öt fiatalnak, hatvanegy év! Támogatta a szülõkön át õket, élelemre, ruházatra való pénzzel


Belgrádban is felszólalt mellettük, bírálva a szerb igazságszolgáltatás etnikai-politikai motivációjú ítéletét, eljárását!


Brüsszelben politikai asszisztensével, Róka Zsuzsával, történészekkel vándorkiállítást rendezett, a sok nemzetiségû kohó, a Kárpát medence magyarságának-sorsának, idõbeli alakulásának, Trianon következményeinek máig súlyosan ható, ma is érvényes döntését.


Ott voltam a Tõkés László: képviselõtársa által megnyitott s hatalmas sikert aratott nagyváradi bemutatóján, majd Szabadkán.


Láttam Strasbourgban tárgyalásain, ott voltam, amikor választókörzetébõl saját zsebbõl meghívott csoportoknak mesélt az EP igazi lehetõségeirõl-jelentõségérõl, munkájáról.


A telt „ház”, a zsúfolásig megtelt teremben zajlott közmeghallgatáson filmet forgattam.


Arról szóltak a meghívott szerb s magyar, rangos kutatók, kisebbségvédõk, miként változott a magyarság sorsa, a magyarverések csillapodtak-e, a multietnikusság létrejött-e, megvalósult-e és még sorolhatnám.


Bozóki Antal, ügyvéd - "Árgus" Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület, Sonja Biserko - a Szerbiai Helsinki Bizottság vezetõje, Sonja Licht - a Belgrade Fund for Political Excellence alapítója és elnöke, az International Centre for Democratic Transition (ICDT) végrehajtó bizottságának elnöke, Süge Zsolt - Emberi Jogi Központ, Szenttamás/Srbobran, Petar Teofilovic - vajdasági ombudsman fejtette ki álláspontját. Kortörténeti dokumentum!


A filmet elláttuk magyar-angol, angol-magyar felirattal, hogy mind többen megismerjék, az Európa Parlamentben, s legutóbb Kanadában, Torontóban, Ottawában is: súlyos témákat is megismertetnek a küldöttekkel, a képviselõkkel, a politikai elemzõkkel, asszisztensekkel, diplomatákkal, a médiával, a tengeren túl élõ magyarsággal.


Hosszú ideig tûnõdtem- töprengtem, megszólaljak-e?


Igen, nem hallgathatok tovább a kicsinyes és szervilis döntések ismeretében


Mert Becsey Zsolttal s lelkes csapatával bizony, amikor csak tehettem, együttmûködtem.


Azért, mert nagyra értékeltem tevékenységét, az Európai Parlamentben való tartós, aktív jelenlétét, a bizottsági munkában végzett missziós munkáját. Elismerésem jeléül, a magam módján így támogattam!


A Nézõpont nézõpontja gyõzött meg.


Teljesítménye alapján kiszámolt s nem megítélt második hely, a kiküldött magyar képviselõk közötti igen elõkelõ pozíció.


Ekkor döntöttem el, lerombolom magamban a hallgatás falát és megszólalok.


Elmondom s megírom azt, hogy méltánytalannak tartom a vele, Dr. Becsey Zsolttal való eljárást-elbánást, vele, aki mellesleg Magyarország EU tagságának elõkészítésében diplomataként is sokat tett Brüsszelben.


Most tehát második.


A Nézõpont szerint.


Nézõpontom szerint is!


A következõ ciklusra kiküldendõk listáját összeállítók szerint- például Dr. Szájer József szerint- dr. Becsey Zsolt az elsõ tizenkét jelölt-kiküldött közül az egyetlen közgazdász, mellesleg profi diplomata is - nem jelölendõ.


Örüljön, hogy Brüsszelben lehetett majd’ öt évig!


Nézõpont kérdése…




M.Szabó Imre újságíró,


televíziós- dokumentarista