tõkés lászló Állásfoglalása



1. „Egyházi fegyelmi ügyekben az egyházak illetékessége kizárólagos, döntései pedig jogerõsek és végérvényesek, közjogi bíróságoknak nincs illetékességük ezen döntéseket felülbírálni” – mondta ki tavaly júliusban a Román Alkotmánybíróság az elhíresült gencsi ügy rendjén, általánosan kötelezõ határozatában. A Szatmári Törvényszék szabályellenesen eljáró bírói testülete tehát kénytelen volt a gencsi ex-lelkész, Bátori Gyula számára kedvezõ, de alkotmányellenes „munkajogi” határozatát érvényteleníteni. Joggal reméltük, hogy ekképpen végre lezárulhat az állami hatóságok által mesterségesen és botrányos módon felduzzasztott „Bátori-affér”.


Ez év január 21-én a Nagyváradi Ítélõtáblán volt a sor, hogy letárgyalja Bátori mondvacsinált, de „munkajogi pernek” álcázott számos kereseteinek egyikét. Bátori Gyula viszont nagy magabiztossággal fellépve elérte, hogy megalapozatlan halasztási kérelmének újból helyt adjanak. Máthé Edith egyházkerületi jogtanácsos hiába tiltakozott a per elnapolása ellen; hiába érvelt azzal, hogy nevezett munkajogi ügyében már született jogerõs bírósági határozat, amelyben épp a Nagyváradi Ítélõtábla utasította el Bátori egyházfegyelmi határozatok ellen benyújtott fellebbezéseit. Az elnöklõ bíró – a perrendtartási eljárási szabályokra hivatkozva – mégis márciusra napolta el a tárgyalást. Ennek következtében a halasztás tovább késlelteti a botrányos Bátori-ügy végleges lezárását, és a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet ért anyagi károkat tovább tetézi.



2. Bátori ráadásul egykori gyülekezetével szemben is újabb orcátlanságra ragadtatta magát. A Gencsi Református Gyülekezet Elnöksége és Presbitériuma arról tájékoztatta egyházkerületünket, hogy 2008. december 17-én Bátori Gyula és fia, Bátori István traktoros utánfutóval parkolt be a gencsi református parókia udvarára. Az illetéktelenül behatoló ex-lelkész a megdöbbent helyi lelkésszel azt közölte, hogy „az ott maradt holmiját akarja elvinni”.


Szomor Attila lelkipásztor a lelkészi hivatal elõszobájában felszólította Bátorit, hogy írásban kérje ingóságait, mert a Gencsi Református Egyházközség presbitériumának felhatalmazása nélkül semmit sem adhat ki. Bátori és fia viszont minden további nélkül erõvel behatoltak a lelkészi hivatalba, és elkezdtek rámolni.


A lelkipásztor nem akart velük dulakodásba bocsátkozni, ezért a vérlázító fejleményrõl telefonon értesítette a presbitérium néhány tagját, akik azonnal a segítségére siettek. A lelkész és a presbiterek ismét felszólították Bátorit, hogy semmit fel ne pakoljon az utánfutóra, amíg az ingóságok fölötti tulajdonjogát bizonyítani nem tudja. Bátori erre mobiltelefonján hívta a rendõrséget. Az érkávási rendõrök, Mocanu Ioan és Tãtar Florin, a bukaresti központ utasítására rögtön ugrottak, hamarosan a helyszínre érkeztek, és azonnal intézkedtek – Bátori javára, amint azt a helybéliek már megszokhatták. A rendõri fellépés nyomán Bátori mindent felpakolt, amit magának tulajdonított: egyebek mellett a lelkészi irodában lévõ íróasztalt, szekrényt, asztalt, lócát, könyvespolcot, sõt a könyveket is bezsákolta. Közleményünkhöz mellékeljük a megcsúfolt és önkényes módon kiüresített lelkészi irodáról készített fényképet.


A történtek nyomán okkal és joggal vetõdnek fel a következõ kérdések:



- A rendõrség milyen jogalapon adott helyt Bátori Gyula igényei teljesítésének?


- Nevezett milyen hivatalos rendelkezés, törvényes határozat, illetve dokumentum alapján vehette birtokába az eltulajdonított könyveket, javakat?


- Kik állhatnak az immár évek óta tartó hatósági önkény és a sorozatosan elkövetett törvénytelenségek hátterében?



Tiltakozunk az ellen, hogy egyházunk és a vallásszabadság sérelmére ismét karhatalmi erõvel félemlítsék meg az igazukat és jogos tulajdonukat védõ békés gencsi reformátusok közösségét!


Tiltakozunk a gencsi lelkipásztorral, a jelen lévõ presbiterekkel és hívekkel szemben alkalmazott karhatalmi túlkapás ellen, és követeljük az ily módon és illetéktelenül eljáró rendõrök példás megbüntetését!


Büntetõjogi panaszt nyújtunk be ezen újabb kirívó eset ügyében az illetékes hatóságokhoz. Feltett kérdéseinkre a törvényellenesen eljáró rendõri szerveknek minden bizonnyal majd a bíróság elõtt kell felelniük.


Egyházkerületünk továbbra is aggodalommal figyeli az igazságszolgáltatás és a karhatalom korrupciógyanús és a politikai befolyásoltság gyanúját is felvetõ részrehajlását a gencsi ügyben, fõként, hogy az egykori gyülekezetével szemben is háborúságot folytató Bátori ellen nagy összegû sikkasztás és hûtlen pénzkezelés címén folytatott büntetõeljárás ügye mindeközben – másfél év elteltével – sem mozdult elõre.



Mindezek nyomán Egyházkerületünk ismételten megkereséssel fordul Traian Bãsescu államelnökhöz a törvényesség és az alkotmányos rend betartása érdekében; másfelõl pedig bízik a panaszunkkal megkeresett, illetékes európai bizottsági fõbiztos jótékony közbenjárásában.



Nagyvárad, 2009. január 29.
















Tõkés László


püspök



Kovács Zoltán


fõgondnok



Csûry István


h. püspök





----------------------------------------------------------


Továbbította:


M.Szabó Imre


ZENIT TV, mobil: 30 ...


MAGYAROK VILÁGA, Felelõs szerkesztõ, mûsorvezetõ;


Élõ adás: csütörtökönként a www.zenittv.hu 19:00-20:00 h, másnaptól látható a http://www.utolag.hu , a www.mszaboimre.hu, s a www.tornado.cwi.hu/magyarokvilaga.htm


honlapokon.


Ajánlom, alapítványi kurátorként: a http://oktober23bizottsag.hu/ honlapot!


Aki teheti, kérjük, támogasson bennünket!
Belföldrõl utalhat a következõ számlára:


Október 23.Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért
10300002-10322788-49020017 ( MKB Bank Rt. )
Külföldrõl: IBAN: HU 57, MKB Bank Rt.
1056. Budapest, Váci u. 38.,
Swift: MKKBHUHB


(Adomány a demokraciáért.)