Az M.Szabó -Cserni ügy tárgyalása a Legfelsõbb Bíróságon

A Legfelsõbb Bíróság Dr. Völgyesi Lászlóné tanácsa tárgyalja M.Szabó Imre újságíró, alperes rendkívüli jogorvoslati kérelmét felülvizsgálati eljárásban 2009.január 14-én, a szerdán reggel 9:00 h-kor a fsz. 1-es teremben.





Az elõzményekrõl, röviden:
Felülvizsgálják Cserni ügyét
A jobboldali újságírókat elítélõ bíró hétszázezer forintot nyert M. Szabó Imrétõl
2008. december 10. 00:00 Pilhál Tamás

A Legfelsõbb Bíróság (LB) befogadta M. Szabó Imre újságíró rendkívüli jogorvoslati kérelmét, és felülvizsgálja annak a személyiségi jogi pernek az ítéletét, amelyet Cserni János, a Fõvárosi Bíróság bírája indított és nyert meg M. Szabó ellen még februárban - értesült lapunk. Futó Barnabástól, az újságíró jogi képviselõjétõl megtudtuk: az LB január 14-re tûzte ki a tárgyalást.

Cserni azért indított pert az újságíró ellen, mert M. Szabó 2004-ben a Hír Televízió Terítéken címû mûsorában kritikus véleményt mondott egyes magyar bírók munkásságáról. Szó szerint úgy fogalmazott: "Csak ezekkel a kirívó emberekkel van baj, akik pártutasításokat hajtanak végre. Ez a néhány bíró lejáratja a bírói társadalmat." Bár a mûsorban Cserni János neve el sem hangzott, a bíró mégis magára vette a kritikát, és személyiségi jogi pert, illetve becsületsértés miatt magánvádas eljárást indított M. Szabó Imre ellen. A magánvádas eljárást Cserni jogerõsen elvesztette, viszont a személyiségi jogi perben a Gyõri Ítélõtábla - megváltoztatva az elsõfokú bíróság döntését - februárban elmarasztalta az újságírót, sõt kártérítésként hétszázezer forint plusz kamatainak megfizetésére is kötelezte õt. Az ítélõtábla verdiktje szerint Cserni bíró nem közszereplõ, holott számos tévémûsorban exponálta magát, sõt 2006 õszén aláírt egy politikai nyilatkozatot, amely kifogásolta Sólyom László államfõnek az õszödi beszéddel kapcsolatos morális fenntartásait. M. Szabó Imre felülvizsgálati kérelmében az szerepelt: az ominózus 2004-es nyilatkozata véleménynyilvánítás volt, ráadásul nem utalt Cserni János személyére. Sõt még a beszélgetés kontextusából sem lehetett arra következtetni, hogy a rendszeresen polgári sajtó képviselõi kárára ítélkezõ bíróról emlékezett meg negatívan.

Emlékezetes, Cserni bíróként 2004-ben Mécs Imre kezdeményezésére a Demokrata fõszerkesztõjét és újságíróját végrehajtható, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A Wekler Ferenc (SZDSZ) családjának botrányos ügyeirõl szóló, lapunkban megjelent leleplezõ cikk nyomán pedig nem engedte meg a valóság bizonyítását.
Forrás: Magyar Nemzet

Megrótták Cserni bírót
2007. szeptember 7. Pilhál Tamás

Lezárult a Cserni János ellen a legnagyobb titokban indított fegyelmi és etikai eljárás, amelyben a Fõvárosi Bíróság (FB) büntetõbíráját a legenyhébb fokozatú elmarasztalásban: figyelmeztetésben részesítették - tudta meg lapunk bírósági forrásokból.

Amint arról beszámoltunk, Cserni János ellen azért indult eljárás a nyár elején, mert tavaly õsszel aláírt egy politikai nyilatkozatot, amely kifogásolta Sólyom László államfõnek az õszödi beszéddel kapcsolatos morális fenntartásait.
*
A nyílt levél aláírói (köztük Cserni János) úgy fogalmaztak: remélik, hogy az államfõ belátja tévedését, és "nem áll be azok sorába, akik a törvényesen és demokratikusan megválasztott miniszterelnök megbuktatását még e pillanatban is fontosabbnak tartják, mint az alapnorma, a demokratikus intézményrendszer, a köznyugalom és nem utolsósorban az állampolgárok biztonságának védelmét".

A jogszabályok tilalmazzák, hogy a bírók politizáljanak, ezért a nyílt levél aláírása bírói körökben is nagy vihart kavart. Bár köztudomású, hogy Cserni az FB elnökének, Gatter Lászlónak a bizalmi embere, de a botrány miatt az elnök kénytelen volt fegyelmit kezdeményezni ellene. (Ez egyébként Cserni második fegyelmi ügye.) Gatter korábban az FB elnökhelyettesi posztjára javasolta a büntetõbírót, de az Országos Igazságszolgáltatási Tanács nem fogadta el az elõterjesztést. Bírói körökben arra számítottak, hogy Cserni János akár a legsúlyosabb fegyelmi büntetést kaphatja a politikai nyilatkozat aláírásáért: vagyis a köztársasági elnöknél kezdeményezik a felmentését.

Gatter László FB-elnök lapunknak ezúttal sem kívánta megerõsíteni vagy cáfolni még a fegyelmi eljárás megindításának tényét sem. Mint mondta: szolgálati titok, indul-e bármelyik bíró ellen fegyelmi eljárás.

Emlékezetes, Cserni János több vitatott ítéletet is hozott. 2004-ben Mécs Imre kezdeményezésére a Demokrata fõszerkesztõjét és újságíróját végrehajtható, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A döntést a Legfelsõbb Bíróság is felülvizsgálta, és a büntetést pénzbírságra változtatta. Cserni nevéhez fûzõdik az az ítélet, amelyet a Wekler Ferenc (SZDSZ) családjának botrányos ügyeirõl szóló, lapunkban megjelent leleplezõ cikk nyomán hozott. Ebben úgy marasztalta el lapunkat, hogy nem engedte meg a valóság bizonyítását a cikk szerzõjének.
Forrás: Magyar Nemzet




Cserni bíró: Hazudtak a rendõrök a bíróságon
Bodoky Tamás | 2008. 01. 15., 08:35

Egy rendõrt elítélt, egy másikat felmentett Cserni bíró a 2006 szeptemberében a kõbányai rendõrkapitányságon történt bántalmazások miatt. A tanúként meghallgatott több tucat rendõr egyike sem emlékezett arra, hogy kollégáik megbilincselt õrizeteseket vertek volna a rendõrség épületében a zavargások idején. A bíró a bántalmazások tényét mégis bizonyítottnak látta, és azt is kimondta, hogy a rendõrök egy része biztosan hamisan tanúskodott.
(...)
Index