Az Európai Unió 2009. évi költségvetésének árnyék-jelentéstevõje Surján László, fideszes néppárti képviselõ. Az Európai Parlament mai plenáris ülésén az európai polgárok biztonságának növelése érdekében szólalt föl Surján László.
Néppárti Frakció üzenete: legyen biztonságosabb az Unió polgárainak élete - kezdte beszédét a képviselõ.
"A biztonság szó tág értelemben nem csak a schengeni határok védelmét, az illegális bevándorlás megakadályozását, a terrorizmus elleni fellépést jelenti. A biztonságosabb élet része a munkahelyek megtartása, a kis és közepes vállalkozások fokozott támogatása, a kutatás és fejlesztés, de az élelmiszerbiztonság és élelmiszer ellátás is. A biztonság érdekében több, egymástól független energia-forrásra van szükségünk."- hangsúlyozta Surján László.
Minderre több pénz kell, mint amit az Európai Unió tagországainak kormányai a Tanácsban terveztek. Felszólította a Tanácsot, hogy legyen az Európai Parlament társa az erõteljesebb gazdaságfejlesztésben. A pénzügyi krízis idején méltányos lépésnek nevezte, hogy az Európai Parlament 10 milliárd euróval többet kíván fordítani a növekedésre, munkahelyteremtésre - polgárainak biztonságára.
A tagállamoknak címzett üzenetet felszólalásában Surján László, amikor követelte: szüntessék meg az akadályokat, amelyekkel - például túlzott önrész elõírásával - mesterségesen nehezítik az európai fejlesztési támogatások felhasználását.
"Az Uniónak segítenie kell a világméretû krízis miatt bajba került polgárainak. Bizonyítsuk be, hogy az Unió nemcsak az Európából kiinduló háborúkat tudja megakadályozni, hanem úrrá lesz az Európát elérõ pénzügyi, gazdasági krízisen is." - fejezte be beszédét Surján László.
További információ:
Surján László(Fidesz/EPP-ED)
T.: 00-33 388 177835