2008. szeptember 15.

Az Október 23. Bizottság Alapítvány azt a célt tûzte ki maga elé, hogy szerte a világon emléktáblákat helyezzen el a kommunizmus áldozatai emlékére. A téma iránti érdeklõdés egyaránt megfigyelhetõ Magyarországon, az elszakított területeken és az emigráció köreiben. Az elsõ emléktáblát ez év október 1-én a kárpátaljai Szolyván, a Nemzeti Jogvédõ Alapítvánnyal együtt avatjuk fel. Az NJA megalakulásunk óta hûséges és eredményes együttmûködõ partnerünk az „Összefogás az igazságért” elnevezésû közös programunkban. Tapasztalataink szerint az ott dolgozó ügyvédek jogvédõ tevékenysége a nemzet számára nélkülözhetetlen.
A kárpátaljai magyar vezetõkön kívül tárgyalásban állunk csaknem harminc magyarországi város polgármesterével, egyházi vezetõjével, valamint az Erdélyben, Délvidéken, Felvidéken, Franciaországban, Svájcban és Németországban tevékenykedõ magyar szervezetek vezetõivel. Szándékaink szerint2008. október 23. és 2009. február 25. között szerte a világon több száz helyen tartanánk táblaavató megemlékezést.
Az emléktáblák külsõ megjelenítését a helyi közösségek alkotó fantáziájára bízzuk.
Fejet kell hajtanunk a kommunizmus áldozatai elõtt, itthon és világszerte egyaránt. Minden évben október 23. és november 4. között, valamint február 25-én több mint százmillió emberre emlékezünk, ugyanis világszerte ennyien estek áldozatul a kommunista diktatúrának, illetve a kommunista ideológiát kiszolgáló államhatalmi szerveknek. Elsõsorban persze a szívünkhöz legközelebb állókra, a kommunizmus magyar áldozataira gondolunk ezeken a napokon. Illyés Gyulától tudjuk, hogy a meg nem írt történelem el sem megy, a rosszul megírt történelem pedig visszaköszön. Ezért minden adandó alkalommal meg kell emlékezzünk errõl a gyötrelmes idõszakról.
A Tanácsköztársaság 133 napja alatt mintegy 300 embert végeztek ki. A politikai okokból bebörtönzöttek, internáltak, túszként fogva tartottak számát 2-5 ezer fõre becsülik a történészek. A második világháború után a szovjet hadifogságba esett magyar katonák számát 400-430 ezerre teszik, további 200-220 ezer civilt pedig kényszermunkára vittek vagy internáltak. A Rákosi-korszakban halálos ítélet okán vagy a börtönviszonyok következtében mintegy kétezren haltak meg. A bíróságok ebben az idõszakban 387 ezer embert ítéltek szabadságvesztésre, vagy helyeztek rendõri felügyelet alá, a rendõrség pedig 850 ezer pénzbírságot rótt ki. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után mintegy négyszáz embert végeztek ki, 16 ezret ítéltek fegyházra, 13 ezer "megbízhatatlant" internáltak.
Aki nem akar a múltról tudomást venni, az kevesebb terhet hordoz ugyan a vállán, de súlytalanul is lép a jövõbe. Akire nem nehezedik súly, könnyen talajt veszíthet.
Mi az emléktáblák állításával nem csak a múltra emlékezünk. Célunk, hogy ahogy helyesen nyilaskeresztes pártnak sem, úgy kommunista utódpártnak se legyen helye többé Magyarországon!
Tisztelettel kérem minden Magyar Testvérünket, hogy segítsenek minket közös célunk megvalósításában!

Dr. Szöõr Annna
Október 23. Bizottság Alapítvány
elnök


Belföldrõl a következõ számlárakérjük utalni:
10300002-10322788-49020017 (MKB Bank Rt)
Külföldrõl: IBAN: HU 57, MKB Bank Rt.
1056. Budapest, Váci u. 38.
Swift: MKKBHUHB