HUNGAROTAJGETOSZ



HUNGAROTAJGETOSZ


Ma délelõtt ismét téma volt a Kossuth Rádióban a rokkantnyugdíj. Ahogyan ez szóba került, azon csak ámultam, és kapkodtam a fejem.

Ha valakinek kétségei volnának a rendszert illetõen - hozzátéve, hogy mindegy kinél van a kormányrúd - nyugodjon meg! Csak azt adja mindegyik, ami a lényege. Csak rájuk kell nézni! A tekintet sem tûnik emberinek. A tetteik végképpen eltávolítanak minden kétséget.

Tudatos, tömeges, jól szervezett tevékenység ez. Csak ki fizeti õket?!

Alábbi régebbi tv-riportot csak erõs idegzetûeknek ajánlom, egy Dedalon tabletta kíséretében (szinte leutánozta az alábbi hangvételét).

Miért éppen ez a vegyszer? Hányinger ellen!

Aki az autópálya költséget összehasonlítja a rokkantsági nyugdíjra szánt összeggel, annak semmiféle erkölcsi akadály nem létezik. Könnyedén átlép minden elszenvedett keserûség és nyomorúság felett.

Azok a magyar emberek, akik többségükben nem saját akaratukból keresõképtelenek, s akiknek a zsírja, verejtéke benne van az elszántan felülvizsgálók jövedelmében….. szóval ezek az emberek nem emberek, hanem költségvetési tényezõk? Hovatovább autópályában mérik õket?

Miért nem mindjárt egy új hungarikumot védetett le egy ilyen aktataszigáló?! Hungarotajgetosz! Ja, hogy nem fér bele a fehérkesztyûs látszatba? Még rosszabb! Pedig igazán szép jutalék ütné a markát akármelyiknek! Ebbõl például több, újabb fizetésemelést szavazhatnának meg saját zsebükre. Igaz is! Eddig is ezt tették, csak máshonnan elvonva, másoknak nyalva.

De hát, kérem, így értendõ, hogy „Mi senkit nem hagyunk az út szélén!”. Elõbb közmunkában megássák maguknak az árkot havonta 47000-bõl, õk meg betemettetik újabb havi 47000-bõl, akit belerugdalnak. A kiszállási költséget, hogy ezt végig is nézzék, majd elszámolják egymás között a büfében a svédasztalnál. Nekik nem kell Dedalon!

Érdemes továbbgondolni! Magam részérõl beveszek még egy Dedalont, mert jön fel a reggelim.


Ferencváros, 2012. február 28.

Lengyel Károly


* * * * * * * * *


Rokkantsági nyugdíj: 195 ezer érintettet vizsgálnak újra

2011. november 11. 08:53
Az Este vendége Bernáth Ildikó miniszteri biztos

http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/11/11/08/Rokkantsagi_nyugdij_195_ezer_erintettet_vizsgalnak_ujra.aspx


A mûsorvezetõ: GULYÁS ISTVÁN

Mv.: - Körülbelül 350 km autópályát lehetne építeni abból a pénzbõl, amit a költségvetésben a rokkant nyugdíjak kifizetésére szán az állam. Óriási összeg. Az idén 700 milliárd Ft-ról és 900 ezer emberrõl beszélünk. Ennek a fele még nem érte el a hivatalos nyugdíjkorhatárt és, hogy még egyet csavarjunk a történeten, 450 ezer rokkant nyugdíjasból 150 ezret a kormány visszavezetne a munkaerõpiacra.

(Ez a gondolat-helyettesítõ érvrendszer beszédes kórkép a mai társadalmi berendezkedés némely vonzatáról! Mint cseppben a tenger, s mint tengerben a cseppek, úgy tör felénk a gazdasági szökõár. - L. K.)

R.: - A kezével nyomja a gázpedált Kiss Sándor. Õ jövõre automatikusan megkaphatja a rokkantkártyát, mert mozgásában súlyosan fogyatékos és errõl nemcsak háziorvosa adott igazolást.

Kiss Sándor: - Helyzetembõl kifolyólag, ha eddig megkaptam, a helyzetem nem fog változni.

R.: - Jelenleg több mint 900 ezer ember kap rokkantnyugdíjat vagy ahhoz hasonló ellátást. Az állam évente nagyjából 700 milliárd forintot fordít erre. Ezzel a lehetõséggel azonban többen visszaéltek. Az elmúlt években több olyan esetre is fény derült, amikor az orvosok pénzért nyilvánítottak rokkanttá egészséges embereket. Emiatt az érdekvédelmi szervezetek is tiltakoztak.

Szakály József, fõtitkár, Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége: - Évek óta kezdeményeztük, hogy az orvosi vizsgálatot egy bizottság végezze el és nem a háziorvos, hiszen a háziorvos és a beteg között egy bizonyos szoros viszony is kialakulhat.

R.: - Az új rendszerben ez már így lesz. A legfontosabb változás, hogy normál nyugdíjat ezután csak az kap, aki betöltötte a korhatárt, a többieknek pedig vagy rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátás jár. Szigorú feltételek mellett. Közel 200 ezer érintettnek felülvizsgálaton kell részt vennie, azoknak, akik rendszeres szociális járadékot kapnak, és az enyhébb fokú rokkantaknak.

Soltész Miklós, szociális, család és ifjúságüyért felelõs államtitkár, Nemzeti Erõforrás Minisztérium: - Mindazok, akik a jelenlegi úgynevezett III-as csoportos rokkantsági nyugdíjban részesülnek, 111 ezren vannak, õk egy felülvizsgálat során, amelyre jelentkezniük kell és mindazok, akik jelentkeznek, kétféle eredményt hozhat a felülvizsgálat, vagy rehabilitálható, vagy nem rehabilitálható.

R.: - Aki rehabilitálható, vagyis munkaképes, az havi bruttó 57 ezer forintos ellátást kap addig, amíg nem helyezkedik el a munkaerõpiacon. Aki nem munkaképes, az rokkantsági ellátást kap majd, ugyanannyit, mint eddig rokkantnyugdíjként.A felülvizsgálatra kitûzött és a Széll Kálmán Tervben is szereplõ határidõ 2012 január vége.

Mv.: - Az Este vendége Bernáth Ildikó, kormánybiztos, jó estét kívánok!

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Jó estét kívánok!

Mv.: - Kormánybiztos asszony, jól sejtem, hogy gyakorlatilag itt arról van szó, amit a kormányzat eddig mindig mondott, hogy megpróbálnak valamiféle rendszerbe foglalni olyan dolgokat, amik eddig nem egészen ezen a rendszer alapján mûködtek. Így van, ugye?

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Mielõtt válaszolok, engedjen meg egy pici kis javítást, nem kormánybiztos, hanem miniszteri biztos vagyok.

Mv.: - Miniszteri biztos, bocsánatot kérek.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Semmi baj, nem ez a legfontosabb, hanem az, amit ön kérdez, illetve amirõl az itt látott bejátszás is szólt. Tehát, ahogy elhangzott már a felkomferálásban, ma Magyarországon több mint 900 ezer ember részesül rokkantsági nyugdíjban, illetve nyugdíjszerû ellátásban. Ez rendkívül magas ez a létszám, a környezõ országokhoz képest, nálunk kétszer annyi a rokkantsági nyugdíjellátásban..

Mv.: - ..közel 10%-a az ország lakosságának.
Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Bizony, és ez azt jelenti, hogy ez a rendszer ez így, ebben a formában fenntarthatatlan, hiszen semmi nem indokolja azt, hogy azok az emberek, akik munkára képesek, alkalmasak, azok ne találják meg az önellátást, ne találják meg azt a lehetõséget, ami a foglalkoztatást lehetõvé teszi.

Mv.: - Ez kétségtelenül így van, biztos asszony, de ha belegondolunk, hogy mondjuk Magyarországon pont a lehetõ leghátrányosabb helyzetû térségekben vannak azok az emberek, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, de valamiféle rokkant ellátásban részesülnek és ezeknek a nagy része ugye 46 és 64 év közötti általános iskolát, vagy maximum szakmunkásképzõt végzett ember, akikre igazán a munkaerõpiac nem tart igényt. Akkor mit kezdenek ezzel a rengeteg emberrel? Többszörösen hátrányos helyzetû térségekben.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Elõször is engedje meg, hogy egy picit elmondhassam azt, hogy kiket nem fog érinteni. Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert különbözõ álhírek, olykor rémhírek jelentek már meg részben a sajtóban, részben különbözõ szervezetek részérõl, amelyek azt hirdették, hogy a kormány elfelejti azt, hogy ezek az emberek milyen nehéz helyzetben vannak és megszüntet minden ellátást és mindenki az utcára kerül. Szó nincs errõl.

Mv.: - Errõl itt nem volt szó.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Szó nincs errõl.

Mv.: - Itt legalábbis úgy tûnik.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Így van. Szeretném ezt többször is aláhúzni, hogy nagyon sok embert a változás nem fog érinteni.

Mv.: - Kiket nem érint? Akkor mondjuk el azokat a csoportokat.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Ez nagyon fontos, így van, elõször is nem érinti azokat, akik már elérték, betöltötték az öregségi nyudíjkorhatárt.

Mv.: - Ez azt hiszem evidencia.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Ez 384 ezer ember, igen, önnek az, de nem biztos, hogy azok, akik rosszul interpretálták eddig a híreket, azok ugyanígy gondolták.

Mv.: - Igen ám, de e fölött még mindig van 516 ezer ember.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Így van. Folytatom tovább. Tehát õket nem érinti. Azokat sem érinti, akik jelenleg az 1-es vagy a 2-es rokkantsági kategóriában vannak. ÕK 65 ezren vannak pillanatnyilag.


Mv.: - Õk a súlyosan mozgássérültek.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Úgy van. Nemcsak a mozgássérültek, hanem a súlyosan fogyatékos emberek..

Mv.: - ..fogyatékosak, általában fogyatékosak..

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - ..így van, pontosan. Azon kívül azokat sem érinti, akik jelenleg a 3-éas kategóriába tartoznak, a rokkantság 3-as kategóriájába, viszont 5 évvel a nyugdíjkorhatár elõtt állnak. Õk 161 ezren.

Mv.: - Védett korban vannak.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Így is mondhatjuk igen. És természetesen nem érinti azokat..

Mv.: - ..de õk sem nyugdíjat fognak ezentúl kapni, nem rokkant nyugdíjat..

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - ..rokkantsági ellátásban részesülnek.

Mv.: - Rokkantsági ellátást.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Így van.

Mv.: - ennek az összege változik, bocsánat ne haragudjon, tehát gyakorlatilag ugyanazt az összeget fogják kapni, amit eddig rokkant nyugdíjként kaptak?

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Azokat, akiket nem érint a változás, náluk kizárólag az elnevezés változik. Azok, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt, õk természetszerûleg nyugellátásban részesülnek. Mindenki más, akinek az ellátása nem változik, ez nagyon fontos, amit ön is megemlített, az ellátása nem változik, csak az elnevezése. Nem rokkantsági nyugdíjat kap, hanem rokkantsági ellátást.

Mv.: - Kettõ percünk van, hogyan fogják ellenõrizni, hogyan fogják felülvizsgálni ezeket az embereket? Ugye tudjuk, hogy az NRSZH-nál csak 2012-tõl lesz meg az a szoftver, amely gyakorlatilag ezt a munkaszimulátort üzemeltetni tudja. Ami az egyik fõ eleme lesz ennek a munkavizsgálatnak, munkaképesség vizsgálatnak.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Nemcsak a munkaszimulátor, hanem a munkaképesség vizsgálat is lesz. És pszichológiai vizsgálat is, hiszen..

Mv.: - .. orvosi vizsgálat..

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - ..természetesen, továbbra is az orvosszakértõi bizottság fogja ellátni ezt a feladatot, 22 kirendeltségen mûködnek a szakértõi bizottságok. Ahol orvos, szociális szakértõ és foglalkoztatási szakértõ fogja elvégezni a munkát. És természetesen a felülvizsgálat eredménye lesz az, ami megállapítja, hogy valaki munkára képes és alkalmas. Õ rehabilitációs eljárásban fog részt venni és rehabilitációs támogatást kap, amelynek az összege 57000 Ft. Aki pedig olyan egészségi állapotban van, hogy nem alkalmas, õ természetesen rokkantsági ellátást fog kapni. Ami megegyezik..

Mv.: - ..ugyanazt az összeget, amit korábba kapott.

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - Ami megegyezik természetesen azzal az összeggel, amit jelenleg is kap.

Mv.: - Egyetlenegy kérdés biztos asszony, nagyon rövid választ kérek, ha lehet, ha hosszú ideig nem tudnak munkát szerezni ezek az emberek, meddig tart ez az ellátás?

Bernáth Ildikó, miniszteri biztos: - A komplex rehabilitáció keretében a rehabilitációs ellátás az 3 évig adható. Tehát három év áll rendelkezésre arra, hogy valaki felkészüljön arra, hogy akár egy új szakma megtanulásával, akár a korábbinak a felfrissítésével el tudjon helyezkedni.

Mv.: - Köszönöm szépen, hogy itt volt.

Bernáth Ildikó, miniszer biztos: - Nagyon szívesen.