Kedves rettegõk!


Kedves rettegõk!

Sok pletyka kering a napokban az állítólagos új 5000 forintos érmérõl.
Elõször is el kell mondanom, hogy nincs pénze az MNB-nek új cínletû érme váltópénz kibocsájtására. Így is elkég volt az új 200 forintos bevezetése. Emlékszik talán mindenki a botrányra, miszerint a papír 200-as lépe egy jelenleg élõ magyar vállalkozóról van mintázva. Az ötezresig még hány címletet kellene lecserélni? 500, 1000, és 2000 forintos van még elõtte. Még senki nem hallott olyanról, hogy egy ország nemzeti bankja a felsõ érték felõl kezdte volna lecserélni a fizetõeszközeit – akár papíralapúról fémpénzekre. Kivétel nélkül kisebb érték felõl tesznek ilyet, ha már erre szottyan kedvük.

Azért arra érdemes figyelni, hogy minden ország nemzeti bankja, szokás szerint idõrõl idõre kiad alkalmi érméket. Magyarországon legtöbbször az ilyen pénzeken a Világörökség részeként ismert valamelyik épület szerepel, vagy jeles személye történelmünknek, akiknek éppen mondjuk születési éve van a kiadás idején. Ez így mûködik, mióta az MNB létezik. Ezek a különleges érmék láthatók az MNB pénzmúzeumában is. Mondhatni könyvtárköteles kiadványok.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján jelenleg is a papír ötezer forintos bankjegy a hivatalos fizetõeszköz. Mielõtt bárki hasonló híreket indít, meg kellene nézni a valóságot az eredeti helyen.

Így adtak ki emlékérmet sok egyéb alkalomból, mint minden ország a világban. Zárt sorozatban, korlátozott darabszámban, esetleg sorszámozva hozzák forgalomba, esetünkben nem több mint 5000 darabot. Ez csupán a numizmatikusoknak (érmegyûjtõk és érmeszakértõk) érték. De ezt régi királyaink is megtették. Volt olyan királyunk, aki minden évben más pénzt veretett.

Talán sikerült eloszlatni a lassan mindenhová eljutó téves információt. Kicsit felkészültebben kellene ilyen híreket indítani, ha már valakinek ilyen ingerenciája támadt. Mint például a disznóinfluenza híreivel tették - nem tudni kik. De olyan kiválóan keltettek félelmet, hogy abban hiba nem volt.
A Dohány utcai zsinagógát egyébként emlékeim szerint goj tervezte és vezette az építkezést.
Köszönöm a figyelmet!

Lengyel Károly

Ferencváros, 2009. szeptember 10.