Eléggé elterjedt az a nézet, hogy kizárólag csakis a magánbankok mohósága miatt kérnek hatalmas kamatot a hitelért.


Bár nagyon kemény anyagi feltétele van egy bank nyitásának, de nem gondoljuk, hogy már nem létezik olyan magyar ember akinek mégis módjában állna ez. Továbbá azt sem gondoljuk, hogy nincs tisztességes magyar ember ezen lehetséges jelöltek között.


Tegyük fel, hogy van olyan magyar ember akiknek lehetõsége is megvolna és szándékai is meglennének egy kamatmentes hitelezés céljából létrehozni egy bankot. Gondoljuk a helyébe magunkat, mi vagyunk azok akik ezt a nemes feladatot szeretnénk megvalósítani.


Elsõ akadályként azzal a problémával szembesülünk, hogy az állam központi bankja, az MNB megtiltaná a mindenkori jegybanki alapkamatnál kisebb kamattal történõ hitelezést. De miért?
A jelenlegi monetáris irányítás állami monopólium és nálunk az MNB gyakorolja ezt a hatalmat. Nagyon leegyszerûsítve, abban nyilvánul meg a monetáris irányítás, hogy az alacsony résztartalékráta miatt nagy a pénzmultiplikátor hatás vagyis a kereskedelmi bankok nagyon könnyen állítanak elõ korlátlan mennyiségû pénzt a hitel által. Ebbõl következik, hogy nagy sebességgel sokasodik a pénzmennyiség. A pénzmennyiség növekedésének a megfékezését minden államban a központi bank azzal próbálja féken tartani, hogy elég nagy kamatot ír elõ a hitelért. Vagyis minél alacsonyabb a résztartalékráta, annál nagyobb jegybanki kamat tudja ellensúlyozni.
Ez utóbbi korlátozó szándék miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azonnal lecsapna arra bankra amelyik a jegybanki alapkamat alatt hitelezne.

Más szóval ebben a jelenlegi rendszerben nem feltétlenül a bankok egyéni mohósága teremti meg a magas kamatot, sõt ellenkezõleg, bármennyire is megdöbbentõ, maga az állam által létrehozott intézmény tiltja meg egy adott kamatnál kisebb kamattal történõ hitelezést.
Éppen ezért senki se csodálkozzon, hogy nem látunk kivételt. Magában a rendszerben nincs fék. Így aztán saját magát tapossa el a rendszer.

Ezen igazán elgondolkodtató dolgokat nem a hitel alátámasztása, nem a bankok védelme miatt, de se nem a belenyugvás fokozása céljából fogalmaztam meg. Hanem a még komolyabb átgondolás serkentésére.