Befejezõdött az izraeliek által megtámadott segélyhajón meggyilkoltak holttestének boncolása. Az eredmény szerint a kilenc áldozatot összesen harminc (!) lövés érte, többségében közvetlen közelrõl.


Yalcin Buyuk, a török törvényszéki orvoskar alelnöke a brit Guardian napilapnak nyilatkozva közölte: két áldozatot négyszer lõttek meg, ötüket pedig hátulról lõttek le. Négy lövés végzett a 60 éves Ibrahim Bilgennel, a tizenkilenc éves, amerikai állampolgárságú Furkan Dogant pedig ötször lõtték keresztül, ebbõl egyszer fél méternél közelebbrõl, az arcán, kétszer a lábán és egyszer a hátán és a tarkóján. A lövések több, mint fele egyazon fegyverbõl származott, vagyis ugyanaz a katona adta le õket.


Avital Leibovich, az izraeli haderõ szóvivõje arra a kérdésre, hogy mi szükség volt egy 60 és egy 19 éves áldozatot közvetlen közelrõl szitává lõni, így felelt:


- Sajnos mi is a nehéz úton tanultuk meg, hogy a terroristák bármilyen korú és társadalmi hátterû személyek lehetnek.


A szóvivõ továbbra is azt állítja, hogy a Mavi Marmara utasai fémrudakkal és késekkel támadtak a "békés" izraeli katonákra, akik csak "önvédelembõl" cselekedtek.


Dzsamal Elzhajal, az al-Dzsazíra hírtelevízió munkatársa azonban szemtanúja volt, amint az egyik áldozatot a hajó fölött lebegõ helikopterbõl lõtték agyon.


- A lövöldözés után a hajó utasai fehér zászlókat kezdtek lengetni, héber és angol nyelvû táblákat mutattak fel. Egy izraeli aktivista arra kérte a katonákat, hogy vigyék magukkal a sebesülteket, de azok ezt megtagadták, így azok a hajón haltak meg.


A török lapokban



megjelent hírek szerint az isztambuli államügyészség elég bizonyítékot gyûjtött össze ahhoz, hogy gyilkosság, fegyveres támadás és kalózkodás miatt vádat emeljenek Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, illetve bûntársai, Ehud Barak védelmi miniszter és Gabi Askenazi vezérkari fõnök ellen Törökországban.


Recep Tayyip Erdogan, Törökország miniszterelnöke újabb tévébeszédet tartott, amelyben Izrael kormányát szólította meg.


- Brutálisan meggyilkoltátok a 19 éves Furkan Dogant. Miféle vallás, miféle szent könyv nevében tettétek ezt? A ti nyelveteken szólok hozzátok. A hatodik parancsolat így szól: Ne ölj! Mit nem értetek ezen? Megismétlem: ne ölj! Még mindig nem értitek? Akkor mondom héberül: Lo tirtzakh!


A török miniszterelnök megismételte korábbi állítását, amely szerint a Hamasz nem terrorista szervezet, hanem hazáját védõ szabadságharcos alakulat.


Namik Tan, Törökország washingtoni nagykövete ismét figyelmeztetett pénteken, hogy a Mavi Marmara-incidens miatt hazája megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatot Izraellel. Ez csak akkor kerülhetõ el, ha Izrael beleegyezik egy független vizsgálóbizottság felállításába, és megszünteti Gáza blokádját.


Az Egyesült Államok kormánya bejelentette, hogy saját vizsgálatot kezdeményez Furkan Dogan halála körülményeinek kiderítésére. Philip Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivõje szerint ez rutineljárás, amit minden esetben lefolytatnak, ha egy amerikai állampolgár életét veszti külföldön.