Izrael joga a biztonsághoz nem kérdõjelezhetõ meg!!



A legutóbbi izraeli terrorakció után, amelynek során kb. 20 ártatlan segélyszállító embert mészárolt le a rasszista Izrael, vártam volna többedmagammal együtt, hogy a 2/3-os többség, vagyis a keresztény-nemzeti párt Nyilatkozatot ad ki, amelyben elítéli a borzalmas gyilkosságokat, és magát az egész terrorakciót. De napok múltán sem láttam a hírek között a FIDESZ levelét, ezért utánajártam a dolgoknak, vajon miért ilyen csendes az a párt, amelyik az SZDSZ-hez hasonlóan azonnal tiltakozik, ha Magyarországon egy zsidóra rászáll egy lepke. Találtam néhány régebbi FIDESZ nyilatkozatot, amely magyarázatot adhat arra, hogy miért nem ítéli el a FIDESZ a nemzetközi vizeken történt gyilkos terrorakciót.


„Izrael joga a biztonságához nem kérdõjelezhetõ meg“


Interjú Németh Zsolttal, a Parlament klügyi bzottságának fideszes elnökével


(2008)



Németh Zsolt a Külügyi Bizottság képviseletében – a szocialista alelnökkel, Hárs Gáborral együtt – négynapos látogatást tett Izraelben, s utána arról beszélt, hogy „morális alapon“ támogatja Izrael biztonsági igényeit


– Mi volt a tárgyalás apropója? Hogyan jött létre az a látogatás, melyet Hárs Gáborral (MSZP), a Külügyi Bizottság alelnökével tett?


– A látogatást mi kezdeményeztük. Találkoztunk a Kneszet Külügyi Bizottsága elnökével, találkoztunk Tomi Lapid miniszter úrral, régi ismerõsömmel. Találkoztunk a Külügyminisztérium államtitkárával, Shofer úrral, Saron miniszterelnök fiával – aki a Kneszet Külügyi Bizottságának a tagja –, valamint izraeli arabokkal. A Yad Vashem Intézetben is voltunk, ahol a Külügyi Bizottság nevében koszorút helyeztünk el. Meghívásomra nemsokára a palesztin külügyi delegáció látogat Budapestre. Külön kezeljük az izraeli és a palesztin ügyeket, nem kötjük össze.


- Izraeli tárgyalásain a vendéglátók fölvetették-e a kényes magyarországi problémákat, így a zászlóégetés ügyét, vagy a gyûlöletbeszéd-törvényt?


- Izrael állam számára Magyarország fontos európai, lassan Európai Unió-s partner s alapvetõen úgy tekintenek a magyarokra, hogy mi várható az EU-val folytatott két-, illetve többoldalú kapcsolatok szempontjából. A meghatározó az volt, hogyan állunk Izrael állam biztonságának a kérdéséhez, a terrorizmushoz. Hivatalos tárgyaláson, továbbá hangsúlyosabban a gyûlöletbeszéd-törvényrõl kérdeztek, és a zászlóégetés ügye is szóba került.


- Van-e a Fidesz-nek önálló Közel-Kelet politikája vagy megegyezik a többi parlamenti pártéval? Illetve mennyire az EU álláspontját követi a Fidesz az izraeli-palesztin viszály kérdésében?


- A Fidesz-nek van formálódó, karakterrel rendelkezõ Közel-Kelet politikája. Izrael jogát a biztonságához – például, ami a biztonsági fal építését is jelenti – nem kérdõjelezzük meg. Ami már problémásabb, az a fal nyomvonala. Ugyanakkor jó jelzés az izraeli kormányfõ részérõl, hogy nyolc kilométeres szakaszon újraszabályozzák a fal nyomvonalát. Pozitív irányba mutató lépés a gázai övezet zsidó települései egy részének a felszámolása is. A palesztin-ügy ugyanakkor zsákutcában van.


- Ugye nem gondolja azt, hogy a Demokrata címû lapot baloldaliak írják?


- Nem, de ha az eredmény szempontjából nézzük, ha összehasonlítjuk a bal- és jobboldali kormányok teljesítményét ebben a kérdéskörben, akkor nincs miért szégyenkeznünk. A Terror Háza megemlékezés-sorozatot tart a magyarországi holokauszt 60. évfordulójára. A Holocaust múzeum alapkövét Orbán Viktor tette le, a Holocaust emléknapot mi vezettük be az iskolákba és a polgári kormány idején épült ki az államilag támogatott restitúció rendszere. De az antiszemitizmus problémájára – s részben a jobboldal saját hibájából is – még nem találtuk meg a választ. A baloldalt kiüresedett, kongó üresség jellemzi, és militáns hangulatkeltéssel tölti ki ezt a vákuumot. Egyik fõ céljuk az, hogy „küzdjenek” a rasszizmus és az idegengyûlölet ellen. Ugyanakkor engedélyezték a „Vér és Becsület Kulturális Egyesület” rendezvényének a megtartását, amit mi megakadályoztunk. Ezek után megalázó és méltánytalan állandóan magyarázkodni.


Visszatérve a Közel Keletre: a két állami megoldás irányában kellene hatni, lehetõleg kölcsönös és kétoldalú párbeszéd eredményeként. Az egyoldalú lépéseket nem helyeslem. Magyarország – a többi közép-kelet-európai országgal együtt – komolyan fogja tudni befolyásolni az EU-t. Izrael külkereskedelmének több mint hatvan százalékát az EU-val bonyolítja le, ám olyan erõs EU-ellenességgel találkoztam Izraelben, csak részben a tükörképe az EU Izraellel kapcsolatos politikájának. Ám részben függvénye az USA-Izrael viszonynak, hiszen az Egyesült Államokból komoly támogatás és jövedelemtranszfer érkezik Izraelbe.


- Az Európával szembeni tartózkodás nem véletlen. Bizonyára Ön is tapasztalta az európai sajtó Izrael-ellenes megnyilvánulásait, és a különféle izraeli egyetemek és áruk elleni európai bojkottok felvetését.


- Igen, hallottam minderrõl. Az EU-n belüli, a Visegrádi országokkal szövetséges magyar külpolitikának meg kell próbálni ellensúlyoznia, illetve semlegesíteni ezeket a tendenciákat. A Fidesz és Orbán Viktor egyébként hangsúlyosan érdekelt abban, hogy az antiszemita jelenségek visszaszoruljanak Európában.


- Ha már Orbán Viktornál tartunk – nagy megértéssel olvastam a Magyar Nemzet 2004. február 25-i számában, a kommunizmus áldozatainak emléknapján ,,Szívtájék” címen megjelent írását, ahol azt írta, hogy 1944-ben a magyar zsidókat ért tragédia sebe “a nemzet szívén esett”. És abban, hogy minél hamarabb begyógyuljon, mindannyian érdekeltek vagyunk…” Szép szavak. Ám, segít-e e sebet begyógyítani az, amit szintén Orbán Viktor mondott tavaly, a Pesti Vigadóban, 2003. február 6-án tartott ország értékelõ beszédében: ,, hírek szerint Izrael miniszterelnöke hozzájárult ahhoz, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad a terrorizmus ellenes koalíció országaiban is végrehajthasson célzott likvidálásokat. Természetesen megkérdezték a magyar nemzetbiztonsági ügyekért felelõs államtitkárt is, aki elmondta, hogy fenntartásokkal fogadja a hírügynökségi jelentést, mert ez idáig még nevüket vállaló nyilatkozók nem álltak a hír mögé, de leszögezte, most idézem õt: magyar területen a hatóságok hozzájárulása nélkül nem hajtható végre ilyen tevékenység. És az engedélyével, jól értettük, hogy az engedélyével igen, tisztelt hölgyeim és uraim…” Szóval, hogy került a Moszad Orbán Viktor országértékelõ beszédébe?


- Ne felejtsük el, hogy milyen hisztéria volt az iraki háború idején az USA egyoldalú lépései miatt és hogy az amerikaiak részérõl konkrét fenyegetések is elhangzottak, hogy aki nem viselkedik rendesen, annak nincs kegyelem. Az inkriminált hírre sokan felfigyeltek az egész világon, nem csak Magyarországon.


- Akkor miért nem az amerikaiakat említette Orbán Viktor a beszédben?


- Talán szerencsésebb lett volna, ha ez így hangzik el. Ha nem csak az izraeli politikán keresztül bírálja az amerikaiakat.


- Izrael egyfajta státusztörvényt alkalmaz a diaszpóra zsidóságával kapcsolatosan. Izrael bizonyos jogokat, mégpedig állampolgári jogokat biztosít a zsidó származású emberek számára az egész világon. Az Ön által képviselt külpolitika ezt teszi/tenné a határokon kívül élõ magyarokkal. Vagy tévednék?


- Ne keverjük össze a kettõs állampolgárságot és a státusztörvényt. Izraeli utam során imponált az, hogy a vallási értékeket látványosan tisztelik, és hogy a hazafiság, a cionizmus rendkívül fontos és jelen van a mindennapi életben. Meggyõzõdésem az, hogy sokkal közelebb vagyunk egymáshoz, mint azt elsõ pillanatban gondolnánk.


Rövid hírek:



Orbán és Bajnai együtt könyörgött az Izraeli tõkének


A zsidó külügyminisztert mindenki örömmel fogadott. Bajnai számít továbbra is az Izraeli tõkére, Orbán meg a jó kapcsolatokra számít. Avigdor Liberman, Izrael miniszterelnök-helyettese, külügyminisztere többnapos látogatásra érkezett Magyarországra, ami gyakorlatilag gyarmatként hever elõtte. Kedden magyar partnerével, Balázs Péterrel tárgyalt.


Szerdán, a "holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján" a fõvárosi Játékszínben (találó név - a szerk.) rendezett megemlékezésen az izraeli politikus többek között arra szólított fel, hogy a magyar Országgyûlésnek törvényben kellene tiltania a gyûlöletbeszédet, s ezzel megakadályoznia az antiszemitizmus terjedését.


Avigdor Libermant fogadta Bajnai Gordon miniszterelnök is. A találkozóról tájékoztatva a kormányszóvivõi iroda hangsúlyozta, Izrael kiemelt partnere Magyarországnak a közel-keleti térségben és érdekünkben áll a sokoldalú kapcsolatrendszer elmélyítése. Bajnai Gordon a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Magyarország a jövõben is számít az izraeli tõke befektetéseire, különösen az élenjáró technológiáknál. Értsd: továbbra is kiszolgáltatjuk a zsidóknak a területeinket, és még nem is leplezzük.



Kétpárti versengés a zsidók kegyeiért



Az MSZP szerint a Fidesz nem Magyarország, hanem saját hitelét akarta helyreállítani azzal, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tárgyalt Avigdor Liberman izraeli külügyminiszterrel.


Nyakó István, az MSZP szóvivõje csütörtökön az MTI-nek azt mondta: Magyarország nemzetközi tekintélyét a szocialista kormányok alatt soha nem kellett helyreállítani, a Fidesz legfeljebb saját maga hitelét próbálja, "elég képmutató módon", helyre tenni.


A politikus szerint azt a helyzetet kellett megbeszélnie a Fidesz elnökének az izraeli diplomácia vezetõjével, hogy a párt "a mai napig egy gyékényen" árul "az antiszemita, rasszista, idegengyûlölõ párttal", a Jobbikkal.


A szóvivõ szerint a legnagyobb ellenzéki párt nem olyan régen vitába keveredett Moszkvával, majd kevéssel késõbb Orbán Viktor "Canossát járt" Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.


Nyakó István azt mondta: az ellenzéki pártelnök felkereste Kínát is, ahová magyar diplomata az elmúlt nyolc évben csak a Fidesz "kemény dorgálása" mellett mehetett.


A kormánypárti képviselõ szerint Orbán Viktor ugyanannyi pénzért különgépet bérelve, mint amennyit most "beszedtek" a lakosságtól, járt az Egyesült Államokban is. (A Fidesz támogatói eddig 130 millió forint adományt ajánlottak fel a pártnak.)


2008 06


Orbán Viktor találkozott Izrael askenáz fõrabbijával

















Orbán Viktor a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke vasárnap találkozott Yona Metzgerrel, Izraeli Állam askenáz fõrabbijával.


A Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghívására egynapos látogatáson Magyarországon tartózkodó vallási vezetõ és a Fidesz elnökének találkozóján elsõsorban a hazai zsidó közösség kérdései, így az oktatás helyzete, a közösség sokszínûvé válása és szervezõdései voltak napirenden – áll a Fidesz közleményében.


Mirõl tárgyalt Orbán Viktor az izraeli külügyminiszterrel?


2010. január



A Fidesz célja, hogy helyreállítsa Magyarország megtépázott nemzetközi tekintélyét, ezt a célt jól szolgálta az a megbeszélés, amelyet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke folytatott csütörtökön Avigdor Liberman izraeli külügyminiszterrel - közölte Szijjártó Péter.



Avigdor Liberman, Izrael miniszterelnök-helyettese, külügyminiszter többnapos látogatásra érkezett Magyarországra. Kedden magyar partnerével, Balázs Péterrel tárgyalt.


Szerdán, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján a fõvárosi Játékszínben rendezett megemlékezésen az izraeli politikus többi között arról beszélt, hogy a magyar Országgyûlésnek törvényben kellene tiltania a gyûlöletbeszédet, s ezzel megakadályoznia az antiszemitizmus terjedését. Avigdor Libermant fogadta Bajnai Gordon miniszterelnök is. A találkozóról tájékoztatva a kormányszóvivõi iroda hangsúlyozta, Izrael kiemelt partnere Magyarországnak a közel-keleti térségben és érdekünkben áll a sokoldalú kapcsolatrendszer elmélyítése. Bajnai Gordon a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Magyarország a jövõben is számít az izraeli tõke befektetéseire, különösen az élenjáró technológiáknál.


Forrás: MTI



Együttmûködés lesz

Orbán Viktor Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel találkozott a parlamentben. A megbeszélésen a Fidesz és a Likud közötti együttmûködés is szóba került.


"Mi továbbra is az egyik legfontosabb kérdésnek a térség biztonságához vezetõ úton Izrael állam biztonságát tekintjük" - emelte ki. Orbán Viktor örömmel fogadta el a külügyminiszter meghívását, és amit lehet, sort kerít az izraeli látogatásra. A politikus kitért a Fidesz és az izraeli jobboldali párt, a Likud kapcsolatára is. Elmondta, hogy korábban a folyamatosságot nem tudták fenntartani a két párt kapcsolatában, de most jó esélyt lát arra, hogy magas szintû, állandó kapcsolatot építsenek ki.
"Azért is fogadtam nagy örömmel a külügyminiszter úr meghívását Izraelbe, mert ez esélyt teremt arra, hogy magas szintû látogatással ezeket a kapcsolatokat folyamatossá és állandóvá tegyük. Nagyon hasznos, és gyümölcsözõ megbeszélésen vagyunk túl. Mindketten jó reményekkel nézünk a jövõbeli együttmûködés irányába" - tette hozzá.






fidesz. hu: We are partners to Israel


Orbán: Izrael számíthat a Fideszre a térség stabilizációjában


Az izraeli külügyminiszter a mintegy fél órás megbeszélés után hangsúlyozta: jó kapcsolataik vannak Magyarországon mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel, és szeretnének mindent megtenni a két ország és a két nép kapcsolatainak erõsítéséért.

2005.03.02 19:12 MTI






Összeállította:. Iványi Sándor



Az izraeli kormánypártban ideológiai partnerre találtak Orbánék.


"Orbán hozzátette: a Izrael ebben mindig partnerként számíthat a Fideszre, amely éppen Izrael biztonságát tekinti az egyik legfontosabb kérdésnek"


A Fidesz cionista. Ne várjuk hát el tõlük, hogy elítélik a Talmud parancsait véres kézzel alkalmazó testvéreiket!