Julian Conradson:

A vizsgálat megállapítja, hogy a WHO munkatársai tucatnyi nőt erőszakoltak meg vagy szexuálisan bántalmaztak Kongó ebola-válsága során 

A felsőbbrendűek „tisztában voltak” a féktelen visszaéléssel, „de nem cselekedtek!”

Egy megdöbbentő, új jelentés szerint, amelyet kedden tettek közzé, 83 humanitárius segélyszolgálatban dolgozó munkavállaló, köztük több, akiket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkalmazott, szörnyű szexuális bántalmazást és kizsákmányolást követtek el a Demokratikus Köztársaságban. Kongó az ország 2018-2020-as ebolajárványa idején.

A jelentést egy független bizottság állította össze, amely megvizsgálta a vádakat, miután a Thompson Reuters Alapítvány és a The New Humanitarian több mint 50 vádat  tárt fel a segélyszemélyek szexuális bántalmazásáról, amelyeket tavaly nyújtottak be.

Hónapokig tartó vizsgálat után a bizottság feltárta, hogy a 83 elkövetőből legalább 21 a WHO alkalmazásában állt, és rendszeresen szexet követeltek munkahelyükért cserébe vagy megtartásukért.

"A felülvizsgáló csoport megállapította, hogy a feltételezett áldozatoknak munkahelyet ígértek szexuális kapcsolatokért cserébe vagy munkahelyük megőrzése érdekében" - magyarázta Malick Coulibaly, a bizottság tagja sajtótájékoztatón.

A nőnek sok esetben még arra sem volt lehetősége, hogy visszautasítsa a nem kívánt quid-pro-quo-t; többeket váratlanul vagy egyedül kaptak el, és erőszakkal megerőszakoltak azok, akik állítólag ott szolgáltak és védték őket.

A nőnek sok esetben még arra sem volt lehetősége, hogy visszautasítsa a nem kívánt quid-pro-quo-t; többeket váratlanul vagy egyedül kaptak el, és erőszakkal megerőszakoltak azok, akik állítólag ott szolgáltak és védték őket.A bűnelkövetők közül sokan nem használtak semmilyen védelmet, ami miatt 29 áldozatból esett nő teherbe esett. A nők közül többen még abortuszra is kényszerültek bántalmazóik bűneik fedezése érdekében.

Egy beteg esetben egy 14 éves lány telefon tartozékokat árult az út szélén, amikor a WHO sofőrje felajánlotta, hogy hazautazik. A jelentés szerint helyette egy szállodába vitték, ahol megerőszakolták; Később megszülte a segélynyújtó gyermekét.

A jelentés megállapításai csak a jéghegy csúcsát jelenthetik, amikor a WHO alkalmazottai által elkövetett szexuális bántalmazás problémájáról van szó. Valójában a vizsgálat társelnöke-Aïchatou Mindaoudou-elismerte, hogy könnyen lehet egy nagyobb probléma, mert „nincs átfedés” a korábbi sajtóhírekben tanúskodó áldozatok és az interjúalanyok között.

Hozzátette azt is, hogy a WHO egyes felső tagjai „tisztában voltak a történtekkel, és nem cselekedtek”.

A WHO a maga részéről még a jelentés közzététele után sem hajlandó fellépni.

A szervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus, aki korábban zéró toleranciát vállalt a szexuális bántalmazással szemben, gyengén bocsánatot kért alkalmazottja áldozataitól, és „borzasztó olvasmánynak” nevezte a jelentést.

„ Sajnálom, amit veled tettek, akiket a WHO alkalmaz az ön szolgálatában és védelmében.

Ami veled történt, soha senkivel nem történhet meg. Ez megbocsáthatatlan. Legfőbb prioritásom annak biztosítása, hogy az elkövetőket ne mentegessék, hanem felelősségre vonják őket. ”

Az az ígérete, hogy felelősségre vonja az elkövetőket, jó esetben megkérdőjelezhető. Eddig csak annyit tettek a 21 ismert elkövetővel, hogy határozatlan időre eltiltották őket a WHO jövőbeni munkaviszonyától - mindössze 4 -en szüntették meg teljes mértékben a szerződésüket.

Még az sem világos, hogy az elkövetők bűncselekményeik miatt bármiféle büntetőeljárás elé kerülnek -e. A WHO főigazgatója azt mondta, hogy az „erőszakos ügyeket” a helyi hatóságokhoz és az elkövető hazájához fogja utalni, de nem említette a többi szexuális bántalmazással kapcsolatos terveit- vagy azt a tényt, hogy a WHO felügyelői vak szeme a támadásoknak.

A Kongói Demokratikus Köztársaság és más humanitárius szervezetek megígérték, hogy megvizsgálják az előterjesztéseket, és ennek megfelelően eljárást indítanak.
 
/Forrás: https://www.thegatewaypundit.com  -2021.09.29./ A cikk fordítása google-s fordító használatával történt. *B.Kiss-Tóth László.