A Moderna vezérigazgatójaszerint                       egy év múlva végére érünk a Covid-járványnak
Zürich (Reuters)  
 
Stéphane Bancel, a Moderna Inc. vezérigazgatója úgy gondolja, hogy "a koronavírus -járványnak egy év múlva vége lehet, mivel a megnövekedett oltóanyag -termelés biztosítja a globális ellátást"  -mondta a svájci Neue Zuercher Zeitung l
apnak.
 
sb.png
A Moderna Inc vezérigazgatója, Stéphane Bancel. (AFP a Getty Images -on keresztül)

"Ha megnézzük a termelési kapacitások iparági szintű bővülését azelmúlt hat hónapban, akkor a következő év közepéig elegendő adagnak kell rendelkezésre állnia, hogy ezen a földön mindenki oltható legyen.-mondta az újságnak egy interjúban.
"A védőoltások hamarosan még a csecsemők számára is rendelkezésre állnak." -mondta.
"Azok, akik nem kapnak védőoltást, természetes módon oltják be magukat, mert a Delta variáns annyira fertőző. Ily módon az influenzához hasonló helyzetbe kerülünk. Vagy olthat, és jó telet tölthet. Vagy ne tedd ezt, és kockáztasd, hogy megbetegedsz, és esetleg kórházba is kerülsz."
Arra a kérdésre, hogy ez a jövő év második felében a normál állapotba való visszatérést jelenti -e, azt válaszolta: "feltételezem, hogy ma, egy év múlva."
Bancel elmondta, hogy "elvárja, hogy a kormányok jóváhagyják a védőoltásokat a már oltott emberek számára, mert a tavaly ősszel oltott, veszélyeztetett betegeknek kétségtelenül frissítésre van szükségük."
Az emlékeztető lövésnek fele fogyott el az eredeti adaghoz képest, ami azt jelentette, hogy több is rendelkezésre áll."
"A vakcina mennyisége a legnagyobb korlátozó tényező. Az adag felével mindössze 2 milliárd helyett világszerte 3 milliárd adag lenne elérhető a következő évre" -mondta.
Az emlékeztető felvétel kompozíciója ugyanaz marad, mint az eredeti ebben az évben, mert Modernának nem volt elég ideje változtatni.
"Jelenleg klinikai vizsgálatokban teszteljük a Delta-optimalizált változatokat. Ezek képezik majd az alapot a 2022-es emlékeztető oltáshoz. Kipróbáljuk a Delta plus Beta-t is, a következő mutációt, amelyet a tudósok valószínűnek tartanak."
"A Moderna a meglévő gyártósorokat használhatja az új változatokhoz, mint az eredeti COVID-19 vakcina esetében. Az oltás ára változatlan marad" -mondta.

/Forrás: https://www.aol.com 2021. szept. 23./*B.Kiss-Tóth László