Tények a Covid 19-ről

unnamed_3.jpg

A covid-19-ről szóló, a terület szakértői által szolgáltatott, teljes körűen hivatkozott tények, hogy segítsük olvasóinkat a reális kockázatértékelésben. (Rendszeres frissítések alább).

"A pestis elleni küzdelem egyetlen eszköze az őszinteség". (Albert Camus, 1947)

1. Halálosság: A legújabb immunológiai vizsgálatok szerint a covid-19 általános fertőzéses halálozási aránya (IFR) a lakosság körében a legtöbb országban 0,1-0,5%, ami leginkább az 1936-os, 1957-es és 1968-as közepes influenzajárványokhoz hasonlítható.

2. Kezelés: A nagy kockázatnak kitett vagy nagymértékben veszélyeztetett személyek esetében a korai vagy profilaktikus kezelés elengedhetetlen a betegség előrehaladásának megelőzése érdekében. Számos nemzetközi tanulmány szerint a covid korai ambuláns kezelése mintegy 75%-kal csökkentheti a kórházi felvételeket és a halálozást.

3. Életkori profil: A legtöbb nyugati országban a covid halálesetek medián életkora 80 év feletti (az USA-ban 78 év), és az elhunytak mintegy 5%-ának nem voltak súlyos előzményei. A covid mortalitás életkori és kockázati profilja tehát a normál mortalitáshoz hasonló, de arányosan növeli azt.

4. Ápolási otthonok: Számos nyugati országban a kovidák halálozásának mintegy 50%-a idősotthonokban történt, amelyek célzott és humánus védelmet igényelnek. Néhány esetben az idősotthonok lakói nem a koronavírus, hanem a hetekig tartó stressz és elszigeteltség miatt haltak meg.

5. Túlzott halálozás: A legtöbb nyugati országban a világjárvány 2020-ban 5-20%-kal növelte a halálozást. A többlethalálozás akár 30%-át nem a kovírus okozta, hanem a világjárvány és a bezártság közvetett hatásai (pl. a rákos és szívinfarktusos betegek kevesebb kezelése).

6. Antitestek: 2020 végére a legtöbb nyugati országban az antitestek szeroprevalenciája a lakosság 10-30%-a között volt. A 30% feletti szeroprevalenciaszinteknél számos régióban a fertőzési arány jelentős csökkenése volt megfigyelhető

7. Tünetek: A fertőzöttek akár 40%-ánál nem jelentkeznek tünetek. Összességében az emberek mintegy 95%-ánál legfeljebb enyhe vagy mérsékelt tünetek jelentkeznek, és nem igényelnek kórházi kezelést. A korai ambuláns kezelés jelentősen csökkentheti a kórházi felvételeket.

8. Hosszan tartó kovidózis: A tüneteket mutató személyek körülbelül 10%-ánál jelentkezik posztakut vagy hosszan tartó kovidózis, azaz több hétig vagy hónapig tartó tünetek és kimerültség. A hosszú covid fiatalabb és korábban egészséges embereket is érinthet, akiknél a betegség kezdeti lefolyása meglehetősen enyhe volt.

9. Fertőzés: A jelenlegi ismeretek szerint a vírus fő terjedési útvonalai a beltéri aeroszolok és a beszéd vagy köhögés során keletkező cseppek, míg a kültéri aeroszolok, valamint a legtöbb tárgyfelület kisebb szerepet játszik. A koronavírus szezonja az északi féltekén körülbelül novembertől áprilisig tart.

10. Maszkok: Még mindig kevés vagy egyáltalán nincs tudományos bizonyíték a szövetből készült arcmaszkok hatékonyságára a lakosság körében, és a kötelező maszkok bevezetése a legtöbb országban nem tudta megfékezni vagy lelassítani a járványt. Helytelen használat esetén a maszkok növelhetik a fertőzés kockázatát.

11. Gyermekek és iskolák: Az influenzával ellentétben a gyermekek megbetegedésének és átvitelének kockázata a kovász esetében meglehetősen alacsony. Ezért nem volt és nincs orvosi ok az általános iskolák bezárására vagy más, kifejezetten a gyermekekre irányuló intézkedésekre.

12. A kontaktok nyomon követése: A WHO 2019-es, az influenzajárványok elleni intézkedésekről szóló tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy orvosi szempontból "semmilyen körülmények között nem ajánlott" a kontaktlenyomozás. A mobiltelefonokon elérhető kontaktkövető alkalmazások a legtöbb országban szintén hatástalannak bizonyultak.

13. PCR-tesztek: A nagy érzékenységű PCR-tesztkészletek egyes esetekben hamis pozitív vagy hamis negatív eredményt adhatnak, vagy reagálhatnak egy korábbi fertőzésből származó, nem fertőző vírusfragmentumokra. Ebben a tekintetben az úgynevezett ciklusküszöb vagy ct-érték fontos paraméter.

14. Vírusmutációk: Az influenzavírusokhoz hasonlóan a koronavírusoknál is gyakran fordulnak elő mutációk. E mutációk többsége jelentéktelen, de némelyikük bizonyos mértékben növelheti a vírus átvihetőségét, virulenciáját vagy immunvariabilitását.

15 Zárlatok: A korai határellenőrzésekkel ellentétben a lezárásoknak nem volt jelentős hatásuk a világjárványra. Az ENSZ szerint a zárlatok 1,6 milliárd ember megélhetését veszélyeztethetik, és további 150 millió gyermeket taszíthatnak szegénységbe.

16. Svédország: Svédországban a 2020-as járvány okozta halálozás zárlat nélkül egy erős influenzaszezonhoz hasonló volt, és közel állt az uniós átlaghoz. A svéd halálesetek mintegy 50%-a ápolási intézményekben történt, és a svédországi kovásztól meghaltak átlagéletkora körülbelül 84 év volt.

17. Oltások: A valós vizsgálatok 70 éves korig magas vakcinahatékonyságot mutattak ki. Néhány esetben súlyos mellékhatásokról vagy hirtelen halálesetekről számoltak be a kovidózis elleni védőoltások után. A covid vakcinák hosszú távú biztonságossága és hatékonysága továbbra sem ismert.

18. Média: A média tudósításai nem voltak szakszerűek, félelmet és pánikot keltettek a lakosságban, és a koronavírus halálos erejének százszoros túlbecsléséhez vezettek. Egyes médiumok még manipulatív képeket és videókat is használtak a helyzet dramatizálására.

19. A vírus eredete: Az új koronavírus eredete egyelőre ismeretlen, de a legjobb bizonyítékok jelenleg egy 2012-ben egy kínai bányában történt, covid-szerű tüdőgyulladásos esetre utalnak, amelynek vírusmintáit a wuhani Virológiai Intézet (WIV) gyűjtötte, tárolta és kutatta.

20. Felügyelet: Edward Snowden, az NSA informátora arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járványt a globális megfigyelés kiterjesztésére használhatják fel. Számos kormány korlátozta polgárai alapvető jogait, és bejelentette, hogy digitális biometrikus vakcinázott útlevelek bevezetését tervezi.

 

Forrás: https://swprs.org/covid19-facts/?fbclid=IwAR0TNAUfd4qYj0EEx-muvvNl_o6cH5GJyj_5drPvC58mNQ-3FUnuBotlZSQ

Forditás: Dr. Ing. Sebestyén István, Zürich, 2021 Igéret hava 30.

/Forrás: https://dringsti.wixsite.com 2021.05.30./*B.Kiss-Tóth László