Vijay Jarayaj:

hidroxi-klór-quin tette Ázsia legnagyobb nyomornegyedét sikermodellé a COVID-19 kezelésében

2020. július 9-én Ázsia legnagyobb és legsűrűbben lakott nyomornegyede azzal sokkolta a világot, hogy csak egy új pozitív COVID-19 esetet jelentett be annak ellenére, hogy klaszter és hotspot volt.
 
image.png
 
 
STOCK MOZGÓKÉP INC / SHUTTERSTOCK.COM

2020. július 9-én Ázsia legnagyobb és legsűrűbb nyomornegyedje sokkolta a világot azzal, hogy csak egy új pozitív COVID-19 esetet jelentett be annak ellenére, hogy klaszter és hotspot volt.

Dharavi nem hétköznapi nyomornegyed. Ez az egyik legsűrűbb a világon, több mint egymillió embernek ad otthont. Ez adta a háttérvilágot az Oscar-díjas Slumdog Millionaire filmhez  .

A Dharavi olyan zsebeket tartalmaz, amelyekben 650 ezer ember szorul 2,5 négyzetkilométerre. Összehasonlításképpen: New York Cityben csak 95 605 ember él 2,5 négyzetkilométeren.

India a legrosszabbtól tartott, amikor Dharaviban jelentették a COVID-19 klaszteres kitörését. A világ legnagyobb COVID-19 katasztrófa övezetévé válhatott. De proaktív intézkedések alkalmazásával Dharavi visszafogta a vírust.

A média a világ minden tájáról, csakúgy, mint a Los Angeles Times , beszámolt a sikerről. Még az Egészségügyi Világszervezet is dicsérte Dharavit .

A jelentések különféle tényezőknek tulajdonítják a hatalmas fordulatot. Leginkább Dharavi széles körű tesztelésére és az érintkezések nyomon követésére összpontosított. Az egyik egy maláriaellenes gyógyszer alkalmazása. De figyelmen kívül hagyták a leginkább felelős politikát. Az indiai orvosok a hidroxi-klorokint (HCQ) használták megelőző (megelőző) kezelésre - ugyanaz a gyógyszer az amerikai média politizált.

Dharavi COVID-19 fertőzési aránya drasztikusan csökkent április-június között. Júliusban az új fertőzések nagyon alacsonyak voltak, július 9-én majdnem elérték a nullát.

A tisztviselők ezt a fordulatot  "a hidroxi-klorokin, a D-vitamin és a cink tabletták kombinációjának és a homeopátiás gyógyszereknek" tulajdonították.

A HCQ-t Indiában széles körben használják a korai stádiumú COVID-19 kezelésére. Megelőzésre is előírják azok körében, akik kapcsolatba kerültek olyan emberekkel, akiknek a tesztje pozitív volt.

Indiában a HCQ mindig is törvényes volt. A kormány hivatalos COVID-19 munkacsoportja, az Indiai Orvosi Kutatási Tanács (ICMR) nagyon ajánlja azt a magas kockázatú embereknek, mint az orvosok.

Az ICMR iránymutatások  a HCQ profilaktikus alkalmazását javasolják a következő kategóriákhoz: 

  1. "minden tünetmentes egészségügyi dolgozó, aki részt vesz a COVID19 elszigetelésében és kezelésében19, valamint tünetmentes egészségügyi dolgozók, akik nem COVID kórházakban / a COVID kórházak / blokkok nem COVID területein dolgoznak";
  2. "tüneti frontális dolgozók, például a konténerben elhelyezett felügyeleti dolgozók és a COVID-19-hez kapcsolódó tevékenységekben részt vevő félkatonai / rendőrségi személyzet" és
  3. "laboratóriumi igazolt esetek tüneti háztartási kapcsolatai".

Más szavakkal, a HCQ mindenki számára szól, akinek a legkisebb esélye van a COVID-19 megfertőzésére.

Nem mind vannak a fedélzeten a használatával. Amikor az orvosok elkezdték használni a HCQ-t Dharaviban, az anti-HCQ szószólói felkeresték a bombayi legfelsőbb bíróságot. De a bíróság a HCQ mellett döntött :

Most, egy adott esetben, ha a stricto sensu törvény betartása és egy gyógyszer klinikai vizsgálatának megvárása értékes időveszteséget eredményezne a beteg megmentésére, és a választás az ördög és a mélytengeri között állna, vagyis nincs más gyógyszer, kivéve a HCQ típusú gyógyszert, bár klinikailag nem próbálják meg a betegség kezelésére, az orvos számára az utolsó lehetőség, hogy megmentse az ilyen beteg életét, ha az orvos összekulcsolja a kezét, és a beteget a Mindenható kegyelmére hagyja. azon az alapon, hogy az érintett gyógyszert nem regisztrálták profilaxisként történő felhasználásra? Úgy gondoljuk, hogy a válasznak nemlegesnek kell lennie.

A bíróság tájékoztathatta volna a kihívót a HCQ hatékonyságáról.Az ICMR  334 egészségügyi dolgozójának megfigyeléses vizsgálata az AIIMS kórházban (10 percre delhi otthonomtól) feltárta, hogy 248-nak, aki HCQ-profilaxist szedett, alacsonyabb volt a fertőzések gyakorisága, mint azoknak, akik nem.  Delhi három másik kórházábanvégzett hasonló vizsgálat hasonló eredményeket hozott.

Indiában július 27-ig csak  27 497 COVID-19 haláleset történt . 1,3 milliárd lakosával ez rendkívül alacsony, 19 / millió, azaz 0,002 százalék halálozási arány. (Ez sokkal alacsonyabb, mint a  tuberkulózis esetében, amely Indiában évente 440 000 embert öl meg .)

A HCQ használata lehet az egyik oka annak, hogy India halálozási aránya drasztikusan alacsonyabb, mint néhány európai országé, például Spanyolországé, ahol millió ember halála 607, Franciaországé pedig 461.

Az  Egyesült Államok Járványvédelmi Központjai által július 19-ig jelentett 139 659 haláleset  körülbelül 20-szor nagyobb, mint India.

Az orvosok kimutatták, hogy a HCQ cinkkel és azitromicinnel kombinálva  nagyon hatékony lehet a COVID-19 korai szakaszában :

A COVID-19 járóbetegek kockázati rétegződésen alapuló kezelése a tünetek megjelenése után a lehető leghamarabb az alkalmazott hármas terápiával, ideértve a cink és az alacsony dózisú hidroxi-klorokin kombinációját is, szignifikánsan kevesebb kórházi kezeléshez és ötször kevesebb halálhoz vezetett.

A HCQ milliókat spórolhat meg az egész világon, kivéve azokat az országokat, ahol ez továbbra is ellentmondásos. Peter Navarro, a Fehér Ház Kereskedelmi és Gyártáspolitikai Irodájának igazgatója ugyanezt emelte ki :

Ennek a gyógyszernek a politikus általi politizálása a média és az orvosi közösség részei között valahogy csatává tette ezt Trump elnök és köztük, és létrehozta ezt az indokolatlan félelmet és hisztériát egy olyan gyógyszer miatt, amelyet több mint 60 éve használnak viszonylag biztonságosan és rendszeresen felírják a terhes nőknek, ha malária zónába kerülnek.

India az elmúlt hónapokban rengeteg HCQ-t exportált az Egyesült Államokba, Kanadába és tucatnyi más országba. A készletek ellenére ezek a nemzetek ellenálltak a használatának. Az amerikai médiának és a bürokráciának túl kell lépnie a politika iránti megszállottságán, és őszintén figyelembe kell vennie a HCQ hatékonyságát.

/Forrás: https://www.americanthinker.com/blog/2020/07/what_made_asias_largest_slum_a_success_model_for_treating_covid19.html  2020.07.21./ A cikk fordítása google-s fordító használatával készült.*B.Kiss-Tóth László 2021.02.22.