Magyar Fõnix Mozgalom sajtótájékozató keretében - ombudsmani hatáskörrel - magyarügyi biztos kinevezését javasolta, azoknak a magyar állampolgároknak az érdekvédelmében, akik saját településükön kisebbségbe kerültek. Bíber József Tibor az új nemzeti párt elnöke azt is bejelentette, hogy a Magyar Fõnix Mozgalom kezdeményezi a magyarság kisebbségé nyilvánítását azokon a településeken - ad absurdum 14.... hivatalosan bejegyzett nemzetiségként -, ahol a cigányság többséggé vált.

A Magyar Fõnix Mozgalom célja a lokálisan kisebbségbe került magyar lakosság jogbiztonságának, személyi biztonságának, egzisztenciális biztonságának, közéletben való részvételének biztosítása. Az új nemzeti párt szerint az elcigányosodás, az ezzel járó fizikai fenyegetettség, egzisztenciális létbizonytalanság, negatív jövõkép miatt a magyar lakosság menekül az élhetetlenné vált falvakból. Az ilyen településeken sorra zárnak be az iskolák, krónikus a pedagógushiány, szinte 100 %-os a munkanélküliség, nincs közbiztonság, lehetetlenné vált a termelés bármilyen formája, összeomlott a gazdaság.

A Magyar Fõnix Mozgalom meglátása az, hogy a cigány többségûvé vált településeken a magyar lakosság jelenleg semmilyen érdekképviselettel nem rendelkezik, mert a település a települési önkormányzat tagjai a helyi cigány többségbõl kerülnek ki, a polgármesterrel egyetemben. A kisebbségi önkormányzati választáson magyarok - hiába válnak lokálisan kisebbségé - nem indulhatnak, mivel arra csak a Magyarországon hivatalosan bejegyzett nemzetiségeknek és a cigány etnikumnak van jogosultsága.

Magyarországon a kisebbségként való nyilvántartásba vételhez 1000 ember akarata szükséges, ezért a Magyar Fõnix Mozgalom aláírásgyûjtést helyez kilátásba az érintett települések kisebbségbe szorult magyar lakosságának a körében. Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelõs államtitkár által közzétett becslés szerint 2011-ben Magyarországon 300 településen van a cigányság abszolút többségben. A jelenlegi jogszabályok alapján a kisebbségi önkormányzati választásokon való indulás biztosíthatja csak a számára a közéletben való részvételt – egyetlen magyar érdekérvényesítési lehetõségként.