A kérdés az új E-coli baktériummal kapcsolatban
Forrás: Natural News

Miközben Németországban és Európa több országában egyre több embert fertõz meg az E-coli baktérium, elfelejtik feltenni a kérdést, hogy: vajon mi módon vált az E-coli baktérium hirtelen rezisztensé nyolc különbözõ típusú antibiotikum családdal szemben, majd jelent meg az élelmiszerláncban?

A mostani megbetegedéseket az E. coli O104:H4 csoportba tartozó baktérium okozza, ami általában nem antibiotikum rezisztens. A rezisztencia csak úgy alakulhat ki, ha a baktériumot ismételten antibiotikummal kezelik a mutáció elõidézése és ezen keresztül a rezisztencia elérése érdekében. Ha szeretnénk megismerni egy törzs eredetét csak vissza kell vezetni az E-coli genetikai kódját és megtudhatjuk, milyen gyógyszerekkel kezelték a kívánt hatás elérése érdekében. Ezt a vizsgálatot elvégezték  és az eredmény elég érdekes képet mutat az O104:H4 csoport eredetérõl. A genetikai kód megmutatja a baktérium múltját

Amikor a németországi Robert Koch Intézet munkatársai dekódolták az O104:H4 törzs genetikai összetételét azt
találták, hogy a baktérium a következõ antibiotikumokkal szemben rezisztens: penicillin, tetracycline, nalidixic acid, trimethoprim-sulfamethoxazol, cephalosporin, amoxicillin / clavulanic acid, piperacillin-sulbactam, piperacillin-tazobactam.
Emellett az O104:H4 törzs különleges enzimek termelésére is képes, ami "szuper erõvel" ruházza fel. Ezt szaknyelven ESBL-nek (Extended-Spectrum Beta-Lactamases; széles spektrumú béta-laktamázoknak) nevezik. Az ide sorolt mikrobák képesek olyan enzimeket elõállítani, amelyek a 3. generációs (a kórházak által legszélesebb körben alkalmazott) cephalosporinokat (például cefuroxime, cefotaxime és ceftazidime) is hasítják, és ezáltal hatástalanná
teszik. Emellett az O104:H4 törzs két különleges gént, a TEM-1-et és CTX-M-15-öt is tartalmaz, ami az orvosok rémálma
1990 óta, írja a Guardian.

Miért félnek tõle az orvosok?
Mert fertõzés esetén kulcsfontosságú szerveket támad meg és sok esetben halállal végzõdik. Egy halálos baktérium
létrehozása a biotechnológia segítségével.
Hogyan jöhet létre egy olyan baktériumtörzs, ami nyolc különbözõ gyógyszerosztály majdnem egy tucat antibiotikumával szemben rezisztens, két halálos génmutánssal és ESBL enzim képességgel rendelkezik?

Erre kizárólag egy mód van: a szóban forgó E-coli törzset ki kell tenni mind a nyolc gyógyszertípus hatásának. Normális körülmények között ez nem történik meg egyszerre. Elõször penicillinnel kezelik a törzset majd megkeresik a túlélõ kolóniákat és azokat tetracyclinnel kezelik. A túlélõ kolóniák ezt követõen rezisztensek lesznek mindkét antibiotikummal szemben és így szépen egyenként végig kell vinni a mûvelet mind a nyolc antibiotikum családdal. Tudatos genetikai szelekcióról van szó, amit laboratóriumi körülmények között végeznek egy kívánt hatás elérése érdekében. Minden biológiai fegyver így készül az Egyesült Államok hadseregének Detrick marylandi laboratóriumában. Maga a folyamat a leírtaknál kicsit összetettebb, a lényeg, hogy egy ilyen rezisztens törzs kizárólag tudatos laboratóriumi eljárások eredményeként jöhet létre. Elképzelhetetlen, hogy a természetben véletlenszerûen megtörténjen.

Például, ha a baktérium egy élelmiszerbõl ered (mint ahogyan ezt állítják), hogyan vált rezisztensé ennyi antibiotikummal szemben, amikor növényeket nem kezelnek antibiotikummal? Gyakran elõfordul, hogy egy törzs rezisztenssé válik egy adott antibiotikummal szemben, de nem nyolc különbözõ antibiotikum csoporttal szemben. Eredetének egyetlen forrása lehet: egy laboratórium. Azt természetesen nem tudhatjuk, hogy a létrejött baktérium véletlenül vagy szándékosan került ki a laboratóriumból. Ezt mindenki döntse el maga, az ismert tények is épp eléggé beszélnek:

Elõször betiltják a természetes gyógyszereket, majd megtámadják az élelmiszerláncot
Miközben a hatóságok a fertõzés forrását kutatják, ne feledjük, hogy az EU a természetes gyógyhatású készítmények és étrendkiegészítõk betiltására és a természetgyógyászok munkájának megnehezítésére készül. Miután nem állnak majd rendelkezésre természetes gyógymódok már csak annyit kell tenniük, hogy elijesztik az embereket a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásától is. Ez fontos, hiszen a friss zöldségek rengeteg gyógyító tulajdonsággal rendelkeznek, és amíg a vásárlók hozzájuthatnak friss zöldségekhez módjukban áll természetes úton megelõzni bizonyos betegségeket.
Amennyiben sikerül elérni, hogy az emberek féljenek a friss zöldségek fogyasztásától, könnyebben rávehetõk, hogy
feldolgozott, egészségtelenebb élelmiszerek fogyasztására térjenek át. Az eredmény: több beteg és nagyobb igény a gyógyszerek iránt, azaz nagyobb haszon a gyógyszergyáraknak.

További fejlemények az E-coli fertõzésekkel kapcsolatban:
22-en haltak meg, 2600-an betegedtek meg, melybõl hatszáz beteg állapota válságos, sokuknál fennáll a veszély, hogy vesemûködésük leáll. Annak ellenére, hogy továbbra sem sikerült egyértelmûen bizonyítani a fertõzés forrását, Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter továbbra is óvott mindenkit a növényi csíra fogyasztásától. Egyben újra figyelmeztette a lakosságot arra is, hogy tartózkodjon a nyers uborka, a nyers paradicsom és a nyers saláta fogyasztásától. Jobb, ha félnek ez emberek a zöldségevéstõl!

Az E-coli baktérium O104-es törzse véres székletet, hasmenést és vesekárosodást okozhat. Eddig 10 európai országból jelentettek megbetegedést, leginkább olyan embereknél, akik Németország északi részén jártak.

--

Tisztelettel és szeretettel
Marton Jó.Ferenc

Kezdetnek elég egyetlen cseppnyi kis tudást használni ...




Mesterséges baktérium okozza az EHEC-járványt?