MIRE KELL KÉSZÜLNI? MI VÁR AMERIKÁRA?






A választási ígéretek és a valóság természetesen az Egyesült Államokban sincsenek összhangban.


Már azonban groteszk módon eltávolodtak egymástól. Obama az egészségügy, az oktatás, a megújuló energiaforrások és a közelekedés fejlesztését, illetve az infrastruktúra felújítását ígérte. Minõségi oktatást. Megfizethetõbb és szélesebb körû orvosi ellátást. Ezt a programot csak a közkiadások jelentõs növelésével (vagy a háborús kiadások átcsoportosításával) lehet(ne) végrehajtani. Michel Chossudovsky szerint ezzel szemben a közkiadásokat Amerika történelmében még sosem kurtították meg ilyen drasztikusan, ami társadalmi pánikot fog elõidézni. Milliókat fenyeget az elszegényedés. A valóság egyszerûen az, hogy Obama, ahogy a többi elnök is, elsõsorban a Wall Street érdekeit képviseli, a hadiipar magánvállalkozóit és az olajvállalatokat. A 2010-es költségvetés február 26-án beterjesztett tervezetébõl ez jól kiolvasható. Ez egy háborús költségvetés. A súlyos megszorítások minden közkiadást érintenek a következõk kivételével:
1. Hadikiadások
2. A Wall Street bankjainak szánt „mentõcsomagok”
3. A megugró államadósság kamatai


Az adófizetõk pénzén tehát minden ígéret ellenére a) háborúznak, b) a pénzügyi elitet támogatják. A termelõ gazdaság, a közszolgáltatások leépülése pedig akadálytalanul folytatódik. Néhány számadat:
Teljes személyi jövedelemadó-bevétel: 1061 md$
„Bankmentõ” csomagok: 1450 md$
Hadikiadások + bankmentõ csomag + az államadósság kamatai = 2353 md$
Teljes adóbevétel = 2381 md$
A teljes államadósság 14078 md$


A költségvetési hiány kordában tartása érdekében az állam csak a többi kötelezettségén takarékoskodhat. Mik ezek? Az egészségügy, az oktatás, a megújuló energiaforrások és a közelekedés fejlesztése, illetve az infrastruktúra felújítása. Mi várható? Az alulfinanszírozott ágazatok még kevesebbet kapnak, a közszolgáltatásokat privatizálják, az állami vagyont (utak, közmûvek, nemzeti parkok) kiárusítják. A fõsodorba tartozó sajtó azt sugallja, hogy a bankokat államosítják. Valójában épp az ellenkezõje zajlik: az államot veszik át a bankok. A Wall Street pénzügyi elitjének hosszútávú terveiben szerepel az egypólusú pénzügyi világrend kialakítása, ahonnan már csak egy lépés a világkormány. A helyzet abszurditása, hogy a bankok, akiket ezermilliárdokkal mentenek meg, egyben a kormány hitelezõi. Az amerikai államadósságot ugyanis a Wall Street bankjai vásárolják meg, igaz, az államkötvényeknek csak egy része marad náluk, a többit szétterítik az egész világon. Az amerikai állam hitelezõiként õk minõsítik az állam hitelképességét. Mint „felelõs magáncégek” õk felügyelik és diktálják a költségvetési és pénzügyi politikát, hogy az állam az õ érdekeik szerint cselekedjen. A bankmentésre szánt pénz az államadósságot növeli, és ugyanazok kapják, akik az államadósságot birtokolják illetve kereskednek vele. A végsõsoron a bankok tulajdonában lévõ Federal Reserve is nyomhatna pénzt és odaadhatná közvetlenül a bankoknak, ez azonban tilos, a pénzt az államnak adják oda, akinek kamatot kell utána fizetnie, és az állam adja tovább a mentõcsomag keretében. Így a bankrendszer még abba is beleszólhat, mire és hogyan költsön az állam, aki a költségvetés egyensúlyba hozása címén a maradék állami vagyont kiárusítására kényszerül. A bankok a bankközi hitelezés újraindítására kapják a pénzt, feltételek nélkül. Oda irányítják a pénzt, ahová jónak látják. Akár saját anonim módon létrehozott hedge fundjaikba is, ahonnan akár a kényszerhelyzetben kiárusított vagyont is felvásárolhatják. Tehát az állampolgárok eladósodnak azért, hogy kamatostul kifizethessék saját kollektív tulajdonuk árát, mely ezzel magánkézbe kerül. A másik ár, amit a világ a bankszféra trükkjéért fizet, a fizikai termelés, a reálgazdaság leállása, aminek következményei megjósolhatatlanok. (Forrás: Global Research ford. Ács József)


Martin Weiss: A pénzügyi összeomlás további menete, a pánik
A pánik felgyorsítja a gazdasági összeomlást. A hitelbedõlések láncreakciót indítanak el, a pénzügyi piacok szabadesésbe kezdenek, és a közgazdászok kezdenek ráébredni néhány dologra, ami tovább gyorsítja az összeomlást:
1. ráébredés: Összeomlás idején a gazdasági elõrejelzõ modellek használhatatlanná válnak.
A közgazdászok fokozatos, folyamatos, lineáris változsok, pl. a gazdasági növekedés elõrejelzésére készült számítógépes modellekkel dolgoznak. Ezek hirtelen változásokat, megszakadásokat, szerkezeti változásokat pl. au ingatlanpiaci összeomlást, jelzáloghitelek bedõlését, óriásbankok csõdjét, a hitelpiac leállását, tõzsdekrachokat nem tudnak kezelni. Jobb modell híján viszont a közgazdászok most is mérsékelt, fokozatos változásokat jósolnak. Egyre többek fognak ráébredni, hogy mekkorát tévedtek. Hogy a válság a múlttal való szakítást jelent, ami modelljeiket használhatatlanná teszi. Csak idõ kérdése, hogy ezt a nyilvánosság elõtt is beismerjék.
2. ráébredés: A gazdaság teljesítménye 3x-5x gyorsabban süllyed, mint várták
Bush és Obama kormányzati lépései egyaránt a gazdasági modelljeik téves elõfeltevéseire épültek. Feltételezték ugyanis, hogy (1) a világgazdaság nincs összeomlóban; (2) a bankrendszer mûködõképes; (3) a vállalatok, befektetõk, fogyasztók és egész nemzetek nem fogják drasztikus eszközökkel védeni saját érdekeiket, következésképp (4) nem lesznek nagyarányú gyárbezárások, nagybani kiárusítás, pánik-eladás, kereskedelmi korlátozások.
Feltételezik, hogy ezek nem mennek végbe illetve nem fognak végbemenni. Feltételezik, hogy a II. világháború után kezdõdött hat évtizedes növekedés lényegében töretlenül folytatódik. Úgy gondolkoznak és cselekszenek, mintha továbbra is a már letûnt korszakban élnénk. Valamennyi feltevésük hamis. Mégis ezek alapján költenek, hiteleznek vagy szavatolnak több ezer milliárd dolláros összegeket. Igaz, látszanak a ráébredés elsõ jelei is: (1) a New York Times szerint nemigen látszik a kapcsolat a Fehér Ház jóslatai és a köznapi amerikai valóság között (2) Allen Sinai közgazdász ugyanezeket a jóslatokat nem tartja áhítatos óhajnál többnek (3) még Paul Volcker, Obama tanácsadója is elismeri, hogy a válság gyorsabban és szélesebb körben terjed, mint a nagy világválság idején - ezt a legtöbb Obama-tanácsadó mind a mai napig tagadja.
Mindezek ellenére a legtöbb közgazdász ugyanolyan rózsás képet fest, mint a Fehér Ház. A Fehér Ház 1,2%, a közgazdászok 2% visszaeséssel számolnak.
A szomorú valóság ezzel szemben ez: (1) a negyedéves adatok alapján a gazdaság ennél 3x-5x gyorsabban zsugorodik; (2) semmi jele nincs, hogy a visszaesésnek vége szakadna, sõt minden jel azt mutatja, hogy a folyamat gyorsul; (3) az optimista jóslatok teljesülése kisebbfajta csoda volna.
A Fehér Ház szerint 2010-ben a a növekedés +3,2% lesz, közgazdászok szerint +2.1%.
A szomorú valóság: (1) a nagy világválságban a GDP így változott: 1930: -8,6%; 1931: -6,4%; 1932: -13%; (2) a mostani összeomlások sokkal súlyosabbak voltak, mint 1929-ben. Ez persze nem jelenti azt, hogy a 2009-es, 2010-es és 2011-es számok is rosszabbak lesznek. De az világos, hogy a +2-3%-os növekedés csak vágyálom.
Egyre több jeles közgazdász kezdi felismerni, hogy elõrejelzéseik nagyon nem stimmelnek. Csak idõ kérdése, hogy ezt a nyilvánosság elõtt is beismerjék.
3. ráébredés: A kormány mentõintézkedéseinek veszélyes mellékhatásai csak elmélyítik és meghosszabbítják a gazdasági válságot.
A költségvetési deficit mindenképp az egekbe fog szökni. Nagyarányú kormányzati hitelfelvétel nagyon magas reálkamatokat fog eredményezni. Az általános kamatemelkedés az élénkítõ intézkedések minden pozitív hatását ki tud oltani. A még mûködõ gazdaság is nehéz helyzetbe kerül. A mentõcsomagok nem a legjobb, hanem a legrosszabb helyzetbe került bankokhoz, vállalatokhoz kerülnek, ezért a tõke átlagos megtérülése csökken. Ezt egyre többen látják. Csak idõ kérdése, hogy ezt a nyilvánosság elõtt is beismerjék.
Persze más a beismerés és más dolog a cselekvés.
4. beismerés: Azok a befektetõk, akik nem védekeznek, befektetéseik 90%-ának búcsút mondhatnak
A befektetõk ilyen körülmények között örülhetnek, ha papírjaik nem értéktelenednek el teljesen. Akár kötvény, akár ingatlanpiaci papír, akár részvény, akár betétbiztosítás nélküli bankbetét, mind bajban van.


http://astro.elte.hu/~hetesizs/usa-panik.html