IV. „Erdélyország az én hazám” világtalálkozó,


Dunakanyar, verõcei Csattogó-völgy, július 2-4.


Ezernyi program várja Erdély szerelmeseit!


Igazi erdélyi hangulat, vendégszeretet, mintegy hetven rendkívül színes kulturális, irodal-mi, szórakoztató non-stop program, gasztronómiai finomságok, játékok, látványosságok, jóté-konysági gyûjtés, jókedv és derû - mindez sok ezer érdekes ember részvételével a világ minden részébõl. Ez várja a résztvevõket július 2-4. között, az immár negyedik alkalommal, megrende-zendõ „Erdélyország az én hazám” világtalálkozón, amelynek zászlaja a fenséges fekvésû Duna-kanyarban, Verõcén a hat hektáros Csattogó-völgyben fog lobogni, ahol az Erdélybõl elszár-mazottak, s azok leszármazottai, valamint az Erdély sorsát szívén viselõk találkozhatnak egy-mással a világ minden tájáról. Mindez részletesen is kiderül a rendezvény alkalmából, Erdély-ország címmel megjelent, 32 oldalas színes fesztiválújságból.


A programok mindegyike köthetõ Erdélyhez, s több fedett helyszínen zajlanak az események, akár egyszerre is. A Nagy Színpadon neves, ismert elõadók, zenészek lépnek fel, mint például azIsmerõs Arcok, Kovács Nóri és a Motiva zenekar, a sepsiszentgyörgyi Dancs Annamari énekesnõ, Petrás Mária és Döbrentei Kornél, Rokka és a Déva zenekarok, a H-599 rockzenekar.


A Kis Színpadon ismert történészek, szociológusok, közéleti személyiségek elevenítik fel Erdéllyel kapcsolatosan a múltat, jelent és a jövendõt. Megemlékezünk Trianonról, 1990 márciusának esemé-nyeirõl. A Kós Károly Kultúrterem ad otthont a július 3-án megtartandó Mûszaki, Gazdasági- és Természettudományi Konferenciának. Július 4-én ugyanitt mûhely-beszélgetésekre kerül sor írókkal, civil egyesületek vezetõivel.


Esténként néptánc, népzene várja a kultúrházban és a Kis Színpadon a szórakozni vágyókat. Az Ifjúsági- és kézmûves sátor ad otthont az Erdélybõl érkezõ kézmûveseinknek, kik szülõföldjük, közös származási helyünk népmûvészeti termékeinek megszületésébe engednek bepillantást.


A közeli erdõ hûs környezetében cserkelés, íjászat, ifjúsági vetélkedõk, ügyességi versenye-ket szervezünk. Hajnalban és késõ délután mód lesz a horgásztó gazdag halállományából kiemelni egy-egy kapitális méretû példányt. Változatos lehetõség nyílik sokfajta sportág kipróbálására: foci, kézi-labda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda. Magunkba fordulásra, lélektisztulásra a táboron belüli egyházi sá-toron kívül a fenséges Börzsöny erdeje, vagy a csodás Duna-part ad tág teret.


Külön kiemeljük a programok közül a július 4-én vasárnap délelõtt felszentelésre kerülõ „Erdélyi Vándorok” faragott emlékmû avató ünnepségét, valamint július 3-án szombaton és július 4-én vasárnap az „Erdélyi vándorok” elnevezésû díjkiosztó gála mûsort.


A Csattogó-völgyben, a táborban 325 személynek van biztosítva faházas, illetve jurtás elhelyezés teljes ellátással, s közel 600 fõ sátorozhat a füves gyepen. Bõven van szálláshely Verõcén és környékén is, amirõl szintén a fesztivál honlapján adunk tájékoztatást. A vonattal érkezõ vendégeinket a verõcei vasútállomástól külön mikrobuszokkal szállítjuk ki a csattogó-völgyi táborba, majd vissza a vasútállo-másra. Parkolás a táboron belül és kívül egyaránt biztosított.


A felnõtt napi jegy ára 2.000 Ft, három napra 4.000 Ft. Diák (12 éves kor felett), nyugdíjas napi jegy ára 1.000 Ft, a nagycsaládosok pedig 50%-os kedvezményben részesülnek.


A világtalálkozó honlapján – www.erdelyhon.hu – részletesen informálódhatunk a rendezvényrõl, színes programjairól, fellépõirõl, a szállásokról, belépõkrõl, felhívásokról.



A rendezvény fõvédnöke: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes atya, akinek az árva gyermekeket gon-dozó szolgálata megsegítésére, mind elõzetesen a Panoráma Világklubban, mind pedig a rendezvény ideje alatt jótékonysági gyûjtést rendezünk. Ugyanakkor a világtalálkozón a fellépõk honoráriumu-kat, a szervezõk a bevétel egy részét fogják felajánlani az árvíz sújtotta települések bajba jutott lakosainak! A rendezvény háziasszonya Petrás Mária, lebonyolítója a Budapesti Székely Kör, vala-mint alapítványa.


Remélhetõleg, július elsõ hétvégéjén minél többen ellátogatunk a lassan zarándokhellyé váló erdélyi vándo-rok Agyagfalvájára, a verõcei Csattogó-völgybe, hogy ismét kezet foghassunk és megölelhessük egymást, s három napig önfeledten örülhessünk az együttlétnek!


"Fél világot is bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel
s elfúj a szél, mint kósza õszi lombot, ha nemzetedrõl megfeledkezel."


(Wass Albert)


A világtalálkozó fontosabb elérhetõségei:


Fõszervezõ: Gaál István, mobil: +36-70-9469121, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Sajtófõnök: Dr. Tanka László mobil: +36-20-9280088, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Honlapszerkesztõ: Bálint Csaba mobil: +40-742-355759, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Honlap: www.erdelyhon.hu