A hitelezés, a hitelválság, az ingatlanok és az ingatlanmaffia társadalmi összefüggései






Mi is az ingatlanmaffia? Egyesek szerint az állami alkalmazottak, a törvényhozás által tûrt, támogatott csalás, amikor lehetõséget teremtenek az állampolgárok szervezetten történõ becsapására, kifosztására. A másik vélekedés ide sorolja a megtévesztést is, amikor hamisított papírokkal más ingatlan tulajdonát sajátjaként értékesítik a bûnözõk.


Egy tágabb értelmezés szerint jelenleg egy kvázi ingatlanmaffia veszi el az amerikai polgárok otthonait, teszi utcára õket. És ezt az amerikai modellt követjük itthon mi is, aminek az a veszélye, hogy hasonló sorsra juthatunk.
Hogyan függnek ezek össze, mi a közös bennük?


A probléma gyökere a közös, az emberi természet hibája, a mohóság, a pénz utáni vágy, a birtoklási vágy, amit a fennálló társadalom vezetõi támogatnak, más részük jobb esetben csak közömbös ezzel a problémával szemben.


Hogyan alakulhatott ez ki?


- A fõ ok, hogy engedték, engedjük, hogy országok pénzügyeit magánemberek magánbankokon keresztül a saját hasznukra, gyakorlatilag felelõsség nélkül irányítsák. A FED, az amerikai jegybank szerepét betöltõ bank néhány család tulajdonában van, akiknek eladósodott az egész világ, csak azért, mert a pénzt a FED kamat ellenében bocsátja a kormány rendelkezésére..


- Kialakulhatott a minden kontroll nélküli, törvénytelen magyaroszági privatizáció miatt.


- Hazánkban a pártok finanszírozását homály fedi, a kapott kampánypénzekért, a hatalomért cserébe a támogató pénztõke számára kedvezõ döntéseket, törvényeket hoznak megválasztásuk után a parlamentben, minisztériumokban / amit az ellenzék is támogat, hiszen õket is finanszírozza a pénztõke / pl. emlékszünk a Postabank esetére vagy a bankkonszolidációra /ami nagyon emlékeztet a mostani amerikai hitelválságra. Nálunk az történt, hogy a hiányt az állam, azaz mi kifizettük.


Tehát a hatalamra jutottnak, sõt ellenzékének sem érdeke az átlátható, tiszta közélet, a jogbiztonság, a jogegyenlõség, és ez igen erõsen segíti az ingatlannal történõ visszaéléseket is.


A hatalomra jutott pártot és ellenzékét is ugyanaz a pénztõke támogatja, csak látszólagos a vetélkedés közöttük a szavazókért, valójában több közös gazdasági társaságban együttmûködnek, a mai Magyar Pártok valójában szûk érdekcsoportok, baráti társaságok, akik a mi, azaz a választóik érdekeit a legkevésbé sem képviselik.


http://index.hu/gazdasag/magyar/pionva080922/


Mi történt pontosan Amerikában?


Amerikában - szándékosan - annyira alacsonyra vitték a kamatlábat és olyan mértékben emelkedtek az ingatlanárak, hogy egy ingatlanra több hitelt is fel lehetett venni. Ráadásul az amerikaiak napi fogyasztásukat fedezték hitelekbõl. Késõbb hitelt vettek fel, hogy máshová befektessék, ráadásul a bankok is elkezdtek olyan befektetési jegyeket forgalmazni, melyek a hitelkihelyezés nyereségére épültek. A probléma ott kezdõdött, amikor az ingatlanok ára esni kezdett, így eltûnt a hitel mögötti fedezet. Ráadásul a hitelek is drágultak a magasabb kamatok miatt. A kör bezárult, az ügyfelek nem tudják fizetni a hitelt, ha a hitel elbukik, akkor viszont a befektetései is elúsznak a fogyasztónak, hiszen olyan befektetési jegyet vett, mely akkor nyereséges, ha mindenki pontosan fizeti a részleteket.


- Az USA-ban most egy olyan terv látottt napvilágot, miszerint a becsült 1000 milliárd usd értéktelen hitelt az állami adóssághoz csapják, ezzel a dolgozó állampolgárokkal fizetteik ezt majd ki, azokkal, akik épp e miatt elvesztették otthonaikat, befektetetéseiket...A bajok okozói, egyes bankárok maradnak a helyükön, csak gazdagabbak lettek, és kevesebb lett a versenytárs.
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=102556


Hol van a párhuzam? Ott, hogy az emberek itt is eladósodnak, a jövedelemük, a bevételük viszont egyáltalán nem biztos alapokon nyugszik, jórészt a külföldtõl függ, akár a tõzsdén keresztül manipulált árfolyampolitikán, vagy a külföldi cég munkahely megtartásán keresztül.


* Hogyan kezdõdhet a lecsúszás?
* Kikbõl válhat áldozat?


A mai társadalmi recept szerint az embert, a munkaerõt dolgoztatni kell, annyi fizetést kapjon, hogy munkaerejét újra tudja termelni, és fogyasztani tudjon. Ha nem elegendõ erre a jövedelme, vegyen fel hitelt a megélhetés fedezésére. Sokan már itt tartanak közülünk.


A hitel elõrehozott fogyasztás, meg nem kapott jövedelem elzálogosítása, amiért cserébe általában aránytalan kockázatot kell vállalni, ingatlanfedezetet kell adni, ami ezután nagyon könnyen elúszhat.


Magyarországon gyakorlatilag megszûnt a hazai termelés / lásd cukorgyárak, élelmiszeripar, könnyûipar, nehézipar, a közmûvek, energia szolgáltatók külföldi tulajdonban, - és külföldi élélmiszereket fogyasztunk, pl. spanyol paradicsom, osztrák alma, olasz szõlõ.. - gyakorlatilag külföldi cégek bedolgozói lettünk / Suzuki, Audi../ és ezen felül esetleg szolgáltatunk egymásnak..


A média is, annak tulajdonosai is partnerek a vágykeltésben, és ennek következményében, az eladósításban.


Ezek kapcsán felmerülõ néhány kérdés:


- Miért éri meg az Auchan, Tesco, Spar, Lidl, Aldi, cora, stb áruházaknak itt letelepedni?


- Nekünk miért nem éri meg mûködtetni hasonló áruházakat?


- Miért kell az állam mûködtetéséhez külföldrõl kölcsönt felvenni, amikor a béreken 2 x annyi terher van, mint maga a nettó bér, és ez az államkasszába kerül?


300.000 Ft bruttó munkabér esetén:


A munkaadónak ez 402.450 Ft-ba kerül, ebbõl az államé: 102.450 Ft


Munkavállalónál marad tisztán a 300 000-bõl: 166.500 Ft + az államnak : 133.500 ft
20 % áfa a fizetés elköltésénél ami + az államhoz kerül: 33.330 Ft
Összesen az államnak: 269.280 Ft, ami több mint 200 %-a a munkavállalónál maradó 133.170 Ft-nak + az illetékek, adók, amit a nettó bérbõl kell még fizetni..


- A multinacionális tõke által teremtett munkahelyek állami támogatása, a betelepedett cégek adómentessége mennyibe kerül nekünk?
- Mennyi az a kölcsönösszeg amit ténylegesen felvettünk eddig? Mennyi az, amit már visszafizettünk?
- Hogyan hasznosult ez a kölcsön? Hová került?
- Miért lehet az államháztartásnak hiánya? A vezetõinknek a saját vállalkozásaikban miért nincs veszteségük?
- Miért kell bizonyíthatóan jól jövedelmezõ cégeket privatizálni? pl. ELMÛ privatizáció, 8 % eszköz arányos nyereség garantálása a befektetett tõke után! Ki adott erre felhatalmazást?
- Ki adott felhatalmazást az egész ország sorsát meghatározó lisszaboni szerzõdés - a korábban népszavazásokon megbukott európai alkotmány alárására, ahol hatalom és ellenzék képviselõi is jelen voltak?
- Miért volt eredménytelen minden parlamenti vizsgálóbizottség / olaj, ingatlanmaffia, stb / munkája?


Miért és meddig tûrjük mind ezt?


Megoldási javaslatok:


Az ingatlanmaffia jelenség a társadalmi anomáliák közé tartozik. Ennek megszüntetéséhez:
1 Morál, etika mint alapvetõ emberi magatartási norma tanítása, ennek beépítése a már iskolás kortól az emberekbe
2 Közösségek kialakítása, összetartozásuk, egymás segítésének ,ezzel a nemzettudat erõsítése
3 A tudás elismerése, az oktatás színvonalának emelése, oktatók megbecsülése
4 Vezetõ politikusok, tisztségviselõk felelõsségre vonhatósága, visszahívhatósága, hiszen valakik felelõsek az Államadósság költségeiért, ami 2007-ben a költségvetésben 1112655,5 Millió Ft, azaz 1.112.655.500.000 Ft
5 Vezetõk teljes vagyonukkal feleljenek a rájuk bízott közösségi értékekért, ide tartozik pl. a
6 Nemzeti Vagyonleltár, ennek átadása – átvétele nyilvános jegyzõkönyvvel történjen
7 Parlament létszámának csökkentése, pártok ne kerülhessenek hatalomgyakorló helyzetbe, listás helyek megszüntetése
8 Nem lehet a pénzt áruvá tenni, és kereskedni vele, mert ezzel indokolatlan függõség alakul ki a kereskedett devizán, azaz a tõzsdén kereskedõktõl, a tõkeáttétel miatt, hiszen elegendõ a kereskedett tõke 1- 5 %-át letétbe tenni, de a 100 % elmozdulásával kell számolni.
9 Tõzsde rendkívül körültekintõ újraszabályozása, mert az egyik eszköze az államok feletti hatalom gyakorlásnak, a kizsákmányolásnak, a modernkori rabszolgatartásnak
10 A banki tartalékráta 100 % legyen, tõkeáttétel a bankok és a tõzsdei kereskedés esetén 1/1 legyen
11 Bankok, biztosítók pénzintézetek közösségi tulajdonban legyenek, ne lehessen visszaélni, népeket elnyomni, kizsákmányolni velük
12 Mûködésük nyilvános, ellenõrizhetõ, számon kérhetõ, minden állampolgár számára érthetõ legyen
13 Ugyanez vonatkozik a kormányzatra, közintézményekre
14 Egységes, könnyen átlátható adórendszert, 20 % adóval,
15 Vállalkozások és tulajdonosaik csak korlátlan felelõsséggel, átlátható szabályozás szerint mûködhessenek
16 Vagyontörvény visszavonása. Az élethez szükséges alapvetõ dolgok / pl. energia, - víz, gáz, elektromosság, utak, közterületek, a maximált területen felüli földek / csak köztulajdonban lehessenek, senkinek nincs joga kizárólagosan birtokolni, magáncélra hasznosítani, értékesíteni ezeket.
17 Ne lehessen egyetlen szervezetnek, magánszemélynek sem túlhatalomra szert tenni
18 Független Média létrehozása, / most csak azokról kapunk hírt, amit megrendelnek, nem tudunk nagyon sok dologról ami akár a környezetünkben, akár a nagyvilágban történik. Napkelte, Hír TV .../.
19 Lobbizás betiltása, mert ez a gyakorlatban a törvényesített korrupciót jelenti /egy kis csoport érdekeit kell a többség érdekével szemben érvényre juttatni, hiszen ha nem így lenne, nem kellene küzdeni, lobbizni érte../


http://spekulans.blog.hu/2008/09/26/a_goldman_lobby


Energiatakarékos megoldások elterjesztése, támogatása, megújuló energiforrások / nap, szél, víz, / , háztartásokban csapadékvíz összegyûjtése, / öntézésre, mosásra, mosogatásra /


20 Sokan mondják közülünk is, én egyedül kevés vagyok ehhez. Egyedül igen, de összefogva már nem, hiszen a jövõnkrõl, a sorsunkról, az általunk összeadott pénzrõl van szó, ennek a sorsáról döntünk a szavazáson, ki kapja a kassza kulcsát..aztán közünk nincs az egészhez, csak kívülrõl figyeljük a marakodást a koncon..Ez a demokrácia?


23 Civilfórum, civilkontroll kell, ahol az etikai, morális elvek alapján le kell fektetni a jövõ politikai struktúráját, - a nyilvánosság, elszámoltathatóság, számonkérhetõség, visszahívhatóság alapján, - amiben a köztulajdon kell, hogy kiemelt szerepet kapjon, az egyéni motiváció figyelembe vétele mellett


Az ingatlanmaffiát, mint egy torz társadalmi anomáliát, csak a társadalom
bajainak orvoslásával lehet hathatósan kezelni.


Cél: A Következmények nélküli ország átalakítása közösen, összefogással egy élhetõ, BOLDOG országgá, ahol nem a napi megélhetés miatt kell az emberek döntõ többségének 12 - 16 órán át dolgozni.



A legfontosabb: Te magad légy a változás!


Szeretettel várunk mindenkit a további együttgondolkodásra!