Normák




Normák


Az emberi együttélés normáinak nem felelnek meg a törvények, amelyek lehetõvé teszik, megengedik, hogy teljesítmény nélkül, örökölt pozíciókba fészkelõdött, hatalmat öröklõ hiszékenységben szenvedõ elit gazdaságilag kiemelkedjen. Vagy a pártosodásban szenvedõ szocialista világnézetek alapjain felnõtt értelmiség fittyet hány a törvényekre! Az utóbbi volna a jobbik eset, mert a társadalmi lélektan könnyebben fogadja el, hogy léteznek gyarló emberek, minthogy az elé állított normák hamisak.

Beszéljünk világosan! Magyarországon egy olyan értelmiségi réteg volt hajlandó mindig a kiegyezésre a tönkretevõivel, akik számára a néplélektan egyáltalán nem volt fontos, amolyan „hiszed, nem hiszed, nem kapsz mást” alapon, elhivatottságbeli pökhendiséggel azt képzelik az egyetlen lehetõséget csakis õk, kínálják, a világ valamely szegletébõl szalajtott trendi ideológiával. Természetesen maga mellé állítani a többséget sosem sikerült. Az egyéni kreativitás bevetett mindent, Soros Györgyöt, Konrád Györgyöt, Tölgyessy Pétert, Tamás Gáspár Miklóst, Vágó Istvánt és megannyi beképzelt hõst, maga alá akarta gyûrni a hatalmi mámor, a pillanat az örökkévalót. Nem sikerült. Ezer elmélettel, pénzzel, tudással, gazdasági erõvel, nemes és nemtelen eszközzel megpróbálták, de nem sikerült. Most mézes-mázos kerülõ úton új támadást indítanak – „nincs új a nap alatt”-, csörgetik az ezüstöt és nem értik: A magyar föld, a magyar lélek nem eladó!

Gyártanak új ideológiát, miszerint a társadalmi többségnek (demokrácia) nem kell tudnia milyen folyamatok játszódnak körülötte, csak a feléje közvetített médiacsábítás alapján reagálnia a pillanat kihívására– a gyakorlatban már nagyon-nagyon régen ezen elv alapján irányítják az embereket-, és számára akkor és úgy fognak érkezni az információk, ahogy és amikor a tulajdonosi (pénzoligarchiák) logika érdeke megkívánja. Azaz a döntési ceremóniát (a választást) lesilányítják egyszerû kutyakomédiává. Így lehetett hazánkban meghatározó politikai (rendszerváltó) erõ az SZDSZ és - ne legyen igazam-, így lesz a FIDESZ centralista hatalomgyakorló kiszolgálója a gazdaságot uraló tulajdonosi rétegnek. Mert mit is mondott Orbán Viktor most Tusnádfürdõn, - nem szószerinti idézet következik- Amennyiben õ alakíthat kormányt, abban se szocialista, se jobbikos nem kap szerepet (ezek szerint Bokros Lajosnak, Dávid Ibolyának és Kóka Jánosnak még van lehetõsége a kabinetbe kerüléshez?), vagy jön a szintén liberális (azért nem árt nem elfelejteni a FIDESZ liberális gyökereit) LMP szövetségben a Humanista párttal. Azok azonban, akik a világban uralkodó trenddel (történetesen Európában új erõre kapó jobboldalisággal, - mi is a baj a Jobbikkal, hogy radikális?), nem értenek egyet, azok szentségtörõ eretnekek, szélsõségesek. Természetesen a pénzoligarchiák által kijelölt ösvény csak az elfogadható politikai magatartás, ebbõl kimaradni vétek – hangzik el az újabb blöff.

A történelmi tények csak gyõztes igazságokat tudnak feldolgozni, mivel a vesztes ideológiákat meghamisítják, megsemmisítik, nehogy meghatározó erõ vállhasék belõle. Így az emberi együttélés normatívái csak és kizárólag az uralkodó trend dogmái alapján kerülnek közerkölcsi megvilágításba, azaz bármilyen ideológiát elfogadtat a hatalomgyakorló. Az az egyszerû logika, mely a Krisztusi magatartásból indul ki, viszont a világot, felforgató érdektörvényeket nem képes befogadni, így a médiadiktátumok csak pünkösdi királyságokat tudnak generálni bárhol a világban.

A pénzelvû világmûködési modell érkezett el az utolsó felvonáshoz, nem pediglen a gazdasági trendek, jobb-, baloldali hatalmi játszadozásának kezdõdik egy újabb fejezete..

Az életnek emberközpontúnak kell lennie, mert különben értelmezhetetlen csacsiságok –szocializmus, kapitalizmus, liberalizmus stb.- politikai és gazdasági mitológiák (Orbán Viktor szavaival) uralkodnak a mindennapi logikán, a józan paraszti észen. Jó, ha a pénzoligarchiák és szolgálatukba szegõdött Júdás-Pilátusok az eszükbe vésik, hogy az emberbõl nem írtható ki a Krisztustudat, mert amennyiben ezt hatalmi lehetõségeik folytán mégis megvalósítják, úgy megszûnik az élet, a szeretet, a lélek, minden mi képzeletükben létezik.

2009.07.19.

Gavallér János
a Kárpáti Harsona munkatársa