Leszünk-e gyõztesek



Gavallér János

Leszünk-e gyõztesek


Gyõztes csaták paradoxona, hogy a háború megnyeréséhez, vagy elvesztéséhez csak és kizárólag stratégiai jelentõséggel bírnak. Bebizonyosodott, hogy Magyarországon az ide importált életformák, gazdasági hókuszpókuszok még csak felébreszteni sem tudják a tisztességes öntudattal bíró lakosság idegrendszerét. Jöttek, mentek hatalmak, ideológiák, csacska, de felvilágosultnak hirdetett eszmék, ám a magyar lélek maradt „Ember az embertelenségben” – ez nagyon fáj a világnak. Oly sok pénzt, és annyi évet herdált el a liberális-globálmanna, hogy észre se vette, a süket füleknek prédikál! Mert a mi társadalmunk, ha szikráját véli felismerni a tisztességnek, a tudatosulás néhány éve után, kétséget kizárólag felsorakozik a humános élet lehetõségét kínáló erõ mögé. Eljátszotta az értelmiségi elit a lehetõséget, hogy a társadalmi lélektan idõszerû változását, egy olyan berendezkedés mellé állítsa, amely a magántulajdon sérthetetlenségére épülve, a gazdaság mozgatórugójává váljék.
Átmeneti csatákat nyer az értelmiségi elit választások idején, de a háborút – egy nyugodt, berendezkedett, stabil rendszereszmét- fájdalommal kell közölnöm, el fogja veszíteni.

Minden elkövetkezõ választás – ha egyeztetett csalás nem történik-, egyre jobban ki fogja mutatni a néplélek elfordulását az értelmiségi elit által preferált megoldásoktól. Jó, ha gyors döntéssel, még egy elõre hozott választással az MSZP át tudja játszani a FIDESZ kezére a hatalmat, mert még egy év tehetetlenségben vergõdõ gazdasági ámítás után már a JOBBIK számára nem az MSZP legyõzése, - második erõvé válás-, hanem a hatalom átvétele lesz a cél és az elfogadható eredmény. Figyelem felkeltõ lehet a FIDESZ számára az MSZP önámítása, miszerint az emberek meggyõzõdéssel szavaztak egy „múlti-érdekeket képviselõ baloldali pártra”, holott csak és kizárólag a szociális jelzõ mögött lappangó és elfogadható életforma utáni nosztalgia miatt maradhatott életben a szocialista párt.

A Gorenje gondolkodás ( én ismerem a kiskaput és át tudom ejteni a társadalmi törvényeket, úgy ahogy akarom) szintjén rekedt nagyvállalkozóink „ki – Offshore- dáltak” a törvényben elõírt kötelezettségek alól, így odadobták a gazdaságot a gátlástalanság dagályának, nem számolva az apály idején keletkezõ hiány forró talajával, amely most elkezdte égetni a talpukat. Itt állunk hát, a nagy reményeket szövögetõ rendszerváltó FIDESZ, önigazoló pufogtatások közepette beszél a világ új irányvételérõl, miközben „igazmondásukat”, „rátermettségüket” 20 év alatt nem tudták realizálni a gazdasági életben, azaz megtûrték a velejéig romlott korrupció sokadvirágzását.
Amíg még lehetõségük van – mivel már felismerték, hogy a világ rohamos változáson megy keresztül-, addig változtathatnak mind az önmaguk, mind a társadalom gondolkodásán azonképp, hogy megszüntetik a gyarmatosítással felérõ múltiberuházások állami támogatását, adómentességét és határozottan és egyértelmûen kiállnak azon elképzelések mellett, amelyek az itt termelt hasznot csak és kizárólag hazánkban engedélyezik felélni, vagy új beruházások útján visszaáramoltatják a gazdaságba. De olyan gondolkodású és beállítottságú pénzgurukra nincs szüksége az országnak, amelyek a humánerõforrást minden gondolkodás nélkül cserélik le a modernkor vívmányaira – az ilyen emberek gátlástalan gazemberek, mint ahogy a változó világesemények tanúbizonyságot fognak tenni az ember mellett.


Nem a hurrá optimizmus idejét éljük. Azzal nem lehet elégedett senki, hogy az emberi irigység alapján – amerikai halott világot utánozva-, versenyben gyõzi le a gyengébbet és pillanatnyi helyzetelõnyét kihasználva, válik megkerülhetetlen tényezõvé. A pénzvilág lassú genocíduma az ellehetetlenítés, erre nem lehet büszke egy pénzguru sem. Nos átalakulóban a világ, elégedetlenség itt is, ott is, olyannyira, hogy gyökeres változások fognak bekövetkezni viharos gyorsasággal és a felkészületlen, habzsoló tõzsdetrend magával fogja sodorni a világban uralkodó neoliberális eszmerendszereinek képviselõit. Amennyiben lesz emberi bizalomra épülõ akarat szerinti törvényalkotás és törvényérvényesítés – az egész társadalmat átfogó önrevízió (elsõsorban az ügyvédek, könyvelõk, köztisztviselõk és nagyvállalkozók körében)-, akkor marad esély a közmegegyezésre, egy élhetõ ország megteremtésére, de ha az itt és most, én, és más senki nem tudja, nem teheti felfogás tovább görcsöl, akkor beláthatatlan rombolást fog végezni a tõzsdelavina.



2009.06.08.