Gazdasági mátrix



Gavallér János

Gazdasági mátrix

Ha ilyen nagy a válság, akkor a pártok finanszírozását miért nem állítják le? A hatalmi pozíciók megszerzésére létrejött társulásokat miért kell közpénzbõl támogatni? A társadalomnak nem fûzõdik közvetlen elõnye abból, hogy az egymással versengõ jobb és bal, liberális és konzervatív nézetek a gazdaság vérkeringésébõl bármilyen összeget elvonjanak.

Ha ilyen nagy a válság, miért nem korlátozzák a reklámokat? Illetve, miért nem kötelezik a reklámozókat arra, hogy ugyanannyit fizessenek az államnak, mint amennyit termékmenedzselésre, vagy politikai kampányokra fordítanak!

Mondanám, de nincs kinek, hogyha ilyen nagy a válság, akkor autópályát, kaszinót, irodaházakat, szállodát, hotelt (a metrót nem is merem emlegetni) miért kell Uniós pénzbõl építeni? Miért nem lehet az ehhez hasonló beruházásokat leállítani? Mert, mint tudjuk a jóléti társadalmakra jellemzõek a luxusberuházások és ezek egy elenyészõ kiszolgáló személyzettõl eltekintve, nem igazi munkahelyteremtõ beruházások, egyébként sem mondhatjuk az éhezõnek, hogy halálod után valamikor majd lesz mit enni.

Természetesen a kaszinó – a maga megkérdõjelezhetetlen pénzmosodai szolgáltatásával, hiszen ha bemegyek egy nagyobb összegû illegális pénzzel, kijöhetek egy kisebb, legális összeggel-, több munkahelyet teremthet, de vajon egy válsággal küzdõ ország foglalkozhat-e –kiemelt projektként- a luxusigények kielégítésével akkor, mikor az állampolgáraitól szociális szolgáltatásokat vonnak meg.

A „Pannonpuma” se száguldozik az autópályákon, viszont igaz, hogy a multik mozgáslehetõségeit oly mértékben elõsegítettük, hogy a mi adósságainkon hizlalt bankokon keresztül a létezõ értékeinket, talán tiszteletbeli fenségjel alapján, akadálytalanul kamatoztatják a gazdasági mátrixban. Hozzák a világgazdaság szemetét és viszik a hasznot.

Ha ilyen nagy a válság, akkor egyszerû törvénykezéssel miért nem kötelezik a fenomenális gazdasági zseniket, hogy az országban keletkezett profitot az országba ruházzák is be
(Bizony milyen sokat köszönhet Demján úr is az orosz embereknek, hisz tisztességes úriemberi magatartáshoz méltón, azokat segíti munkahelyhez, akik gazdaggá tették).

Mondják, hogy a fekete gazdaság virágzik, kiknek a kezében van a gazdasági hatalom (emlékezzünk csak: „a baloldal szervezettsége révén megszerezte a gazdasági hatalmat”), kik tudják mûködtetni a korrupt újraelosztást?
Aztán meg most –akinek, ha csak jelképesen is, de nevéhez vér tapad -, azt mondja „Fájni fog!”

Azt mondják, válság van, azok mondják, akik szétprivatizálták a gazdaságot, az országot elmutyizták, off-shore cégek tulajdonosai (magyarul olyan cégtulajdonos, aki nem messzire, de kikerüli a társadalmi szolidaritást), ügyvédet, könyvelõt tartanak abból a célból, hogy több hasznot zsebelhessenek be. Azt mondják, túlköltekeztünk. Miért van jogállamban magánhadseregük? Nem bíznak az igazságszolgáltatásban? Vagy esetleg állampolgári jog a magántulajdon fegyveres védelme, egyáltalán, az Egyetemes Jogrend az õrzõ-védõk fegyveres tevékenységét nem minõsíti erõszakszervezetnek a társadalmi többséggel szemben?

Természetesen az állami beruházásokat olyan pályázók nyerik, akik igénybe veszik az off-shore cégek szolgáltatásait, ilyen-olyan formában, tehát a társaságnál pozíció adása, reklám tevékenység, szakértõi felkérés, vagy egyéb meg nem nevezett módszerekkel duzzasztják a kiadásokat.

Ha olyan nagy a válság, miért nem lehet egy egyszerû elszámoltatást végezni, mondjuk önkéntes alapon (a társadalmi igazságosság törvény általi elszámoltatást vár el) a leggazdagabb 500 vállalkozóval és minden párt elsõ 100-100 emberével, akik nyilatkoznának 1989-es és 2009-es vagyoni helyzetükrõl, természetesen a vagyonszerzés igazolásával. Ha olyan nagy a válság, akkor a tisztességes emberekkel, vagy a bûnözõkkel kell megfizettetni az illúzióként ránk tukmált jóléti társadalom mûködõképességét?

A mai magyar társadalomnak nem beképzelt gazdasági zsenikre van szüksége, hanem tisztességes erkölcsû vezetõkre, akik azonosulni tudnak az emberek problémáival és nem a Pavlovi reflex alapján játszanak demokráciát.

2009.04.21.