A bûnösök, a rosszak


Gavallér János

A bûnösök, a rosszak

Betyár nagy nyüszítésbe kezdett a mindenek fölötti kiszolgáló-egzisztencia médiája. A törvények felettiség képzeletében rútabbnál, rútabb, hazugabbnál, hazugabb gazdaságpolitikát, társadalmi és szociális döntéseket hozó, majd bíráló, sõt a tett intézkedéseket idejétmúltnak, pupolárisnak bélyegzi, ön-önmaga intézkedéseit a hatalom és a cselédség’ szétteríti a társadalomra. „Nem csináltunk semmit. Semmit!...Ki fogja megváltoztatni ezt a … országot?” – Mindenki felelõs, mindenki!
- Természetesen felelõs a pék, a pék, aki szombat éjszaka kivételével, borogatja a lisztet, dagaszt, adagol, rakja be a kenyeret a kemencébe, szedi ki, éjjel mikor mások alszanak, pék-éjszakai forróságban, havi 90-100 ezer forintért.
- Természetesen felelõs a gépsor mellett automatikussá alakult betanított munkás, 3 mûszakban 80-100 ezer forint hava juttatásért.
- Felelõs a tanár, a rendõr, a kõmûves, mert elérheti fizetése a minimálbér dupláját 120-130 ezer forintot.
- Bûnös a vállalkozó, aki hitelbõl indította vállalkozását, szeretne másnak is munkát adni, de a járulékok, az adó beléfojtják a lehetõségeket és megrendeléshez csak % - korrupció áron jut.
Mindenki felelõs és bûnös, de a törvények és a törvényalkotók, azok a kor követelményeinek megfelelõek? Urambátyám-diplomások országában nincsenek felelõsök!
Kik hibáznak ebben az országban? Hibázik az anya, mert szül? Hibázik az apa, mert dolgozik, akár két-három mûszakban és hó végén koppan kifordított zsebébõl a semmi? Hibázik az utcaseprõ? Hibázik a munkanélküli?
A talpnyaló egzisztenciaszolga hajtja és hajtja: - „Meg kell húzni a nadrágszíjat!”
Óriás betûkkel hirdetik, nem kell vízum az USA-ba! Kik utaznak? Akik évek óta - mindegy hogy milyen rendszer volt, mindegy hogy milyen rendszer lesz-, oda-vissza járnak kelnek a világban ( mit mesélhetnének; a Horváth tengerparti nyaralók, A Miamii utak, Hollywood, New York, Indonézia és a ciprusi off-sohrt cégek, dicsõségetek hírmondó utjai, ahol szórtátok az állam jó gazdájaként a pénzt), akiknek nincs drága kenyér, gáz, tej, levegõ! Akkor is így van, ha nem akarják beismerni, hogy õk a társadalom türõképpességét kihasználva, pártállami maradvány-egzisztencián hízva, ki GMK-ták, privatizálták zsíros állásaikból a jelent. „Mi az, hogy!” törvények betartásával már megengedhetik maguknak a fejlett kapitalizmus vívmányainak élvezetét és jóléti államról prédikálva az utolsó fillért is ellopják, leírják, korruptgazdasági lobbit építve fel, egymás közt szétosszák! Egy-két kivételtõl eltekintve, minimum, igazgató, Tsz fõkönyvelõ, polgármester, bankvezetõ meg miegymás volt és lesz, ha a csillagok ragyogása örökre el nem múlik, de a társadalom, az egyén, a munkás az bizony rosszul végezte a dolgát! Van még köztetek ember, ki az embert emberi értékként joggal bíró gondolkodó lénynek hiszi?
Hibásak vagyunk mindahányan, mert nem ûztünk benneteket még világgá, mert élhetetlen megfelelési kényszerképzeletekként kacsint még mindig elõ, mint kádári-intelligencia’, belõletek a szolgalelkûség: Az ember törvényeit feledve, farkastörvényeknek megfelelve, óriásragadozókat csábítatok ránk, hogy nektek jusson, hogy a maradékot ti felfaljátok és korbácsoljátok a népet. Jól van ez így?
„Nyakunkon a megszorítások életfojtó kényszere!” – mondják, akiknek bére sok volt és reméli bére sok marad, mondják, kik talpnyalók voltak és akik sosem vágytak!
Obama a 250 000 dollár alatti háztartásoknak adókedvezményt ígér ( cirka 50 millió Ft.),
McCain szerint a gazdaság élénkítésének feltétele az alacsony adó, igen, az eladósodott, a világválságot beindító Amerika leendõ elnökei adócsökkentésben bíznak. A szuper menedzser, leggazdagabb magyar Demján, természetesen kifejti a nemzeti kádárintelligencia partin, hogy „nem kérünk adócsökkentést” és igaz hazafiként beindította az összorosz állami lottót 51% tulajdonnal (Uram, ha odaköltözik én azt se bánom, de az itt szerzett vagyont itt illõ befektetni!)
Gyurcsány Ferenc szerint az IMF-megállapodás nem korlátozza a nemzeti szuverenitást.
Van még itt nekünk máshoz is jogunk, mint az elherdált állami vagyon fölött siránkozni?
Kifizethetjük a nagyvilág haszonszerzõ hitelpolitikájának örök kamatait, mert a kiszolgáló-egzisztencia már kimászott a talp alól, kimászott és bennünket visszalök a sárba, talán újra bevezetik, hogy 24 órából a magyarnak 25-öt kell dolgoznia!
Jól van ez így uraim? A bûnösök, a rosszak, mi vagyunk?
2008.10.28.