Szuperbuborék


A kapitalizmus ártatlan gyermeke, a tõzsde (a munka és termelés nélküli pénzszerzés édes otthona), vergõdik túlterjeszkedésének eredményeként. A pénzvilág szûznemzéssel szaporodó oltárát, a mannaesõ hirdetõk, keresztre feszítik. Igen, megelégelték az õs-mammon urak, hogy szélesedett a jólét ollója és bejelentkeztek hatalomigénnyel a senkik.
Nos a színlelt „gazdálkodj okosan” játék, a nullák blöff-trendje, értéket szabott minden gondolatnak, minden látszatrendnek befektetési törvényt állított, amely alapján bármikor, bárhol mozgatható a talaj a realizmus talpa alatt és hogy a haszonszerzõ arisztokrácia végtelen zsebét tömje. Mindenki ismeri az emberiség azon ábrázolási módját, hogy 100 fõre redukálva mutassuk be az emberiség életminõségét. Az életminõség és a gazdasági termelés függvényábrázolásában, (a számok bûvészmutatványait ismerõk körében kabaré varieté a tény) nem mutat összefüggéstani képet a befektetett munkaerõ szerepe, mióta a tõzsde felerõsítheti, vagy épp legyengítheti bármely termék-elõállító tevékenység eredményét. A világpiac szereplõit a legkevésbé sem érdekli az ember (Soros úr életfilozófiája: „Piaci szereplõként nem kell foglalkoznom tetteim következményeivel”- A világ felelõs pénzoligarchiáit hazánkban Soros György neve képviseli)
A kapitalista mátrixban egy papírdarab többet ér, mint a kenyér és a víz, ezt szajkózza a világ. Illúzióban ring a tudat; érzékcsalódás a törvény; lélekárulást követ el az idõ; a demagóg hatalomvágy egyenlõ az egzisztencia éhséggel. Mint ismert, a népesség alig 20% rendelkezik
bankbetéttel. Drága jó kormányunk garancia törvényt kíván hétfõn a parlamentben megszavazni a bankbetétekre, azaz a mi bõrünkre garantálja a jólétben élõk betéteinek értékállóságát, ennek érdekében a kiadások befagyasztásával tovább nyomorítja a 80%- nyi lakosság mindennapjait. A büntetendõ és bûnös társadalmi réteg a gazdasági eredményeket elõállító és a megtermelt javakból legkevésbé részesedõ lakosság (2020-ra minden jó lesz – hirdeti az MSZP-, de egy-két hétre elõre nincs rálátása, nincs realitásérzéke a hatalomnak)?
Mert tõzsdézni kötelezõ (minden megtermelt értéket a világkereskedelem fogadóirodáiban kell értékesíteni, azért hogy a pénzoligarchiák bármikor, bármit felvásárolhassanak, majd egy másik pénzpiaci szereplõnek értékesítsenek kizárólagosan), ha kiszolgáltatottá akarja tenni magát (szolgálni kívánja Mammon-bûvészek játékait a vágy) az állam.
A világkereskedelem egyetlen célját tudta Európában realizálni: Megszüntette az önellátó társadalmi berendezkedést! A függõvé tétel legfõbb sarköve az elõállított javak tetszõleges szétosztása. Bizonyos áruk, bizonyos körülmények között való elõállítása, biztosítja a gazdasági zsarolás, az országok fölött álló kormányzás, a lelkiismeret elnémítását, mivel egy-egy nélkülözhetetlen alapélelmiszer kizárólagos forgalmazása (pl. a cukor) megbéníthatja a logikus cserekereskedelmet, és fel lehet vásárolni…(Manhattant, Lengyelországot, Magyarországot?) Mert mi történne, ha az összes tõzsdét, az össze bankot holnap bezárnák és soha többet nem nyitna ki? Mivel a tõzsdék, bankok csak papírhalmazok, több jutna az emberiség 80%-ának, viszont megszûnne a képzelt világtermelékenység hazugsága, hisz a tõzsdék már az össztermelés 40-60 szorosát (!!!) is értékesítik. Mert a spekulánsok hiába állítanának az emberiség elé csapdát, az elosztás kikerülné a tõzsdét és az értéktelen’ pénzhalmazok nem játszhatnának, nem packázhatnának a mezõgazdasági, élelmiszeripari termékekkel. A kitalált haszonszerzés, a tõzsdézés, bármekkora állami beavatkozás után is elõbb-utóbb össze fog dõlni és a kormány menti a 20% érdekeit, figyelmen kívül hagyva a 80% életlehetõségeit.
A semmire épülõ bank-spekulatív gazdagodási vágy túljárta liberális táncát, bár még a pénzoligarchiai guruk egy-két kísérletet tesznek a piros ász, vagy piros hetes kijátszására, de már tudják, a partit elvesztették. A vajúdás évei következnek, a hogyan tovább álmatlan éjszakái és amikor felébrednek csipkerózsika álmukból az emberek rájönnek, hogy ha a másik ember elõl eleszik az ennivalót (életterüket megsemmisítik) állatokká válnak, élõsködõ ragadozókká, vagy enni adnak az éhezõknek és megismerik a lélek mennyországát.
2008.10.11.
Gavallér János