Nincs promlémamegoldó akarat




A társadalmunk, se nem fékez, se nem gázt ad, csak sodródik az árral és vár, vár valami csodára, vagy valami új nagy, nagy változásra.
Hibázott mindenki, ki elhitte, hogy a szocializmus megszûnte után, nem a Bibó féle megjövendölt társadalmi viszonyok fogják uralni a közéletet. Egy illúzión felnövõ társadalom, sose képes realitások alapján meghatározni helyzetét. A társadalom kivár.
Schlett István szerint új parlamenti választás kiírása jelentené a megoldást a jelenlegi politikai válságra. Rossz taktika, ha az ellenzék haszonmaximalizálásra törekszik: tehet azért, hogy kikényszerítse a döntést.”

A tévedések halmozása, viszont a társadalom gondolatteremtõ erejét sorvasztja. Jelenleg a FIDESZ feltett mindent arra a lapra, miszerint csak bizonyos emberek, bizonyos körülmények között hibázotak, hibáznak. Elhitették az emberekkel, hogy csak és kizárólag politikai ellenlábasaik hibái vezették az országot a kilátástalanság útvesztõjébe. Most realitástalanság tõlük azt várni, hogy meg is döntsék a monopóliumok kiváltságaira épülõ gazdasági átalakulást. El kell hitetniük a társadalommal, hogy lehet jobban is, viszont nem lehet a világ globalizmusra épülõ gazdasága nélkül, önállóan bevezetni a jóléti társadalmakban uralkodó egyéni boldogulást. Nem politikai, hanem lelkiismereti válságban a társadalom kedves Schlett István.
Itt csak vesztesek jöhetnek. Az ellenzék ezt pontosan fel is ismerte, ezért nem tartja indokoltnak és kivitelezhetõnek egy elõrehozott választást, mert míg nincs lélekben felkészülve csalódások néma elviselésére a társadalom, addig szóba se kerülhet a hatalom stabilizálása.
Mind a posztkommunista, mind a globalizált liberalizáció, képtelen maga mögé állítani az egyszerû emberi élet gondolatvilágát. A vegetáció évei tovább mélyítik az elégedetlenséget.
A modernizáció oltárán feláldozott morális értékek hozama kevesebb, mint eszmék, pártok kapavágásai, a békés együttélés és a remélt kiegyensúlyozottság . A bizalomra épülõ társadalom hite és teljesítõképessége több mint a politikai gazdaság teljesítõképessége, ezt kellene megtanulni eszmék vak koldusainak!
Már megbukott a társadalmi átalakulás azon lehetõsége, hogy csatlakozzunk a jóléti társadalmakhoz, hiszen õk
haszonelméleteikben gyarmatosítási szándékok és nem együttmûködési szándékok húzódnak meg.
A társadalmi lelkiismereti válságból kell kilábalni, hogy a gazdasági válságból lehetõségünk nyíljon a kilábalásra.(Hazugságra épített jövõ / Kõmûves Kelemen/, igaz lélek nélkül, a tisztaság fényén összeomló vár) Nem a választásokon fog múlni Magyarország jövõje, gondolati vérfrissítésre van szükség!
2008.08.27.