Huszonegyedik alkalommal: Székely bál a Fészek Mûvészklubban

Immár huszonegyedik alkalommal tartották meg a szokásos Székely farsangi bált 2012. február 18-án a Budapesti Fészek Mûvészklub éttermében. A Budapesti Székely Kör által szervezett rendezvényen Ferencz Vilmos, a Budapesti Székelykör Közhasznú Alapítvány elnöke bejelentette: – Lemondott a Budapesti Székely Kör elnöki tisztségérõl, s felkérték e poszt betöltésére Bethlen Farkast, Verõce polgármesterét, aki ezt örömmel elfogadta. Mint ismeretes, gróf Bethlen Farkas a híres erdélyi Bethlen-család bethleni ágához tartozik.

A nagysikerû, vacsorával egybekötött, hajnalig tartó farsangi esten a nyitótáncot az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes tagjai mutatták be, fellépett Sárközi Lajos, Lõrinczy Márta, Király Vali és Kokas László énekmûvészek. A báli zenét a tíz éve jól bevált Szalay zenekar szolgáltatta.
Gaál István, a Budapesti Székelykör Alapítvány titkára elmondta: – Idén a hatodik „Erdélyország az én hazám” világtalálkozót 2012. június 30-július 1-e között tartják új helyszínen, a Verõce melletti Kárpát-Haza temploma melletti Lósi-völgyben.
A Budapesti Székely Kört a rendszerváltás hajnalán alapította László Gyula, Vékás Domokos, Domokos Pál-Péter, id. Ferencz Vilmos, Zsigmond Balázs, Geczõ István és még sokan mások 1988-ban.
Kezdetben a Kör a Budapesten és környékén élõ székely származású állampolgárok közös egyesületeként mûködött, mintegy ezerötszázan csatlakoztak a Székely Körhöz. A magyar hagyományoknak megfelelõen 1990-ben Budakeszin, 1993-ban Budajenõ-Telkin, 1995-ben Biatorbágyon, 2001-ben Pátyon alakult önálló egyesület. 2004-ben a társegyesületek együttmûködési megállapodást kötöttek a közös munkára. Ezzel egyidõben a Budapesti Székely Kör elnökségébe a társegyesületek vezetõi beválasztásra kerültek, így ma a fõvárosi egyesület fogja össze „ernyõszervezetként” az idõközben, az áttelepülések során megszaporodott székelység kultúrájának megõrzését célzó feladatokat. Ma már az ország egész területére, sõt Nyugat Európára, az Egyesült Államokra-Kanadára és Ausztráliára is kiterjed tevékenysége, ott élõ tagjai által.
Frigyesy Ágnes
A szerzõ felvételeivel